Waar krijgt u de hoogste maximale hypotheek?

Inkomen gemiddeld gezin

Voor ons onderzoek naar de maximale hypotheekberekening gebruiken we de inkomensgegevens voor een gemiddeld gezin. 

Vergelijking maximale hypotheek hypotheekverstrekkers

Nr Verstrekker Bedrag
1. ASR   €260.375,-
2. Rabobank €253.000,-
3. ING €250.087,-
4. ABN AMRO €247.360,-
5. SNS €247.315,-

De berekening

De maximale hypotheek is het maximale bedrag dat iemand mag lenen voor een hypotheek. De maximale hypotheek wordt bepaald door de woonquote. De woonquote is het deel van het inkomen dat aan de woonlasten besteed mag worden. De hoogte van de woonquote verschilt per hypotheekverstrekker en wordt onder andere bepaald door het inkomen en de burgerlijke staat van de aanvrager. 
 
Voor de berekening van de maximale hypotheek heeft u de volgende gegevens nodig:
  • Bruto jaarinkomen: het jaarsalaris, vakantiegeld en eventuele dertiende maand. Dit kunt u zelf berekenen: bruto maandsalaris x 12 x 108% + dertiende maand en vaste toeslagen. Voor zelfstandigen wordt als regel genomen: de gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaar.
  • Eigen geld: Dit is bijvoorbeeld uw spaargeld of de overwaarde bij de verkoop van een woning. 
  • Kredietlasten: De jaarlijkse kosten van doorlopende kredieten, persoonlijke leningen en alimentatie.

Conclusie 

  • Uit deze vergelijking wordt duidelijk dat de hoogte van de maximale hypotheek sterk uiteenloopt. Het verschil tussen de hoogste en de laagste maximale hypotheek is bij de intermediairs € 9.053,- bij de hypotheekverstrekkers is dit € 13.060,-.
  • Opmerkelijk is het verschil tussen de hypotheekverstrekkers en de intermediairs. De maximale hypotheek bij de intermediairs is over het algemeen hoger dan bij de hypotheekverstrekkers. Een mogelijk verklaring hiervoor is de onafhankelijke positie van de intermediair. De intermediair is niet gebonden aan één bank en kan daarom altijd kiezen voor de meest voordelige oplossing voor de klant. 
  • In vergelijking met vorig jaar is zowel bij de hypotheekverstrekkers als de intermediairs de maximale hypotheek gedaald. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de strengere hypotheekregels die de banken met elkaar hebben afgesproken. 

Een indicatie

De berekeningen zoals wij die hebben gedaan op de genoemde websites zijn slecht een indicatie van het werkelijke bedrag dat u kunt lenen. Bent u nieuwsgierig naar wat u maximaal kunt lenen? Een hypotheekadviseur kan voor u de maximale hypotheek exact berekenen. Wanneer u kiest voor een onafhankelijke hypotheekadviseur dan bent u verzekerd van de hoogste maximale hypotheek.
 
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.