Historie hypotheekrente | ontwikkeling & grafieken

Bekijk de historische hypotheekrente. Meer over de hypotheekrente ontwikkeling in overzichtelijke grafieken op basis van historische rente-data.

Hypotheekrente ontwikkeling

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente? Op deze pagina geven we inzicht in de historische hypotheekrente ontwikkeling. We geven antwoord op de vraag ‘waarom is de hypotheekrente laag?’ Ook geven we inzicht in de renteontwikkeling op lange termijn en hebben we een aantal interessante grafieken gemaakt, bijvoorbeeld de hypotheekrente ontwikkeling van Rabobank.

Wilt u liever vooruitkijken: lees dan onze hypotheekrente verwachting voor 2022.

Waarom is de hypotheekrente historisch laag?

De ontwikkeling van de hypotheekrente wordt voor een groot deel gestuurd door de economie. We komen uit een periode van economische crisis. Dit komt onder andere tot uiting in een lage inflatie (stijging prijsniveau). Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als beleggers reageren op deze cijfers:

  • De ECB stimuleert de economie door lenen (en geld uitgeven) aantrekkelijk te maken. Hiervoor wordt de beleidsrente laag gehouden. Ook werd tot vorig jaar maandelijks miljarden in de economie gepompt door leningen van financiële instellingen en bedrijven op te kopen. Sparen wordt juist onaantrekkelijk door een lage spaarrente.
  • Door de lage groeiverwachting kiezen beleggers voor de zekerheid van veilige beleggingen, zoals staatsleningen.

Hierdoor zijn de rente op de geldmarkt en de kapitaalmarkt laag. Beide zijn een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Banken konden de afgelopen jaren goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Dit heeft een grote invloed op de hypotheekrente historie.

De laagste hypotheekrente voor u? Bereken uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente ontwikkeling grafiek

De hypotheekrente is momenteel historisch laag. Dit wordt duidelijk als we de renteontwikkeling in onderstaande grafieken bekijken. Onder invloed van de lage marktrentes is de hypotheekrente zowel voor de korte rentevaste periodes tot 1 jaar vast als de lange rentevaste periodes, bijvoorbeeld 10 jaar vast gedaald. Hieronder ziet u de hypotheekrente ontwikkeling grafiek van beide rentevaste periodes.

Hypotheekrente ontwikkeling variabel (grafiek)

De ontwikkeling van de variabele hypotheekrente op basis van historische rentedata:

Hypotheekrente ontwikkeling grafiek variabel

De historie van de variabele hypotheekrente laat in de grafiek een sterke daling zien na 2012. Dit komt overeen met de historische ‘refi-rentes’ van de Europese Centrale Bank. Met deze herfinancieringsrente bepaalt de ECB het tarief dat banken betalen om geld te lenen bij de centrale bank. Deze beleidsrente is sinds 2016 niet mee gewijzigd. Sindsdien is de variabele hypotheekrente ook weinig mee veranderd.

Hypotheekrente ontwikkeling 10 jaar vast (grafiek)

De ontwikkeling van de hypotheekrente 10 jaar vast op basis van historische rentedata:

Hypotheekrente ontwikkeling grafiek variabel

De historie van de hypotheekrente 10 jaar vast komt overeen met de kapitaalmarktrente. Karakteristiek zijn de 2 stijgingen van de kapitaalmarktrente in april 2015 en eind 2016. Op deze momenten steeg ook de hypotheekrente 10 jaar vast. Geldverstrekkers passen hun rentetarieven tegenwoordig snel aan op de veranderde markt. Dit komt mede door de toegenomen concurrentie. De marges op de hypotheekrente zijn kleiner geworden. Wie de laagste rente wil bieden moet meebewegen met de markt.

Historie hypotheekrente

Kijken we naar de historische rentestanden, dan zien we dat het verloop van de hypotheekrente bij de verschillende geldverstrekkers overeen komen. We vergelijken de historie van laagste hypotheekrentes van ABN AMRO, Rabobank en ING:

Historie hypotheekrente ABN AMRO

Hieronder ziet u de historische hypotheekrente van ABN AMRO. Daarin valt op dat de bank wat vaker de hypotheekrente aanpast dan de andere grootbanken.

Hypotheekrente ABN-AMRO - 10 jaar vast

Historie hypotheekrente Rabobank

Kijken we naar de historische hypotheekrente van Rabobank, dan ziet u dat deze grootbank vaak wat hoger prijst.

Hypotheekrente Rabobank - 10 jaar vast

Historie hypotheekrente ING

De historische hypotheekrente van ING ligt over het algemeen wat lagere dan de andere grootbanken.

Hypotheekrente ING - 10 jaar vast

Hypotheekrente verwachting historie