Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek maakt een huis kopen om te verhuren voor meer mensen toegankelijk. Je leest alles over deze speciale hypotheekvorm:

Alle informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Een verhuurhypotheek afsluiten

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een hypotheek voor het verhuren van een woning. Je koopt dus eigenlijk een huis om te verhuren. Dit is bij een reguliere hypotheek niet toegestaan, het is dus een speciale hypotheekvorm.

Deze hypotheek wordt vaak vergeleken met een beleggingshypotheek, echter is dit niet hetzelfde. Bij een beleggingshypotheek bouw je via beleggingen vermogen op om de hypotheek af te lossen. Bij een hypotheek voor de verhuur haal je inkomsten uit een beleggingsobject. Je sluit dus een hypotheek af voor de verhuur en hoop dat de woning stijgt in zijn waarde.

Wat zijn de voorwaarden van een verhuurhypotheek?

Deze hypotheekvorm wordt getoetst op het inkomen. Daarbij mogen de inkomsten uit verhuur 1 op 1 worden meegenomen. Heb je nog geen huurcontract, dan kan een taxateur de verwachte huurinkomsten voor je berekenen.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een verhuurhypotheek?

Wanneer je een hypotheek afsluit voor de verhuur kan dit voor 70 of 80% van de woningwaarde. De rest moet je dus van eigen geld betalen. Wel is het mogelijk om de overwaarde uit je huidige woning hiervoor te gebruiken.

Welke banken verstrekken een verhuurhypotheek?

Niet iedere bank is bereid een hypotheek voor de verhuur te verstrekken, toch zijn dit er steeds meer. Onder andere ABN Amro, Woonfonds en Nationale Nederlanden bieden deze hypotheekvorm aan.

Let op: er kunnen eisen worden gesteld aan het verhuurpand. Zoals alleen voor verhuur in bepaalde steden en uitsluiten van bedrijfspanden, vakantie- en recreatiewoning en kamerverhuur.

Hoe hoog is de rente van een verhuurhypotheek?

De rente is hoger dan een reguliere hypotheek. Dit komt omdat banken een opslag rekenen voor verhuur. Daar staat tegenover dat de huurinkomsten een stuk hoger liggen. Dit maakt deze hypotheekvorm interessant, ook met een hogere rente.

Vanwege de hogere rente kan het interessant zijn om je reguliere hypotheek te verhogen en dit bedrag te gebruiken voor het huurpand. Je hebt dan minder van de relatief dure verhuurhypotheek nodig.

Hypotheek voor de verhuur afsluiten? Ontdek volledig vrijblijvend wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van een verhuurhypotheek?

Voordelen

 • Verhuur onderpand toegestaan.
 • Financiering tot 70% en zelfs 80% van de woningwaarde.
 • Huurinkomsten worden meegenomen bij toetsing.

Nadelen

 • Rente hoger dan van reguliere hypotheek.
 • Eigen geld nodig.
 • Aanbod beperkt en vaak met eisen aan verhuurpand.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam