Maandlasten

Eenvoudig en online uw maandlasten hypotheek berekenen. U ziet direct uw (toekomstige) hypotheeklast. Bereken de laagste maandlast voor uw hypotheek.

Uw bruto hypotheekmaandlasten:

* De berekening is een nauwkeurige indicatie van uw maandlasten. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Berekend volgens de voorwaarden van 2021.

Waarom uw maandlasten berekenen?

Maandlasten hypotheek berekenen? Slim! Dit helpt u namelijk bij het oriënteren naar een nieuwe hypotheek of het oversluiten van uw bestaande hypotheek.

Want misschien denkt u aan gezinsuitbreiding? Of wilt u over enkele jaren minder gaan werken? Zorg er altijd voor dat u de maandlasten van uw hypotheek ook in de toekomst kunt dragen.

Daarnaast is het leuk om te weten wat uw toekomstige maandlasten worden, zodat u zich beter een beeld kunt vormen vooraleer u een woning gaat aankopen. Zeker met de lage hypotheekrente van dit moment.

Berekening van uw maandelijkse hypotheeklast

Gaat u een woning kopen? Bedenk dan vooral ook welke maandelijkse hypoheeklast je wil betalen. Op onze website kunt u snel en eenvoudig uw hypotheeklast berekenen. Inzicht in deze maandlasten is belangrijk, aangezien u uw hobby’s wil blijven uitoefenen, op vakantie gaan, enzovoort.

Hoe worden de maandlasten van een hypotheek berekend?

Op onze website is het mogelijk om de maandlasten te berekenen van een hypotheek. U dient slechts een beperkt aantal gegevens in te geven voor de berekening van de maandlasten. Onderstaand een opsomming van deze gegevens:

  • De hoogte van de hypotheek (hypotheeksom)
  • Het rentepercentage van de hypotheek op basis van uw voorkeur rentevaste periode
  • De totale looptijd van de hypotheek

Verschillende hypotheekvormen hebben een verschillende maandlast. De uitkomst van deze berekening is de bruto maandlast voor uw hypotheek op basis van een annuiteitenhypotheek. Dit op is op dit moment de meest gekozen variant.

Voor een lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek (alleen rente) wordt de maandtermijn op een andere wijze berekend.

Rekenvoorbeeld maandlast hypotheek berekening

Voorbeeld gegevens:

  • Gewenste hypotheek: €290.000
  • Gewenste rentevaste periode: 20 jaar
  • Laagste hypotheekrente: 2.18% (0.1817% per maand)
  • Looptijd hypotheek: 30 jaar (360 maanden)

Formule berekening:

  • Maandlasten berekening = (maandrente / (1-((1+maandrente)^ – aantal maanden))) x hypotheekbedrag
  • Uitkomst in dit voorbeeld is een maandlast van €1.098,19
  • (0,001817 / (1 – ((1+0.001817)^-360))) * 290.000

Maandlasten hypotheek vs. huren

Door de lage hypotheekrente is de maandlast bij een hypotheek vaak lager dan bij huren. Als je daarbij structureel aflost worden uw maandlasten steeds lager.

Huren wordt daarentegen steeds duurder. Met een wettelijk toegestane huurverhoging stijgen jaarlijks de maandlasten.

De maandlast is maar 1 van de overwegingen tussen kopen en huren. Ook toekomst plannen spelen een rol Met een hypotheek ben je bijvoorbeeld minder flexibel.

8.2
8.2 uit 2623 reviews. 90% beveelt ons aan!