Akte hypotheek

Wat is een akte van een hypotheek?

Een akte is een officieel document dat door een openbaar ambtenaar wordt opgesteld en gewaarmerkt. De notaris stelt deze akte normaliter op. Bij de aankoop van een huis zijn er drie belangrijke aktes: de hypotheekakte, de koopakte en de overdrachtsakte. Voor alle aktes geldt dat ze sinds 1999 geen vaste prijs meer hebben. Je kunt op notariskosten besparen door op zoek te gaan naar het voordeligste tarief.

Hypotheekakte

De hypotheekakte is het officiële contract voor een hypotheek opgesteld door de notaris. Met de hypotheekakte geef je de woning als onderpand aan de bank in ruil voor een geldlening om het huis te kopen.

Koopakte

In de koopakte leggen de koper en de verkoper alle afspraken over het kopen van een woning vast. In de koopakte kunnen nog een aantal ontbindende voorwaarden staan. Daarom wordt deze akte ook wel het voorlopige koopcontract genoemd. Op basis van het koopcontract stelt de notaris de overdrachtsakte op.

Overdrachtsakte 

De overdrachtsakte is de akte waarmee de aan- en verkoop van een huis of een andere onroerende zaak wordt vastgelegd. De overdrachtsakte wordt geregistreerd bij het Kadaster. Deze akte wordt ook wel een leveringsakte of een transportakte genoemd. De overdrachtakte moet in overeenstemming zijn met de door de koper en verkoper gesloten koopakte.

Gerelateerde begrippen:
ABC-akte
Eigendomsakte
Hypotheekakte
Transportakte
Overdrachtsakte
Koopakte

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.