Hoe werkt overwaarde opnemen?

Je overwaarde opnemen, maar niet weten waar te beginnen? Wij vertellen je graag hoe overwaarde opnemen in zijn werking gaat, zodat je voorbereid in gesprek kan gaan met een van onze adviseurs.

Hoeveel overwaarde heb ik?

Voor het opnemen van overwaarde is het allereerst belangrijk te weten hoeveel overwaarde je eigenlijk hebt en hoeveel je daarvan op wilt nemen. Wij hebben een handige tool voor je waarmee je heel eenvoudig kunt berekenen hoeveel overwaarde je hebt. Wanneer je dit weet kun je bepalen hoeveel overwaarde je wilt opnemen en waarvoor je het wilt gebruiken. Vervolgens staan onze adviseurs graag voor je klaar om te kijken of je dit bedrag ook echt kunt opnemen. 

Benieuwd of jij overwaarde hebt?


Hoe werkt overwaarde opnemen?

Om nog iets concreter uit te leggen hoe het opnemen van overwaarde in zijn werking gaat hebben we een stappenplan voor je opgesteld.

Stappenplan overwaarde opnemen

Stap 1. Bereken zelf hoeveel overwaarde je hebt
Stap 2. Bedenk hoeveel overwaarde je wilt opnemen en waarvoor je het wilt gebruiken
Stap 3. Ga in gesprek met een van onze hypotheekadviseurs om te bespreken of je het gewenste hypotheekbedrag kunt opnemen.
Stap 4. Bespreek ook met je hypotheekadviseur hoe je de overwaarde wilt opnemen
Stap 5. Geniet van je overwaarde

Hoe kan ik mijn overwaarde huis opnemen?

Het opnemen van overwaarde kan op verschillende manieren. Wij benoemen de meest voorkomende hieronder.

Hypotheek verhogen

Wanneer je al afgelost hebt op je hypotheek of je hypotheek hoger in het Kadaster staat geregistreerd kun je jouw hypotheek verhogen op je overwaarde op te nemen. Wanneer je je overwaarde wilt inzetten voor het verduurzamen van je woning kun je altijd 6% meer lenen dan de waarde van de woning, mits je natuurlijk voldoet aan enkele voorwaardes.   

Tweede hypotheek afsluiten

Het afsluiten van een tweede hypotheek is mogelijk tot 100% van de woningwaarde. Dit houdt in dat wanneer een woning een waarde heeft van 400.000 en er een hypotheek van 325.000 op rust, het mogelijk is tot 75.000 euro op te nemen. Dit verschilt wel per geldvertrekker. Raadpleeg dus vooral je hypotheekadviseur, zodat je altijd goed geïnformeerd wordt.

Opeethypotheek

Ben je gepensioneerd of heb je de AOW-leeftijd bereikt, dan is een opeethypotheek (verzilverhypotheek) wellicht voor jou een goede optie om je overwaarde op te nemen. Bij deze methode wordt je overwaarde als het ware opgegeten.

Je woning verkopen en terug huren

Hierbij gaat het om het sale-and-lease-back model. Dit houdt in dat je de woning kunt verkopen aan een partij en je het vervolgens terug gaat huren. Natuurlijk zitten hier wel een aantal risico’s verbonden. Houd hier dan ook zeker rekening mee.

Hoe werkt overwaarde opnemen?

Verhuizen

Wanneer je verhuist, komt je overwaarde vrij. Wanneer je vervolgens niet binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, mag je deze overwaarde geheel vrij besteden. Wanneer je wel eerder je overwaarde wilt besteden krijg je te maken met de bijleenregeling

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Hoeveel overwaarde je kunt opnemen is afhankelijk van verschillende factoren. Onze adviseurs staan voor je klaar om te kijken wat voor jou mogelijk is.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel precies hoe het opnemen van overwaarde werkt. Natuurlijk helpen onze adviseurs je graag bij vragen en met opnemen van je overwaarde.

Advies van een expert?

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.