Overbruggingshypotheek of -krediet

Wanneer je er klaar voor bent om een nieuwe woning te kopen komen daar toch wel wat kosten bij kijken. Een van die kosten is het overbruggingskrediet, of wel een overbruggingshypotheek. Wij vertellen je alles wat je daarover moet weten.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Het overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd, is een lening om de tijd te overbruggen tussen de verkoop van de oude woning en de aankoop van een nieuwe woning. Bij een overbruggingshypotheek wordt gebruik gemaakt van de overwaarde van de oude woning. Vaak kan een overbruggingshypotheek worden afgesloten voor een beperkte periode. De oude hypotheek loopt gewoon door langs de nieuwe hypotheek, totdat de oude woning verkocht is.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Je hebt tijdens je overbruggingsperiode meerdere leningen. Allereerst loopt de hypotheek van je oude woning nog, daarnaast heb je ook al een hypotheek voor je nieuwe woning afgesloten. Waarschijnlijk heb je ook overwaarde op je oude woning. Echter komt deze pas vrij wanneer je oude woning betaald en overgedragen is. Om de periode hiertussen te overbruggen heb je een overbruggingskrediet nodig. Dit is eigenlijk dus een voorschot op je overwaarde. Dit aflossing vindt pas plaats wanneer de oude woning is verkocht en je dus in je nieuwe woning woont.

Eerste woning verkocht, tweede woning kopen, overbruggingshypotheek,overbruggingskrediet

Maximaal overbruggingskrediet

Hoe hoog mag een overbruggingshypotheek zijn?
Net als een gewone hypotheek heeft ook een overbruggingskrediet een maximaal bedrag dat geleend kan worden.

  • Indien de woning is verkocht, wordt maximaal twee jaar het verschil tussen de lopende hypotheek en het verkoopbedrag geleend.
  • Indien de woning nog niet verkocht is, wordt als overbruggingskrediet maximaal het verschil tussen de lopende hypotheek en de executiewaarde geleend. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de verkoopkosten. Dit is zo’n 80% tot 90% van de te verwachten overwaarde.

Kosten voor een overbruggingshypotheek
Voor een overbruggingshypotheek betaal je rente, maar maak je ook kosten voor de notaris. Net zoals bij een normale hypotheek moet je ook bij een overbruggingshypotheek namelijk naar de notaris toe om zaken hier juridisch goed te regelen. De aflossing vindt dus pas plaats op het wanneer je oude woning verkocht is. Hier maak je bij het afsluiten geen kosten aan.

Hoe lang kan een overbruggingshypotheek lopen?

Een overbruggingskrediet kan gemiddeld 6 maanden tot 2 jaar lopen. Dit is wel afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Wanneer je na deze tijd je oude woning nog niet verkocht hebt neem dan contact op met je geldverstrekker. Natuurlijk kan ook de hypotheekadviseur je uitgebreid helpen hiermee. Samen kunnen jullie jouw overbruggingshypotheek berekenen en kijken wat voor jou mogelijk is.

Wat is een alternatief voor overbruggingskrediet?

Een alternatief voor een overbruggingshypotheek is een extra lening deel naast de hypotheek afsluiten voor je nieuwe woning. Je kunt er voor kiezen de rente hiervan variabel af te sluiten. Hierdoor kun je boetevrij aflossen. Het grote voordeel hiervan is wanneer de verkoopopbrengst van je vorige woning tegen valt je niet de verplichting hebt dit extra lening deel in zijn geheel af te lossen.

Let op! Je dient hiervoor wel over voldoende inkomen te beschikken. Er wordt hier namelijk getoetst of er sprake is van een permanente hypotheek.

Rente overbruggingshypotheek
Je betaalt bij een overbruggingskrediet ook rente over het geleende rente. Deze rente ligt een stuk hoger dan bij een normale hypotheek. Dit komt omdat de bank namelijk geen zekerheid heeft je dit geld ook nog kunt terugbetalen wanneer de verkoop van je vorige woning tegenvalt. Eén voordeel de rente is wel aftrekbaar wanneer het krediet is afgesloten voor je eigen woning.

Tip: Ontdek jouw mogelijkheden voor een overbruggingskrediet?

Nieuwe woning kopen?

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.