Block title
Block content
Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2017
  Door: roel 138748 keer gelezen
Gaat de hypotheekrente in 2017 stijgen? Lees de hypotheekrente verwachting. We beantwoorden de vraag aan de hand van de ontwikkelingen van economie en markt.

Hypotheekrente verwachting

In deze hypotheekrente verwachting 2017 bespreken we de ontwikkelingen die invloed hebben op de hypotheekrente. Gaat de rente stijgen of daalt deze verder? Voor dat we een antwoord geven op deze vraag wijzen we u graag op het volgende:

  • Deze hypotheekrente verwachting wijzigt regelmatig. Schrijf u in voor de Rentemail en volg de rente op de voet.
  • Raadpleeg altijd een adviseur bij wijzigingen aan uw hypotheek. De hypotheekrente is slechts een onderdeel van een totaal advies.

Waarom is de hypotheekrente laag?

De belangrijkste reden voor de lage hypotheekrente op dit moment is de beperkte economische groei in de Eurozone. Dit komt onder andere tot uiting in een lage inflatie (stijging prijsniveau). Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als beleggers reageren op deze cijfers:

  • De ECB probeert de economie te stimuleren door lenen (en geld uitgeven) aantrekkelijk te maken. Hiervoor houden ze de beleidsrentes laag en worden miljarden in de economie gepompt door leningen van financiële instellingen en bedrijven op te kopen. Sparen wordt juist onaantrekkelijk door een lage spaarrente.
  • Door de lage groeiverwachting kiezen beleggers voor de zekerheid van veilige beleggingen, zoals staatsleningen.

Hierdoor zijn de rente op de geldmarkt en de kapitaalmarkt laag. Beide zijn een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Banken kunnen op dit moment goedkoop aan geld komen om uit te lenen.

Hypotheekrente historisch laag

Onder invloed van de lage marktrentes is de hypotheekrente de afgelopen jaren gedaald tot een historisch laag niveau. Dit geldt zowel voor de korte rentevastperiodes tot 1 jaar vast als de lange lange rentevastperiodes, bijvoorbeeld 10 jaar vast. Hieronder ziet u de historische hypotheekrente van beide rentevastperiodes.

historie variabele hypotheekrente 2017

historie hypotheekrente 10 jaar vast 2017

Hypotheekrente in 2017

De centrale bank heeft zich een inflatie van bijna 2% tot doel gesteld. Deze gewenste stijging van het prijsniveau wordt echter bij lange na niet gehaald. Het lage-rente-beleid van de ECB blijft daarom ook in 2017 van kracht.

Eind 2016 heeft de ECB het opkoopprogramma verlengd tot en met december 2017. Het ruime monetaire beleid zal dus ook in 2017 de hypotheekrente drukken, maar wordt iets minder ruim. Vanaf maart koopt gaat de centrale bank maandelijks 60 miljard aan obligaties opkopen in plaats van 80 miljard.

Ondertussen groeit de kritiek op het ECB-beleid, met name van de Noordelijke Eurolanden. Het zou te weinig effect hebben en structurele hervormingen in de weg staan. Daarnaast raken ook de mogelijkheden van de centrale bank om de rentes te drukken uitgeput

Een scherpe rentedaling zoals we in 2016 gezien hebben, wordt daarom in 2017 niet verwacht. De bodem van de hypotheekrente komt daarmee in zicht.

Start uw hypotheekvergelijking De beste hypotheekrente voor u uitgezocht

Gaat de hypotheekrente in 2017 stijgen?

De vraag is uiteindelijk niet ‘of de hypotheekrente weer gaat stijgen’, maar wanneer. Daarvoor kijken we, naast het beleid van de ECB, ook naar de financiële markten. Als de huidige risicomijdende stemming omslaat, zullen op termijn de marktrentes weer gaan stijgen.

Beleggers moeten weer vertrouwen krijgen in economische groei. Op dit moment stemmen recente voornemens van de Fed (verhoging beleidsrente) en OPEC (akkoord over hogere olieprijs) de financiële markten positief. Daarnaast lijken de economische gevolgen van de Brexit-stemming vooralsnog mee te vallen. Dit heeft een stuwend effect op de marktrentes.

Dit zien we op dit moment terug in de rente op staatobligaties. Deze is in oktober en november gestegen. De kapitaalmarkt rente kreeg een onverwachte 'boost' door de uitverkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten. In plaats van onzekerheid, zorgde zijn belofte voor meer binnenlandse investeringen een stijging van de koersen.

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente. Inmiddels hebben nagenoeg alle geldverstrekkers hun lange rentes, bijvoorbeeld 20 jaar vast, verhoogd. Het is echter nog te vroeg om te spreken van de definitieve ommekeer. Veel zal daarbij afhangen of de wereldwijde economische groei doorzet.

Een stijging van de hypotheekrente in 2017 is mogelijk, maar nog geen zekerheid.

Hypotheekmarkt in verandering

De hypotheekmarkt is de afgelopen jaren veranderd. Waar voorheen de 3 grootbanken (Rabobank, ABN AMRO en ING) de dienst uitmaakte, krijgen ze nu concurrentie van nieuwe hypotheekaanbieders. Met name institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, zijn geïnteresseerd in de Nederlandse hypotheekmarkt. Dit houdt de banken scherp, maar brengt ook een risico met zich mee.

In 2017 kan ook de 'crowdfund hypotheek' zich in de concurrentiestrijd mengen. De eerste initiatieven zijn al gestart. De concurrentie tussen geldverstrekkers wordt nog eens aangewakkerd omdat het makkelijker is geworden om de hypotheekrente tussentijds te verlagen. De boeterente is gereguleerd door Europese hypotheekregels en meer banken bieden rentemiddeling aan.

We hebben het niet voor het zeggen, maar van ons mag 'meer maatwerk voor de hypotheek' de trend voor 2017 worden. Zodat bijvoorbeeld een hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk wordt. Op deze manier komt ook de groeiende groep ZZP-ers en flexwerkers in aanmerking voor een hypotheek.

Dossier: hypotheek in 2017

Reacties

Heb nu nog hypotheek met Euribor rente. Is het verstandig om over te stappen naar andere hypotheek vorm? Of wachten tot na uitspraak Europese rechter? Ivm verhogen van de kosten?

Reactie toevoegen