Voorlopig koopcontract

Voorlopig koopcontract tekenen? Lees dan eerst deze tips en valkuilen. Een voorlopig koopcontract is namelijk minder ‘vrijblijvend’ dan je zou vermoeden.

Voorlopig koopcontract is niet ‘vrijblijvend’

De term voorlopig koopcontract is eigenlijk een beetje misleidend. Het suggereert namelijk dat je eenvoudig onder de koop uit kunt komen. Dit is echter alleen in specifieke situaties mogelijk, ook wel de ontbindende voorwaarden genoemd. Daarover verderop in dit artikel meer.

Een getekend ‘voorlopig’ koopcontract is dus in principe een bindende overeenkomst voor zowel koper als verkoper. In dit artikel lees je waar je op moet letten voordat je jouw handtekening zet.

Wat is een voorlopig koopcontract?

In een koopcontract staan alle afspraken rondom de aankoop en verkoop van een huis beschreven, waaronder:

Afspraken voorlopig koopcontract

De belangrijkste afspraken zijn: 

Koper(s) en verkoper(s)

Het contract wordt opgesteld door de makelaar van de verkopende partij. Of door de verkoper bij een verkoop zonder makelaar. Het is aan de koper om te controleren of beschreven afspraken in het contract kloppen en uiteindelijk de handtekening te zetten.

3 dagen bedenktijd

Na het tekenen van het voorlopige koopcontract breekt een belangrijke periode aan. De koper heeft namelijk 3 dagen bedenktijd waarbinnen deze de overeenkomst zonder opgave van reden kan ontbinden.

Ontbindende voorwaarden

Na drie dagen bedenktijd is het voorlopig koopcontract bindend. Dit is tenzij er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in de overeenkomst. Wie zich terecht op 1 van deze voorwaarden beroept, kan alsnog zonder gevolgen van de koop afzien. Ook aan deze ontbindende voorwaarden is een termijn verbonden.

Hier lees je meer over de belangrijkste ontbindende voorwaarden en hoe je het voorlopig koopcontract kunt ontbinden.

10% van de koopsom

Is de bedenktijd voorbij en kan de koper zich niet beroepen op de ontbindende voorwaarden, dan kost het 10% van de verkoopprijs om het koopcontract af te komen.

Dat is veel geld en moet dus ten alle tijden voorkomen worden. Onderstaande tips en valkuilen helpen om een financiële strop voorkomen.

5 tips en valkuilen bij een voorlopig koopcontract

Aandachtpunten voordat je een voorlopig koopcontract tekent zijn:

1. Deadlines bewaken

Een voorlopig koopcontract is niet vrijblijvend. Noteer daarom deadlines waarvoor je een belangrijke beslissing moet nemen. Dit zijn de 3 dagen bedenktijd en uiterste datum waarop je zich op de ontbindende voorwaarden kunt beroepen.

2. Financiële mogelijkheden

Zorg dat jouw weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn voordat je tekent. Bereken hier jouw maximale hypotheek voor de aankoop van een huis.

Bijkomend voordeel van op tijd beginnen met jouw hypotheekaanvraag, is dat je stevig in jouw schoenen staat bij het bieden op het huis. Ook heb je alvast enkele stukken aangeleverd, wat het verdere hypotheektraject versneld.

3. Kopen zonder voorbehoud van financiering

De krappe huizenmarkt van dit moment is een echte verkopersmarkt. Dit betekent dat je als koper stevig in jouw schoenen moet staan. Het komt voor dat verkopers geen voorbehoud van financiering willen opnemen.

Teken het voorlopig koopcontract alleen als je hier volledig achter staat en er 100% zeker bent dat de financiering rond komt. De financiële gevolgen zijn namelijk groot als dit niet lukt.

4. Inboedel ter overname

Worden er met de verkoop van het huis ook ‘roerende goederen’ overgenomen, voeg dit dan toe aan het koopcontract. Een lijst met spullen ter overname en de prijs, voorkomt discussies achteraf.

5. Verborgen gebreken

Ook ‘verborgen gebreken’ kunnen worden opgenomen in de ontbindende voorwaarden. Voorkomen is echter beter dan genezen. Let dus goed op tijdens de bezichtiging en neem eventueel iemand mee met bouwkundige kennis en een neutrale blik.

Of laat in het voorlopig koopcontract openen dat een (negatieve) bouwkundige keuring tot de ontbindende voorwaarden behoort.

Gerelateerde begrippen:
Transportakte
Ontbindende voorwaarden

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.