Boeterente berekenen

Bereken eenvoudig jouw boete bij vervroegd aflossen:

%
%
%

Uw boeterente:

Methode boeterente berekening

Via deze module kun je online jouw boeterente berekenen met de contante waarde methode. Dit is de methode die de meeste geldverstrekkers gebruiken voor de berekening van de boete bij vervroegd aflossen. Met de contante waarde methode wordt de boeterente berekend als het renteverlies van de geldverstrekker maal de looptijd. Dit is ook de methode die wordt voorgesteld door de nieuwe Europese hypotheekregels (mortgage credit directive) die de boeterente moeten reguleren.

Boeterente berekenen (uitgeschreven)

Voor de boeterente berekening heb je de volgende gegevens nodig:

 • Oorspronkelijke hypotheeksom
 • Openstaand hypotheeksaldo
 • Het einde van de rentevaste periode
 • Het percentage dat je boetevrij mag aflossen
 • de huidige hypotheekrente
 • de nieuwe hypotheekrente bij de hypotheekverstrekker bij resterende rentevaste periode
Hoe wordt de boeterente berekend?

Het oorspronkelijke hypotheekbedrag wordt vermenigvuldigd met het boetevrije aflospercentage. De uitkomst wordt afgetrokken van het openstaande hypotheeksaldo. Dit is de hypotheeksom waarover de boeterente wordt berekend.

De boete wordt berekend uit het verschil tussen de huidige hypotheekrente bij de resterende rentevaste periode van de klant en de afgesproken hypotheekrente van de klant.

De boete wordt contant gemaakt met het aantal jaren dat er nog te gaan zijn, want een euro nu is meer waard dan over een aantal jaren. Ingewikkeld? Bereken hier eenvoudig jouw de boeterente.

Rekenvoorbeeld boeterente

Boeterente berekenen rekenvoorbeeld
 • Resterende hypotheek: € 150.000,-
 • Einde rentevaste periode over 24 maanden
 • Boetevrij aflospercentage: 10%
 • Huidige hypotheekrente: 4%
 • Actuele hypotheekrente: 2%

Boetevrij aflossen € 150.000,- -/- 10% = € 135.000,-.
Het renteverschil is (4% – 2%) 2% per jaar.
Bij een resterende rentevaste periode van 24 maanden is het renteverschil (2 * 2%) 4%.
De boeterente is 4% * € 135.000,- = € 5.400,-.

Boeterente als compensatie

De boeterente is de vergoeding die geldverstrekkers vragen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. In het hypotheekcontract wordt onder andere een hypotheekrente en een rentevaste periode afgesproken. Door het hypotheekcontract open te breken, bijvoorbeeld door meer af te lossen dan is afgesproken, loopt de geldverstrekker inkomsten mis. Met de boeterente wordt de geldverstrekker gecompenseerd. Lees meer over de boete voor vervroegd aflossen.

Boeterente bij oversluiten en rentemiddeling

De meest voorkomende reden om het hypotheekcontract open te breken is een lagere hypotheekrente, bijvoorbeeld door te kiezen voor oversluiten of rentemiddeling. De boeterente is daarbij bepalend of oversluiten of rentemiddeling voordelig zijn. Het rentevoordeel moet immers opwegen tegen de kosten. Daarvan is de boeterente vaak de grootste kostenpost en daarom een belemmering bij oversluiten.

Door aan de ene kant de boeterente te berekenen en aan de andere kant het rentevoordeel weet je dus of oversluiten en rentemiddeling voordelig zijn.

Hoe hoog is de boeterente bij oversluiten?

Is oversluiten voor je interessant?Bereken vrijblijvend jouw voordeel bij oversluiten. >

Boeterente lager door oplopende hypotheekrente

Wie de uitgeschreven boeterenteberekening heeft gelezen, weet dat het renteverschil bepalend is voor de hoogte van de boeterente. Door de oplopende hypotheekrente is het verschil tussen jouw huidige rente en de nieuwe rente groter geworden. Het gevolg is dat de boeterente is gedaald. Was oversluiten eerder niet voordelig, dan is dat nu misschien wel. Naar verwachting stijgt de hypotheekrente de komende maanden verder.

Tip: je kunt nu alvast de hypotheekrente vastleggen. Kies dan voor een hypotheekofferte die 3, 6 of 12 maanden geldig is. Ondertussen stijgt de rente verder en wordt jouw boeterente steeds lager. Vlakt de rentestijging af, dan is dat het moment om over te sluiten. Ontvang vrijblijvend een rentevoorstel.

Oversluiten zonder boeterente? Het kan!

De hypotheekrente stijgt inmiddels zo hard, dat deze misschien al in de buurt komt van jouw huidige rente. Hierdoor komt ook het moment dat je zonder boeterente de hypotheek kunt oversluiten dichterbij. Het doel is dan niet zozeer een lagere rente krijgen. Wel kun je dan gratis jouw rentevastperiode verlengen voor maandlast zekerheid. Ook kun je boetevrij overstappen naar een hypotheek met verbeterde voorwaarde. Lees meer en bekijk het rekenvoorbeeld.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam