Bestaande polis

Wat is een bestaande polis?

Heb je een bestaande hypotheek en ga je verhuizen? Dan kan je jouw bestaande polis inbrengen in jouw nieuwe hypotheek. Je neemt dan jouw hypotheek mee. 

Waarom jouw hypotheek meenemen

Aan sommige hypotheken zit een verzekeringsproduct (polis) gekoppeld, bijvoorbeeld bij een levenhypotheek. Met deze verzekeringsproducten wordt vermogen opgebouwd waarmee je aan het einde van de looptijd jouw hypotheek kunt aflossen. Wanneer je voor het einde van de looptijd wilt stoppen met het verzekeringsproduct moet je deze afkopen. 

Afkopen kan erg ongunstig uitpakken, omdat je te maken krijgt met een lagere afkoopwaarde in verband een boete bij vervroegde afkoop. Je kunt jouw bestaande polis dan beter meenemen in jouw nieuwe hypotheek. Ook kan je jouw bestaande overlijdensrisicoverzekering meenemen in jouw nieuwe hypotheek. 

Eisen aan bestaande polis

De verzekering moet aan de eisen voldoen die bij de nieuwe hypotheek gesteld worden. Zo moet er een overlijdensrisicoverzekering bestaan voor het deel van de lening dat boven de 75 procent van de marktwaarde komt. Ook moeten de looptijd van de polis en de looptijd die van de hypotheek gelijk zijn. 

Tip: een hypotheekadviseur kan je helpen de juiste keuzes te maken voor jouw hypotheek bij verhuizen. Zo betaal je nooit te veel.

Gerelateerde begrippen:
Overlijdensrisicoverzekering
Executiewaarde
Afkopen levensverzekering

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.