Hypotheekrente lineaire hypotheek
Alles weten over de lineaire hypotheek? Lees op deze pagina meer over:
- Wat is een lineaire hypotheek?
- Voor wie is lineair aflossen interessant?
- Voor- en nadelen van de lineaire hypotheek
Wat is een lineaire hypotheek?
De lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm. Jij lost af en betaalt hypotheekrente over het resterende deel van de hypotheekschuld. Maandelijks betaal je dus een deel aflossing en een deel hypotheekrente. De hypotheekschuld (en daarmee de hypotheekrente die je betaalt) dalen dus in een rechte lijn. Vandaar de naam lineaire hypotheek. De offertes van deze hypotheek zijn door de eenvoud makkelijk te vergelijken.
![Lineaire hypotheek](https://hypotheek-rentetarieven.nl/wp-content/uploads/lineaire-hypotheek-1.jpg)
Maandlast berekenen
Om de lineaire hypotheek te berekenen los je gedurende de looptijd hetzelfde bedrag af. Dit tot het moment dat de hypotheeksom helemaal is afbetaald. Bij deze hypotheekvorm is aflossen dus gegarandeerd! Dit is in de regel na 30 jaar, maar ook een looptijd van 40 jaar is tegenwoordig mogelijk.
Bij lineair aflossen betaal je steeds minder rente, waardoor jouw netto maandlast gedurende de looptijd daalt. Het kan interessant zijn om extra af te lossen. Jouw maandlast daalt dan sneller. Let wel op dat je niet meer aflost dan jaarlijks 10% of 20% (dit verschilt per hypotheekcontract) van de hypotheeksom. Je betaalt dan namelijk een boeterente.
Voor wie is lineair aflossen interessant?
Sinds 1 januari 2013 kunt je bij een nieuwe hypotheek enkel nog kiezen tussen een lineaire of een annuïtaire aflosvorm. Alleen bij deze twee hypotheekvormen kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De lineaire hypotheek is van de twee het minst populair. Dit heeft twee belangrijke oorzaken:
- Omdat in het begin van deze hypotheekvorm al relatief veel wordt afgelost, is het fiscale voordeel door de hypotheekrenteaftrek kleiner.
- Ook is de maandlast bij aanvang van de lineaire hypotheek op het hoogste punt. Starters die nog in inkomen verwachten te stijgen, kiezen vaker voor een annuïteiten hypotheek.
Wie kiest voor lineair aflossen is op het einde van de looptijd het goedkoopste uit. De hypotheek wordt namelijk sneller afgelost, waardoor uiteindelijk het minste hypotheekrente betaalt. Nu de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd, wordt dit (netto) verschil steeds groter.
Deze hypotheekvorm is ook interessant als je op termijn een inkomensdaling verwacht. Een aantal jaren voor jouw pensioen, maar ook als je al een deel van jouw maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek heeft gebruikt. Je begint direct flink met aflossen, waardoor de hypotheeklast later minder op het (gedaalde) inkomen drukt.
Lees ook: lineaire of annuïteitenhypotheek: welke hypotheekvorm past bij jou?
Voor- en nadelen van de lineaire hypotheek
De lineaire hypotheek heeft dus een aantal voordelen, maar ook nadelen. We vatten ze voor je samen:
Voordelen lineair aflossen
- De meest eenvoudige hypotheekvorm.
- Gegarandeerde aflossing na looptijd.
- Maandlasten dalen gedurende de looptijd.
- Hypotheekschuld neemt snel af.
Nadelen lineair aflossen
- Hoge maandlasten aan het begin van de looptijd.
- Minder profiteren van fiscale regelingen.
- Hoogte van de hypotheekrenteaftrek wordt lager.