Hypotheekrente variabel

Vergelijk hier de variabele hypotheekrente van alle banken in Nederland en vraag vrijblijvend offertes aan. Meer informatie over de variabele rente vind je onderaan de pagina

Laatste update rentepercentages: 14-06-2024

Hoe komt deze vergelijking tot stand

Dagelijks ontvangen we de actuele rentetarieven van geldverstrekkers. Deze worden door ons gecontroleerd en gesorteerd in dit renteoverzicht. Daarbij hanteren we volgende regels:

De laagste hypotheekrente staat bovenaan

In het renteoverzicht sorteren we hypotheken op basis van de actuele laagste hypotheekrente. Eventuele kortingen passen we direct toe. De rentetarieven worden gesorteerd per rentevastperiode en per hypotheekvorm

We tonen alle geldverstrekkers

We vergelijken alle actieve geldverstrekkers in Nederland die hypotheken aanbieden. Per verstrekker worden alle hypotheekproducten voor particulieren getoond.

Als een hypotheekverstrekker verschillende producten aanbiedt per rentevastperiode of per hypotheekvorm wordt in het renteoverzicht het product met het laagste tarief getoond.

Het renteoverzicht is 100% onafhankelijk

Enkel de hoogte van de hypotheekrente bepaalt de plaats van de geldverstrekker in het renteoverzicht. Ook ontvangen we geen beloning van derden voor het tonen van de informatie. Ons renteoverzicht is daarmee 100% onafhankelijk.

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

Vergelijk alle variabele hypotheekrentes

Alle actuele variabele hypotheekrentes met NHG en de basisrente (marktwaarde) in één handig overzicht.

Vergelijk zelf de laagste variabele rentes. Let op: dit zijn vanaf-rentes. Klik op de banknaam voor een gedetailleerd overzicht van alle hypotheekproducten en rentes.


Variabele rente, ook wel korte rente genoemd

Een hypothecaire lening wordt vaak voor langere tijd afgesloten. Bij een variabele hypotheekrente (of korte rente), de kortste rentevaste periode die mogelijk is, stelt de geldverstrekker de rente per maand, kwartaal of per half jaar vast. Daardoor profiteer je direct van een rentedaling, maar voel je ook meteen de invloed van een rentestijging in jouw hypotheeklasten. Wanneer de variabele rente stijgt, stijgen ook de maandelijkse lasten. Wanneer je kiest voor een variabele rente, dien je hier rekening mee te houden.

Het is echter wel mogelijk om jouw korte rente om te zetten in een vaste rente. Je dient er rekening mee te houden dat aanbieders van variabele rente een opslag in rekening kunnen brengen als je de variabele omzet naar een rentevaste periode.

Hypotheekrente ontwikkeling grafiek variabel

De laagste variabele rente

In het overzicht tonen we de laagste variabele hypotheekrentes per aanbieder. Dit betekent dat we eventuele rentekortingen in het tarief verrekenen. Eventuele opslagen worden niet in de vergelijking meegenomen. We zorgen altijd voor een hypotheekofferte op maat, zo profiteer je altijd van de goedkoopste hypotheekrente voor jou. Via ‘uitgebreid zoeken’ vind je de laagste hypotheekrente op basis van jouw gegevens.


Past een variabele rente bij jou?

Past een variabele rente bij jou? Kies je voor een variabele rente, dan moet je rekening te houden met het volgende:

 • Een strengere beoordeling van je inkomen, wat betekent dat een variabele rente mogelijk niet geschikt is als je de maximale leenruimte wilt benutten.
 • Je moet in staat zijn om een mogelijke stijging van de rente op te vangen.
 • Er is geen garantie voor de stabiliteit van je maandelijkse lasten op lange termijn.

Als je op zoek bent naar zekerheid in je maandelijkse lasten, dan is een variabele rente wellicht niet de beste keuze voor jou. Als je echter in staat bent om een rentestijging op te vangen, kan het kiezen voor een variabele rentevoet gedurende de looptijd leiden tot lagere kosten.

Vergelijk hier de actuele variabele rente >>.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk