Hypotheekrente verwachting 2014

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich in 2014? Lees het in onze hypotheekrente verwachting. Inzicht in de rentestand is interessant voor huizenbezitters en starters en biedt de mogelijkheid om flink te besparen. Deze prognose helpt u hierbij.

Update: Hypotheekrente verwachting 2017

De hypotheekrente is historisch laag, maar blijft dit zo? De hypotheekrente is van veel factoren afhankelijk. Voor onze prognose voor 2014 houden we een slag om de arm.

  • Hypotheekrente verwachtingen wijzigen regelmatig.
  • De rente is maar een deel van de totale hypotheekkosten.
  • Raadpleeg altijd een adviseur bij wijzigingen aan uw hypotheek.

Hypotheekrente 2014

In 2013 is de hypotheekrente gedaald naar het laagste niveau in drie jaar. De eerste helft van 2014 is de hypotheekrente verder gedaald en inmiddels zitten de tarieven op het niveau van 2006 – 2007. Lees de hypotheekrenteverwachting voor de tweede helft van 2014.

Profiteren van de lage hypotheekrente?

 

Opbouw hypotheekrente

Voor we een prognose maken voor de hypotheekrente is eerst begrip nodig hoe dit tarief is opgebouwd. De rentestand wordt grotendeels bepaald door de inkoopprijs van geld. Om geld uit te kunnen lenen ‘koopt’ een bank geld op de geldmarkt of kapitaalmarkt. Daarbij rekent de bank een opslag. De hoogte van de opslag wordt bepaald door:

  • Het risico dat de bank loopt.
  • De kosten die de bank moet maken voor de hypotheek.
  • De winst die de bank wil maken.

Graadmeters hypotheekrente

De geldmarkt is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente bij de korte rentevaste periodes. Om de geldmarkt te volgen wordt gekeken naar de Euribor rente. Op de geldmarkt worden kortlopende kredieten verhandeld tot 2 jaar.

De kapitaalmarkt is een belangrijke graadmeter voor de lange rentevaste periode (bijvoorbeeld 10 jaar rentevast). Om de Kapitaalmarkt te volgen wordt gekeken naar de 10 jaars staatslening. Op de kapitaalmarkt worden aandelen, obligaties en opties verhandeld met looptijden vanaf twee jaar.

Prognose korte hypotheekrente (variabel tot 1 jaar rentevast)

Sinds 2013 kampt Europa met een lage inflatie. Dit betekent dat het algemene prijspeil niet voldoende stijgt, waardoor economen spreken van een crisis. Om deze economische crisis te bestrijden heeft de Europese Centrale Bank verschillende keren de Euriborrente verlaagd. Door deze lage herfinancieringsrente kunnen banken goedkoop geld lenen en weer uitlenen. Hiermee hoopt de ECB de consumptie in Europa aan te wakkeren. Door het rentebeleid van de ECB heeft de variabele rente zich als volgt ontwikkeld.

Variabele hypotheekrente: ontwikkeling

De ECB heeft in september de laatste keer de beleidsrente verlaagd. De centrale bank heeft in de tussentijd niet stil gezeten. De centrale bank heeft onder andere op grote schaal schuldtitels van banken opgekocht of in bewaring genomen. Door op deze manier geld in het financiële systeem te pompen, moet de consumptie verder gestimuleerd worden. Dit heeft voor een verdere daling van de korte hypotheekrente gezorgd.

De ECB zet dit opkoopprogramma voorlopig door en breidt dit mogelijk uit door andere schuldtitels, zoals bedrijfsobligaties op te kopen. De verwachting is dan ook dat de hypotheekrente tot 1 jaar vast de komende maand op het huidige lage niveau blijft en mogelijk verder daalt.

 

Prognose lange hypotheekrente (o.a. 5, 10 en 20 jaar rentevast)

De lange hypotheekrente is sterkt afhankelijke van inflatieverwachtingen. Handelaren op de kapitaalmarkt anticiperen op een stijging of daling van de inflatie, wat de rente doet stijgen of dalen. Door lage inflatieverwachting van dit moment eisen beleggers een steeds lagere rente. Dit heeft een drukkend effect op de hypotheekrente met een lange rentevaste periode. De hypotheekrente 10 jaar vast heeft zich de afgelopen maanden als volgt ontwikkeld.

Ook voor de lange hypotheek geldt dat deze wordt beïnvloed door de lage inflatie. Het sentiment onder de handelaren is op dit moment laag. Tegenover elk positief nieuws (de stresstest voor Europese banken) staat weer een negatief bericht (gedaald vertrouwen in Duitsland). Handelaren speculeren hierdoor op een lage inflatie en eisen een lage rente.

De verwachting is dan ook dat de lange hypotheekrente laag blijft en mogelijk verder daalt. De obligatiemarkten worden echter ook beïnvloed door internationale, geopolitieke ontwikkelingen. Het is interessant om te zien of stijgende energieprijzen en economisch herstel in de VS, voor een meer positieve stemming gaan zorgen.

 

Ontwikkelingen lange termijn

De economie

De belangrijkste reden voor de huidige lage rentestand is de economische crisis in Europa. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het Euribor tarief laag om zo het economische herstel te bevorderen. Dit zorgt voor de lage hypotheekrente van dit moment. Zolang de crisis niet is opgelost is de verwachting dat de ECB dit beleid voortzet. Dit heeft met name invloed op de variabele hypotheekrente.

De economie is ook van invloed op de kapitaalmarktrente. De economische crisis zorgt ervoor dat de rente op staatsleningen laag is. Dit zorgt voor de lage hypotheekrente op de lange rentevaste periodes, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast. Toch komen er steeds meer signalen dat de wereldwijde economie verder herstelt. Daarmee zal ook de rente op staatsleningen op termijn weer kunnen stijgen. Omdat het een aantal maanden duurt voordat dit leidt tot een wijziging in de hypotheekrente, verwachten we dat de hypotheekrente dit jaar nog op het huidige lage niveau blijft.

Concurrentie op de hypotheekmarkt

Een aantal banken mocht in 2013 weer gaan concurreren op de hypotheekmarkt. Na het ontvangen van staatssteun was dit voor Aegon, ING en SNS verboden. Voor ABN AMRO geldt dit verbod nog steeds (mogelijk tot 5 april). Dit heeft tot nu toe weinig effect gehad op de hypotheekrente. Het zijn vooral de kleinere aanbieders die momenteel de laagste rentes bieden.

Buitenlandse banken hebben weinig interesse voor de Nederlandse hypotheekmarkt. De hoge leningen in verhouding tot de woningwaarde schrikt veel banken af. Argenta is hierop een uitzondering. De Belgische bank is momenteel erg succesvol met hun scherpe hypotheekrentes en laat daarmee zien dat concurreren mogelijk is.

Winstmarges van banken

De hoogte van de hypotheekrente wordt mede bepaald door de winstmarge die de banken rekenen. In 2013 hebben de banken deze winstmarge verder terug geschroefd. Omdat banken zelf meer moesten betalen op de kapitaalmarkt, was het effect op de hypotheekrente voorlopig klein.

Daar staat tegenover dat banken strengere eisen hebben gekregen om meer crisisbestendig te worden. Met de winstmarges kunnen banken hun balansen versterken. Ook de onzekere situatie op de Nederlandse huizenmarkt (hoge hypotheken in verhouding tot de woningwaarde) is voor banken een reden om de winstmarges hoog te houden. We verwachten dat in 2014 weinig aan deze situatie zal veranderen.

Bekijk ook de historische renteontwikkeling met interessante grafieken.

Archief: renteverwachting

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.