Kapitaalverzekering

Wat is een kapitaalverzekering?

Met een kapitaalverzekering wordt kapitaal opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Maandelijks betaal je een premie als inleg voor de verzekering.

De kapitaalverzekering keert uit op een vooraf afgesproken datum, op voorwaarde van het in leven zijn van de verzekerde. 

Soorten kapitaalverzekeringen

Er zijn twee soorten kapitaalverzekeringen met elk een eigen vorm van vermogensopbouw.

  • Spaarverzekering
    Bij een spaarverzekering krijg je een vaste rente over de ingelegde premies. Deze rente ligt gedurende de hele looptijd vast. Het voordeel hiervan is dat de uitkering op de einddatum gegarandeerd is. Het nadeel is dat jouw vermogen nooit spectaculair zal groeien. Mogelijk kan de uitkering hoger uitvallen als gevolg van de winstbijschrijving.  
  • Beleggingsverzekering
    Bij een beleggingsverzekering wordt de ingelegde premie belegd in één of meerdere beleggingsfondsen. Je kunt hierbij kiezen om veel of weinig beleggingsrisico te nemen. Het voordeel hiervan is dat jouw vermogen flink kan groeien wanneer het goed gaat op de beurs. Het nadeel is echter wel dat de uitkering op de einddatum niet gegarandeerd is. Je loopt dus het risico dat je jouw hypotheek niet kunt aflossen aan het einde van de looptijd. 

Hypotheken met kapitaalverzekering

Bij de volgende hypotheken wordt kapitaal opgebouwd met een kapitaalverzekering:

Overlijdensrisicoverzekering

Een kapitaalverzekering keert in principe niet uit wanneer de verzekerde niet meer in leven is op de einddatum. Je kunt echter een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om dit risico te dekken. Je betaalt dan een extra bedrag aan premie per maand.

Gerelateerde begrippen:
Overlijdensrisicoverzekering
Looptijd hypotheek
De hypotheek aflossen

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.