Zoveel hypotheekvormen, rentes en aanbieders: hoe kies je de beste hypotheek? Lees meer over de belangrijkste keuzes bij het afsluiten van een hypotheek.
Al die verschillende hypotheekrentes!
Nederland telt op dit moment 35 geldverstrekkers. Zij bieden hypotheken aan met verschillende aflosvormen. Dan kun je nog kiezen uit verschillende rentevastperiodes. Ook bieden geldverstrekkers hypotheekproducten met verschillende voorwaarden en namen zoals: de comfort-, budget-, plus-, uniek-, voordeel-, trend-, compact of garanthypotheek.
Allemaal keuzes met allemaal verschillende hypotheekrentes.
Hoe kies ik de beste hypotheek?
Om een antwoord op die vraag te kunnen geven, moeten we vaststellen wat onder ‘beste hypotheek’ wordt verstaan. Veel consumenten roepen dan direct: ‘de hypotheek met de laagste rente’. Je moet echter wel aan de eisen van de geldverstrekker voldoen om in aanmerking te komen voor een bepaald tarief.
Daarnaast kan goedkoop duurkoop worden als de voorwaarden van de hypotheek niet bij jouw situatie en wensen passen. Is de hypotheekofferte lang genoeg geldig en kun je de hypotheek meeverhuizen?
De beste hypotheek is een hypotheek die bij je past.
Zo vind je een hypotheek die bij je past
Voordat je een hypotheekvergelijking maakt is het goed om stil te staan bij de kern van een hypotheek. Elke hypotheek bestaat uit vier onderdelen:
- De lening: je kiest het bedrag dat je wilt lenen. Hierbij ben je gebonden aan een maximale hypotheek. Dat is het maximale bedrag dat de bank je wil lenen. Bereken snel en eenvoudig jouw maximale hypotheek.
- De aflossing: je kiest de manier waarop de lening wilt aflossen. Daarvoor heb je de keuze uiteen aantal aflossingsvormen met elk specifieke voor- en nadelen. Je kunt bij Hypotheek-rentetarieven.nl zelf testen welke hypotheekvorm bij je past.
- De hypotheekrente: de bank bepaalt vervolgens hoeveel rente je gaat betalen voor de lening. Je kunt de hypotheekrente deels bepalen met de keuze voor een rentevastperiode. Hierbij geldt grofweg, hoe korter de rentevastperiode hoe lager hypotheekrente.
- Eventuele bijkomende verzekering(en). Als laatste kies je in welke mate je jezelf wilt verzekeren tegen verlies van inkomen bij, bijvoorbeeld overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.