Rekenrente

Wat is rekenrente?

Rekenrente is de rente die een verzekeringsmaatschappij verwacht te behalen op haar beleggingen. Deze rekenrente is van belang omdat de verzekeringsmaatschappijen de ontvangen premies beleggen. Bij de bepaling van de hoogte van de premie wordt rekening gehouden met deze rekenrente.

Schade in de toekomst

De renteopbrengst, verminderd met de inflatie wordt rekenrente genoemd. 

Wanneer er schade voor de toekomst moet worden vergoed, mag de verzekeringsmaatschappij er rekening mee houden dat je nu het bedrag ontvangt, maar dat je het bedrag pas over bijvoorbeeld 10 jaar nodig hebt. Wanneer je het bedrag op de bank zet, levert het wat rente op. Van jaar tot jaar stapelt deze rente zich op, zodat het bedrag groeit. Daartegenover staat dat door de inflatie het bedrag minder waard wordt. Indien met deze twee factoren rekening wordt gehouden, blijft er een percentage over, dat mag worden gebruikt voor de berekening. 

Marktconforme waarde

Rekenrente is dus de rente die je dient te betalen aan een (levens)verzekeringmaatschappij omdat je kapitaal hebt opgebouwd middels een levensverzekering of een andere verzekering. Pas bij het afsluiten van een verzekering wel op dat de rekenrente een marktconforme waarde heeft.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.