Effectieve rente

Wat is effectieve rente?

De effectieve rente is het maandelijkse rentepercentage dat je daadwerkelijk over jouw hypotheeksom betaalt. Bij de effectieve rente zijn de extra kosten (zoals de afsluitprovisie) mee berekend, alsook het tijdstip waarop betaald wordt. Hierdoor kan de effectieve rente verschillen van de nominale rente.

Eerlijk beeld

De effectieve rente geeft dus een eerlijk beeld van de rente die je feitelijk betaalt. Hierdoor is de effectieve rente een goede manier om verschillende financiële producten (leningen, spaarrekeningen) met elkaar te vergelijken. Bij hypotheken wordt de effectieve rente door de aanbieder vermeld.  

Wiskundeknobbel nodig

Het is moeilijk om de effectieve rente zelf uit te rekenen. Dat komt omdat men bij veel spaar-en beleggingsvormen te maken heeft met transactiekosten. Dit soort kosten maakt de wiskundige vergelijkingen die voor de effectieve rente uitgerekend moeten worden, een stuk ingewikkelder. Deze kosten hangen vaak niet alleen af van de spaarvorm, maar ook van wat de spaarder zelf doet.

Voorbeeld: Als er transactiekosten op het einde van de spaarperiode zijn, hangt de effectieve rente bijvoorbeeld van de spaarduur af. De effectieve rente hangt dan dus af van na welke periode de spaarder zijn of haar geld weer opneemt.

Vergelijk meerder rentes

Bij leningen vermelden de hypotheekverstrekkers doorgaans de effectieve rente. Het is wel zeer onverstandig om slechts alleen te kijken naar deze effectieve rente, aangezien deze geen rekening houdt met andere kostenfactoren. Een hypotheek met een lage effectieve rente kan fors duurder blijken door hoge kosten voor bijvoorbeeld een levensverzekering. 

Hulp nodig bij het vergelijken van verschillende hypotheken? Onze hypotheekvergelijking garandeert je de meest voordelige hypotheek met de beste voorwaarden.

Gerelateerde begrippen:
Nominale rente
Afsluitkosten
Afsluitprovisie

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.