Methode boeterente berekening
Boeterente berekenen (uitgeschreven)
Voor de boeterente berekening worden de volgende gegevens uitgevraagd:
- Oorspronkelijke hypotheeksom
- Openstaand hypotheeksaldo
- Het einde van de rentevastperiode
- Het percentage dat u boetevrij mag aflossen
- de huidige hypotheekrente
- de nieuwe hypotheekrente bij de hypotheekverstrekker bij resterende rentevastperiode
Het oorspronkelijke hypotheekbedrag wordt vermenigvuldigd met het boetevrije aflospercentage. De uitkomst wordt afgetrokken van het openstaande hypotheeksaldo. Dit is de hypotheeksom waarover de boeterente wordt berekend.
De boete wordt berekend uit het verschil tussen de huidige hypotheekrente bij de resterende rentevastperiode van de klant en de afgesproken hypotheekrente van de klant.
De boete wordt contant gemaakt met het aantal jaren dat er nog te gaan zijn, want een euro nu is meer waard dan over een aantal jaren.
Boeterente als compensatie
De boeterente is de vergoeding die geldverstrekkers vragen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. In het hypotheekcontract wordt onder andere een hypotheekrente en een rentevastperiode afgesproken. Door het hypotheekcontract open te breken, bijvoorbeeld door meer af te lossen dan is afgesproken, loopt de geldverstrekker inkomsten mis. Met de boeterente wordt de geldverstrekker gecompenseerd. Lees meer over de boete voor vervroegd aflossen
Boeterente bij oversluiten en rentemiddeling
De meest voorkomende reden om het hypotheekcontract open te breken is een lagere hypotheekrente, bijvoorbeeld door te kiezen voor oversluiten of rentemiddeling. De boeterente is daarbij bepalend of oversluiten of rentemiddeling voordelig zijn. Het rentevoordeel moet immers opwegen tegen de kosten. Daarvan is de boeterente vaak de grootste kostenpost.
Door aan de ene kant de boeterente te berekenen en aan de andere kant het rentevoordeel weet u dus of oversluiten en rentemiddeling voordelig zijn.