Block title
Block content

Beperkt aanbod woonboothypotheken

Voor een woonboothypotheek of watervillahypotheek heeft u de keuze uit een beperkt aantal aanbieders. Op dit moment biedt enkel Rabobank een woonboothypotheek slechts bij een beperkt aantal kantoren. In de loop van de jaren is het aanbod van woonboothypotheken steeds beperkter geworden. Friesland Bank was lange tijd een van de aanbieders van watervillahypotheken, maar de bank is in 2013 overgenomen door Rabobank. De marktleider voor woonboothypotheken, ING, heeft bekend gemaakt per 1 oktober 2016 te stoppen met de verstrekking hiervan. Volgens ING is een hypotheek voor een woonboot een onzeker product. Dit heeft onder andere te maken met de bijzondere voorwaarden van de woonboothypotheek, zie het tablad 'informatie'.

Hypotheekrente woonboothypotheek

Minder concurrentie is nadelig voor de hypotheekrente van een woonboothypotheek. Als enige aanbieder kan Rabobank de hypotheekrente volledig bepalen. Een hogere hypotheekrente is echter niet de grootste zorg van woonboot- en watervillabezitters. Omdat geldverstrekkers zicht terugtrekken uit de markt wordt het lastiger om een woonboot te financieren met een hypotheek. Zonder de aantrekkelijke hypohteekrente en voorwaarden van een woonboothypotheek kan de vraag afnemen. De angst is dan ook dat woonboten en watervilla's in waarde gaan dalen.

Hypotheekrente Rabobank voor woonboot

Rabobank publiceert de hypotheekrente voor de woonboothypotheek niet. Voor een woonboot rekent de bank, net als voor een vakantiehuis, een opslag. U dient bij een adviseur van Rabobank te informeren naar de kosten voor een hypotheek voor een woonboot of watervilla.

Wat is een woonboothypotheek of watervillahypotheek?

Een woonboot of watervilla bezitten is vaak een langgekoesterde wens. Wanneer u deze wens heeft is het goed om te weten dat een woonboothypotheek bestaat. Een woonboothypohteek helpt u uw wens uit te laten komen: in alle vrijheid wonen op het water. Een woonboot is een bijzondere woning en de hypotheek is dan ook aan een aantal bijzondere voorwaarden gebonden. 

Roerend of onroerend

Is een woonboot een roerende of een onroerde zaak? Deze vraag maakt dat de woonboothypotheek of watervillahypotheek enkele bijzondere voorwaarden kent. Een woonboot wordt als een roerende zaak beschouwd (geen hypotheek mogelijk). Onder bepaalde voorwaarden is een woonboot echter een onroerende zaak (wel een hypotheek mogelijk). De belangrijkste voorwaarden zijn dat de woonboot een aansluiting heeft op de nutsvoorzieningen en dat de woonboot een vaste ligplaats heeft. Voldoet u aan deze voorwaarden dan komt u in aanmerking voor een hypotheek voor een woonboot.

Overige voorwaarden

 • De ligplaats van de woonboot moet legaal zijn en ingeschreven bij het Kadaster. 
 • U moet over de juiste vergunningen beschikking. 
 • U heeft een taxatierapport van de woonboot nodig.
 • De woonboot moet allrisk verzekerd zijn.
   

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer de woonboot of watervilla aan bovenstaande voorwaarden voldoet dan heeft u recht op hypotheekrenteaftrek. U mag dan voor de belasting de hypotheekrente van uw inkomen aftrekken. Dat levert jaarlijks een flink belasting voordeel op. Sommige gemeentes kennen een WOZ-beschikking toe aan woonboten. Uw woonboot wordt dan belast volgens het eigenwoningforfait. 

Beperkte keuze

Slechts enkele hypotheekaanbieders bieden een woonboothypotheek aan. Op dit moment is van de volgende hypotheek aanbieders bekend dat zij een woonboothypotheek aanbieden:

Deze hypotheekaanbieders verstrekken een woonboothypotheek of watervillahypotheek onder strengere voorwaarden dan een gewone hypotheek. Het is vaak niet mogelijk om de woonboot volledig met een hypotheek te financieren. U moet dus eigen geld bijleggen. Ook eisen de hypotheekaanbieders vaak een volledig taxatierapport van de staat van de woonboot. De voorwaarden voor een woonboothypotheek lopen sterk uiteen. Hypotheek-rentetarieven kan voor u de hypotheekofferte van Rabobank, ING en Friesland Bank opvragen. De hypotheekrente en hypotheekvoorwaarden van de woonboothypotheek zijn hetzelfde als de hypotheek voor een huis.

Voordelen woonboothypotheek of watervillahypotheek

 • Voordelige financiering met een lage hypotheekrente
 • Maakt uw droom mogelijk.
 • Maatwerk hypotheek.
 • Onder bepaalde voorwaarden hypotheekrenteaftrek mogelijk.
   

Nadelen woonboothypotheek of watervillahypotheek

 • Beperkt aantal hypotheekaanbieders.
 • Strengere hypotheekvoorwaarden.
 • Geen volledige financiering.