Nieuw initiatief: de crowdfund hypotheek

Kopers kunnen nu ook een hypotheek volgens het crowdfund-principe sluiten. De hypotheek wordt deels gefinancierd door particuliere investeerders. Gaat dit initiatief de markt opschudden?

Vergunning voor Jungo

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Jungo een vergunning gegeven voor het aanbieden en bemiddelen van hypothecaire kredieten. Dit is bijzonder omdat de hypotheken van deze start-up deels worden gefinancierd volgens het crowdfund-principe. Jungo wil met dit initiatief een lagere hypotheekrente bieden en particulieren de mogelijkheid geven te investeren in de hypotheekmarkt. Gaat dit lukken?

Eerste crowdfund-hypotheek gesloten

Na een vertraging heeft Jungo in augustus 2018 de eerste crowdfund-hypotheek gesloten. Initiatiefnemer Vincent van den Noort heeft onlangs een toelichting gegeven over de werkwijze, onder andere bij RTLZ:

  • De aanvrager leent het hele bedrag bij Jungo voor een vaste hypotheekrente en tegen de geldende hypotheeknormen.
  • Voor een deel van de hypotheek (20%) komt de fianciering van particulieren (crowdfunding).
  • De investeerders kunnen rekenen op een goed rendement (tussen 2% en 4,25%).

Het aanbod van Jungo (hypotheekrente en rendement)

Het succes van Jungo hangt uiteindelijk af van het aanbod, zowel aan de kant van de aanvragers (hypotheekrente) als aan de kant van de investeerders (rendement).

Het rendement voor investeerders

Aan de kant van de investeerders lijkt het goed te zitten. Het bovengenoemde rendement is in ieder geval hoger dan de actuele spaarrente. Jungo concurreert echter ook met beleggen. Daar is het gemiddelde rendement weer wat hoger. De crowdfund-hypotheek heeft als voordeel dat investeren in vastgoed een beperkt risico kent. Daarbij kunt u, net als bij beleggen, kiezen voor meer of minder risico.

Door de investeren in een hypotheek via Jungo, belegt u ‘buiten AFM toezicht’. Hier leest u daar meer over.

De hypotheekrente van Jungo

Een hypotheek van Jungo wordt voor 80% gefinancierd door een institutionele belegger (momenteel Aegon). De hypotheekrente is echter iets lager dan de funder voor haar reguliere hypotheken biedt. Met name de hyptoheekrente 30 jaar vast van Jungo is op dit moment erg scherp.

20% van de hypotheek wordt gefinancierd via crowdfunding. Daarbij moet u zelf campagne voeren om voldoende financiers aan te trekken. Lukt het om de hypotheek volledig te crowdfunden, dan is een korting op de hypotheekrente mogelijk (tot -0,2%).

U weet dus nog niet direct wat de hypotheekrente wordt bij de aanvraag. Jungo garandeert wel dat, als u aan de acceptatiecriteria voldoet, de hypotheek 100% gefinancierd wordt. Dit is belangrijk, want in de huidige huizenmarkt wilt u snel zekerheid dat de hypotheek rond komt.

De hypotheek wordt in 2 delen gesplitst. Het crowdfund-deel lost u in 8 jaar lineair af. De rest van de hypotheek in 30 jaar annuïtair. Dit betekent dat u sneller aflost dan wanneer u voor een volledige annuïteitenhypotheek kiest.

Crowdfunding is helemaal van deze tijd

De crowdfund-hypotheek past binnen de trend van de wij-economie, waarin particulieren elkaar diensten verlenen. Bekende voorbeelden zijn Airbnb (overnachten zonder hotel) en Greenwheels (een auto huren zonder verhuurbedrijf). Het crowdfund-principe is inmiddels overgewaaid naar de financiële dienstverlening. Eerder al konden particulieren investeren in (zakelijke) leningen. Nu kunt u dus ook (deels) de hypotheek afsluiten bij particuliere investeerders.

Jungo wil hiermee aansluiten bij een nieuwe generatie huizenkopers, bekend met het crowdfund-principe.

Gaat dit initiatief de markt opschudden?

De opkomst van bovenstaande initiatieven laat zien dat er een markt is voor crowdfunding. De vraag is of Jungo met de crowdfund-hypotheek ook de hypotheekmarkt kan opschudden?

De hypotheekrente voor de lange rentevaste periodes is interessant, zeker met de rentekorting. Het campagne voeren zal echter niet iedereen aanspreken. Met een goede hypotheekvergelijking kunnen dezelfde, zo niet betere rentes, gevonden worden. Ook is de hypotheekconstructie redelijk ingewikkeld.

Bent u echter zeker van de financiering, bijvoorbeeld via een familielid of bekende, dan kan Jungo interessant zijn. De crowdfund hypotheek kan dan een alternatief zijn voor een familiehypotheek. Waarbij de eerste echt een hypotheek is en de tweede meer een schenkingsconstructie.

De crowdfund-hypotheek is dus voor een kleine doelgroep interessant. Daarmee zal het de markt niet direct opschudden. Wel houdt het andere geldverstrekkers scherp om te blijven innoveren met hypotheekproducten.

De laatste jaren betreden veel nieuwe geldverstrekkers de Nederlandse hypotheekmarkt en weten meer consumenten ze te vinden. De toegenomen concurrentie zorgt voor een lagere rente en ruimere voorwaarden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Nieuw initiatief: de crowdfund hypotheek”

    • Beste heer of mevrouw Elzinga, Jungo is niet meer actief. Momenteel is er geen geldverstrekker die een crowdfundhypotheek aanbiedt. Wat eventueel in de buurt komt is een familiehypotheek. Ook daarbij kunnen particulieren aan elkaar een hypotheek verstrekken. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetartieven)

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.