Stappenplan hypotheek afsluiten

Hoe sluit ik een hypotheek af?

Het kopen van een woning doe je niet zo maar eventjes. Het is een grote beslissing die je gaat nemen waar je voor langere tijd aan vast zit. Goed dus om je hier vooraf op te oriënteren. Wij hebben een stappenplan voor je opgesteld waarin precies beschreven staat welke stappen belangrijk zijn te doorlopen voordat je een hypotheek gaat afsluiten en een woning gaat kopen. Lees het allemaal hieronder:

Welke stappen moet ik nemen voor het afsluiten van een hypotheek?

Stap 1: Jezelf oriënteren
Je weet misschien nog niet precies hoe je een hypotheek moet afsluiten, maar je weet wel hoe jouw ideale huisje eruit moet komen te zien. Voordat je hier daadwerkelijk naar opzoek gaat is het wellicht handig toch het een en ander te weten over het afsluiten van een hypotheek. Wist jij bijvoorbeeld dat je heel eenvoudig online kunt berekenen wat jij en eventueel je partner kunnen lenen? Dit geeft je een stukje zekerheid en voorkomt dat je de woning die je op het oog hebt later toch niet kunt betalen.

Stap 2: Oriëntatie gesprek hypotheekadviseur
Voor het afsluiten van een hypotheek is een hypotheekadviseur nodig. Een hypotheekadviseur gaat met je kijken naar jouw mogelijkheden. Waarschijnlijk heb je zelf al berekend hoeveel je ongeveer kunt lenen. Een adviseur controleert je krediet en helpt je vervolgens met het indienen van een hypotheek bij de bank. Ook geeft een adviseur je een passend advies. Er zitten tegenwoordig heel wat regels aan het afsluiten van een hypotheek. Daarom raden wij aan om al zo vroeg mogelijk in het proces een hypotheekadviseur in te schakelen, dit om teleurstelling echt wil voorkomen.

Voor het regelen van je hypotheek heeft de adviseur heel wat documenten van je nodig. Schrik niet, bij NBG hoeven klanten tijdens het eerste gesprek niet meteen alle documenten op orde te hebben. Dit kan op een later moment allemaal keurig geregeld worden. Bij ons gaat het om een zo’n persoonlijk mogelijk advies. Wanneer klanten iets niet lukt staan onze adviseurs er altijd voor open deze klanten te helpen.

Stap 3: Opzoek naar een woning
Wanneer het oriëntatie gesprek geweest is en alles concreet is geworden is het tijd opzoek te gaan naar een passende woning. Gelukkig weet je nu wat je precies kunt lenen, wat de zoektocht toch een stukje gemakkelijker maakt.

Stap 4: Bod uitbrengen
Wanneer je eenmaal een huis gevonden hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk een bod uitbrengen. Je kunt er voor kiezen om een bod uit te brengen op één woning, maar dit kan ook voor meerdere woningen. Het nadeel hierbij is wel dat het kan zijn dat een makelaar je bod niet serieus neemt. Denk dus van te voren goed na of je dit wil doen.

Stap 5: Voorlopig koopcontract tekenen en financiering regelen
Wanneer je een bod hebt uitgebracht en deze is geaccepteerd wordt het (voorlopig) koopcontract getekend. Na het tekenen van het (voorlopig) koopcontract start het regelen van de financiering. Natuurlijk helpt je hypotheekadviseur je bij deze financiering. Het duurt in totaal ongeveer 4 tot 8 weken voordat de financiering helemaal rond is.

Stap 8: Naar de notaris
Nadat de financiering geregeld is komt het bezoek aan de notaris. De notaris is degene die controleert of de regels die in het koopcontact staan zijn nagekomen. Naast het koopcontract stelt de notaris ook een leveringsakte en een hypotheekakte op. De leveringsakte is een officieel document waaruit blijkt dat de verkoper zijn of er haar woning overgedragen heeft aan jou. Hierin staan de afspraken uit het koopcontract en dit wordt ondertekend door de koper, verkoper en de notaris. De hypotheekakte is een akte die jij als koper sluit met je bank. Hierin staat wat voor hypotheek je hebt afgesloten, wat het bedrag is dat je leent, wat je maandlasten zijn en voor welke periode de rente geldt die je hebt afgesproken.

Mocht je nu niet meer aan de verplichtingen van je woning kunnen voldoen, dan mag de bank jouw woning verkopen. Dit komt omdat in de hypotheekakte staat dat de nieuwe woning het onderpand is voor de lening.
Voor de bank is dit een stukje zekerheid.

De notaris checkt of alles juridisch klopt. Vervolgens vindt de sleuteloverdracht plaats en is de woning nu echt van jou!

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.