Block title
Block content

Maximale hypotheek berekenen

Vul in en ontvang direct een indicatie van uw maximale hypotheek.


Uw maximale hypotheek

(met Nationale Hypotheek Garantie):

€ 0,-*

Block title
Block content

Maximale hypotheek berekenen

Uw maximale hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren. Daarvan is uw inkomen en eventueel dat van uw partner het belangrijkste. Om uw maximale hypotheek te berekenen gebruiken we onderstaande rekenmethode:

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek

Maximale hypotheek berekening

Voor deze online berekening van uw maximale hypotheek vult u de volgende gegevens in:

Jaarinkomen

Met het bruto jaarinkomen bedoelen we uw jaarsalaris, vakantiegeld en eventuele dertiende maand. Dit kunt u als volgt berekenen:

bruto maandsalaris x 12 x 108% + dertiende maand. Vaste toeslagen, zoals ploegen- of onregelmatigheidstoeslag, mag u hierbij optellen

Voor zelfstandigen wordt als regel de gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaar genomen. Recent zijn de mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract ruimer geworden. ZZP-ers en freelancers kunnen al na 1 jaar een hypotheek sluiten. Daarbij wordt het inkomen van 1 jaar als zelfstandige en 2 jaar in loondienst genomen.

Kredietlasten

De jaarlijkse kosten van doorlopende kredieten (bijvb bij postorderbedrijven, creditcards), persoonlijke leningen, alimentatie.

De hoogst mogelijke hypotheek

We streven ernaar u de hoogst mogelijke hypotheek op basis van uw inkomen te tonen. Om dit optimum te bereiken hebben we een aantal variabelen ‘vast ingeprogrammeerd’.

Zo gaan we uit van een hypotheekrente vanaf 10 jaar vast. Bij deze rentevasteperiode mag namelijk gerekend worden met de werkelijke hypotheekrente (in plaats van de hogere toetsrente), waardoor meer geleend kan worden. Zo bent u verzekerd van het maximale hypotheekbedrag.

Volgens de actuele hypotheeknormen

Andere variabelen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld. We passen onze berekening van de maximale hypotheek aan op de meest recente hypotheeknormen. Daarin wordt onder andere bepaald hoeveel van uw inkomen u mag gebruiken voor de hypotheek en voor hoeveel procent het tweede inkomen meetelt. Bekijk hier de PDF met financieringslastnormen zoals deze door het NIBUD zijn vastgesteld.

Aandachtspunten bij deze maximale hypotheek berekening

Hypotheek-rentetarieven.nl biedt u een eenvoudige online rekenmodule voor uw maximale hypotheek. Daarmee krijgt u direct een indicatie van hoeveel u kunt lenen. Dit is handig wanneer u zich gaat oriënteren op huizen die te koop staan. Ook als u denkt aan oversluiten, is het een goede test of de nieuwe hypotheek past binnen de huidige normen.

U moet er rekening mee houden dat de uitkomst van deze berekening een indicatie van uw maximale hypotheekbedrag is. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat u net wat meer of minder kunt lenen.

Het is dus aan te raden om een uitgebreide hypotheekberekening te maken wanneer aankopen of oversluiten concreet wordt. Daarmee weet u exact wat u kan en mag.