Nationale Hypotheek Garantie – NHG

Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. Een NHG Hypotheek biedt meer zekerheid en een interessante rentekorting.

NHG voor verantwoord lenen

Betalingsproblemen

Wanneer u een hypotheek afsluit, maakt u samen met de geldverstrekker afspraken over de betaling van uw hypotheeklasten. Er kunnen zich echter situaties in uw leven voordoen waardoor het aflossen van de hypotheek tijdelijk geheel of gedeeltelijk niet meer mogelijk is. Met de Nationale Hypotheek Garantie kunt u in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit. Daarmee wordt u in staat gesteld deze moeilijke periode te overbruggen, zodat u in uw woning kunt blijven wonen.

Restschuld

Indien uw betalingsproblemen niet van tijdelijke aard zijn, kan het zijn dat u in zo’n geval uw woning moet verkopen. Hierbij kan de opbrengst van uw woning lager zijn dan het bedrag dat u nog moet terugbetalen. Er ontstaat dan een restschuldHet Waarborgfonds Eigen Woningen betaalt deze restschuld aan de geldverstrekker.

Wanneer u geen schuld heeft aan de gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als uw inkomen daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, kan het Waarborgfonds u dit bedrag kwijtschelden en hoeft u dit bedrag dus niet meer terug te betalen. Een NHG-hypotheek biedt zo extra zekerheid.

NHG is voordelig

Met de NHG betaalt u een lagere rente. De rentekorting kan oplopen tot 0,6%. Dat betekent elk jaar opnieuw honderden euro’s voordeel.

Bij het afsluiten van NHG betaalt u eenmalig 0,7% over uw hypotheekbedrag. Alle kosten die u moet maken om NHG te verkrijgen zijn fiscaal aftrekbaar. Door het rentevoordeel en de fiscale aftrekbaarheid heeft u deze kosten gemiddeld in een jaar terugverdiend.

Komt u in aanmerking?

Een hypotheek met NHG kan dus erg interessant zijn. U krijgt meer zekerheid én een rentekorting tot 0,6%. Dit kan  voor een flinke besparing zorgen op maandbasis. Komt u zelf in aanmerking voor deze NHG-regeling? Wij zoeken het voor u uit. Vraag vrijblijvend onze NHG-hypotheekofferte aan.

Meer weten over NHG?

Gerelateerde begrippen:
Restantschuld
Waarborgfonds Eigen Woningen
Hypotheeksom

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.