Block title
Block content
Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2018
  Door: roel 238 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2018? We geven onze verwachting voor de hypotheekrente op lange termijn aan de hand van de ontwikkelingen in de markt.

Voor onze hypotheekrente verwachting voor 2018 wijzen we u erop dat deze tussentijds kan wijzigen. Het betreft immers een prognose voor de lange termijn . Tip: Schrijf u in voor de Rentemail, dan ontvangt u regelmatig een update. Raadpleeg ook altijd een hypotheekadviseur bij beslissingen voor uw hypotheek. De rente-ontwikkeling is slecht een onderdeel van een totaal hypotheekadvies.

Hypotheekrente ontwikkeling lange termijn

Voor de ontwikkeling van de hypotheekrente op de lange termijn kijken we op de eerste plaats naar de wereldeconomie. Is er sprake van wereldwijde groei, dan stijgt ook de hypotheekrente. Bij een neergaande economische ontwikkeling daalt de hypotheekrente.

De wereldeconomie zit momenteel in de lift. Dit is onder andere te zien aan positieve internationale inflatiecijfers.  Zowel de Eurozone, de Verenigde Staten, Japan als China verwachten dat de economische groei de komende jaren doorzet. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente in 2018.

Hypotheekrente verwachting voor 2018

Op dit moment wordt de opwaartse druk op de hypotheekrente getemperd door de Europese Centrale Bank (ECB). Door lenen goedkoop te maken en sparen onaantrekkelijk probeert de centrale bank de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Hiervoor houdt de ECB de beleidsrentes laag en worden maandelijks miljarden aan onaantrekkelijke leningen opgekocht.

De ECB heeft aangegeven het huidige rentebeleid tot 2018 door te zetten. Daarmee wordt een snelle stijging van de hypotheekrente voorkomen. Wel zwakt de centrale bank het opkoopprogramma op termijn af, waardoor er meer ruimte komt voor een rentestijging. Een stijging van de beleidsrentes is echter nog ver weg.

In Verenigde Staten is de centrale bank al een stap verder en wordt de beleidsrente de komende jaren verhoogd. De eerste renteverhoging van de Fed was direct merkbaar in de kapitaalmarktrente, welke een graadmeter is voor de lange rente, bijvoorbeeld de hypotheekrente 10 jaar vast.

De bodem van de hyptoheekrente lijkt daarmee bereikt.

Roerige periode in het vooruitzicht

Het belooft echter ook een roerige periode te worden met onder andere verkiezingen in 5 Europese landen, een daadwerkelijke Brexit en de onvoorspelbare Trump. Het effect daarvan op de wereldeconomie is koffiedik kijken. Meer onzekerheid zorgt doorgaans voor een groeivertraging. Het is daardoor nog niet te voorspellen hoe groot de rentestijging in 2018 zal worden. In onze renteverwachting voor 2017 volgen we deze ontwikkelingen op de voet.

Reactie toevoegen