Consumptieve verplichtingen

Wat zijn consumptieve verplichtingen?

Onder consumptieve verplichtingen wordt het bedrag verstaan dat je betaalt voor lopende leningen. Het betreft leningen die geen betrekking hebben op jouw huis.  Andere woorden voor consumptieve verplichtingen zijn consumptief krediet, consumptieve lening en kredietlast.

Voorbeelden consumptieve verplichtingen

Je kunt verschillende consumptieve verplichtingen hebben. Voorbeelden van dit soort leningen zijn:

 • Rood staan bij jouw bank
 • Creditcard
 • Doorlopend krediet
 • Persoonlijke lening
 • Postorder krediet
 • Krediet bij een GSM Abonnement

BKR registratie

Wie een consumptieve verplichting is aangegaan met een looptijd van minimaal 3 maanden en een bedrag tussen de € 500,- en € 175.000,- wordt geregistreerd bij het BKR. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het doel van het BKR is voorkomen dat je een onverantwoord veel leningen aangaat en het risico voor de geldverstrekker beperken. Je kunt op twee manieren geregistreerd staan bij het BKR. 

 • Positieve BKR registratie: dit betekent dat je netjes en op tijd de maandelijkse verplichting van de lening voldoet. Aan het einde van de looptijd van de lening heb je deze volgens de voorwaarde afgelost.  
 • Negatieve BKR registratie: dit betekent dat je een betalingsachterstand hebt opgelopen. Het BKR registreert of je op dit moment een betalingsachterstand heeft (code A) of dat je de achterstand heeft hersteld (code H). Daarbij registreert het BKR de reden van de betalingsachterstand (bijzonderheidscode 1 t/m 5).

Gevolgen BKR registratie voor hypotheek

Een BKR-registratie kan gevolgen hebben voor jouw hypotheekaanvraag.  Elke hypotheekverstrekker informeert bij Het Bureau Krediet Registratie naar het  leen- en aflossingsgedrag van de hypotheekaanvrager. Afhankelijk van de aard van de registratie heeft een BKR-notering de volgende gevolgen: 

 • Lagere maximale hypotheek
  Bij de berekening van jouw maximale hypotheek houdt de hypotheekverstrekker rekening met jouw consumptieve verplichtingen. Hoe hoger de maandelijkse kosten zijn voor consumptieve leningen, hoe lager jouw maximale hypotheeksom is. 
 • Mogelijk geen hypotheek
  Bij een negatieve BKR registratie wordt het lastig om een hypotheek te krijgen. De hypotheekverstrekker vindt het risico op betalingsproblemen dan te hoog. Veel hypotheekverstrekkers zeggen simpelweg ‘een negatieve BKR-registratie = geen hypotheek’. Toch zijn enkele hypotheekverstrekkers bereid om met je naar de mogelijkheden te kijken. 

Heb je een BKR-registratie? Vraag een deskundig hypotheekadviseur naar de mogelijkheden voor een hypotheek.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.