Maandlasten hypotheek berekenen

Eenvoudig en online jouw maandlasten hypotheek berekenen. Je ziet direct jouw (toekomstige) hypotheeklast. Bereken de laagste maandlast voor jouw hypotheek.

Uw bruto hypotheekmaandlasten:

* De berekening is een nauwkeurige indicatie van jouw maandlasten. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Berekend volgens de voorwaarden van 2021.

De maandlasten van een hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit krijg je ook te maken met lasten die je maandelijks moet gaan betalen. Benieuwd waarom het verstandig is om je maandlasten te berekenen of hoe je deze kunt verlagen? Wij vertellen je er alles over.

Waarom mijn maandlasten berekenen?

Maandlasten hypotheek berekenen? Slim! Dit helpt je namelijk bij het oriënteren naar een nieuwe hypotheek of het oversluiten van jouw bestaande hypotheek.

Misschien denk je wel aan gezinsuitbreiding? Of wil je over enkele jaren minder gaan werken? Zorg er altijd voor dat je de maandlasten van jouw hypotheek ook in de toekomst kunt dragen.

Daarnaast is het leuk om te weten wat jouw toekomstige maandlasten worden, zodat je een beter een beeld kunt vormen vooraleer je een woning gaat aankopen. Zeker met de lage hypotheekrente van dit moment.

Kan ik mijn maandlasten verlagen?

Het verlagen van je maandlasten met betrekking tot je hypotheek is in ieder opzicht natuurlijk mooi meegenomen. Deze 5 praktische tips kunnen je daarbij helpen:
– Het oversluiten van je hypotheek
– Check of je met jouw hypotheek in aanmerking komt voor NHG
– Rentebemiddeling als alternatief voor oversluiten
– Extra aflossen
– Je overwaarde inzetten

Berekening van jouw maandelijkse hypotheeklast

Ga je een woning kopen? Bedenk dan vooral ook welke maandelijkse hypoheeklast je wil betalen. Op onze website kunt je snel en eenvoudig jouw hypotheeklast berekenen. Inzicht in deze maandlasten is belangrijk, aangezien je jouw hobby’s wil blijven uitoefenen, op vakantie gaan, enzovoort.

Hoe worden de maandlasten van mijn hypotheek berekend?

Op onze website is het mogelijk om de maandlasten te berekenen van een hypotheek. Je dient slechts een beperkt aantal gegevens in te geven voor de berekening van de maandlasten. Onderstaand een opsomming van deze gegevens:

– De hoogte van de hypotheek (hypotheeksom)
– Het rentepercentage van de hypotheek op basis van jouw voorkeur rentevaste periode
– De totale looptijd van de hypotheek

Verschillende hypotheekvormen hebben een verschillende maandlast. De uitkomst van deze berekening is de bruto maandlast voor jouw hypotheek op basis van een annuïteitenhypotheek. Dit op is op dit moment de meest gekozen variant.

Voor een lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek (alleen rente) wordt de maandtermijn op een andere wijze berekend.

Rekenvoorbeeld maandlast hypotheek berekening

Om je een beeld te geven hoe een berekening in zijn werking gaat laten we je graag een voorbeeld zien.

Wat kost een hypotheek van €290.000,- per maand?

Voorbeeld gegevens:
– Gewenste hypotheek: €290.000
– Gewenste rentevaste periode: 20 jaar
– Laagste hypotheekrente: 2.18% (0.1817% per maand)
– Looptijd hypotheek: 30 jaar (360 maanden)

Formule berekening:
– Maandlasten berekening = (maandrente / (1-((1+maandrente)^ – aantal maanden))) x hypotheekbedrag
– Uitkomst in dit voorbeeld is een maandlast van €1.098,19
– (0,001817 / (1 – ((1+0.001817)^-360))) * 290.000

Maandlasten hypotheek vs. huren

Wat past beter bij jou en jouw situatie, huren of kopen? Schakel een hypotheekadviseur in persoonlijk advies op maat.

Is een huis kopen voordeliger dan huren?

Door de lage hypotheekrente is de maandlast bij een hypotheek vaak lager dan bij huren. Als je daarbij structureel aflost worden jouw maandlasten steeds lager.

Huren wordt daarentegen steeds duurder. Met een wettelijk toegestane huurverhoging stijgen jaarlijks de maandlasten.

De maandlast is maar 1 van de overwegingen tussen kopen en huren. Ook toekomst plannen spelen een rol. Met een hypotheek ben je bijvoorbeeld minder flexibel.

In het financiële plaatje kan kopen dus gunstiger voor je uitpakken. Het is echter wel belangrijk dat je vooraf nagaat of het kopen van een huis past in jouw wensenplaatje. Zo maak je altijd de beste keuze voor jezelf.

8.2
8.2 uit 2730 reviews. 89% beveelt ons aan!