Hypotheek afsluiten: waar moet je op letten?

Hypotheekaanbieders gebruiken trucs om hypotheken zo goedkoop mogelijk te laten lijken. Vaak is dit in de werkelijkheid niet het geval en valt de hypotheek duurder uit dan verwacht. Hypotheek-rentetarieven.nl vindt het belangrijk dat u deze trucs doorziet zodat daadwerkelijk voor de meest voordelige hypotheek kiest.

Lage hypotheekrente

Om nieuwe klanten te trekken bieden hypotheekaanbieders een aantrekkelijk lage hypotheekrente.

  • Rentelokkertjes of rentekortingen Deze aantrekkelijk lage hypotheekrentes zijn zogenaamde rentelokkertjes of rentekortingen. Deze lage hypotheekrente geldt vaak niet voor de hele looptijd van de hypotheek. Bereken daarom altijd wat de hypotheekrente is over de hele looptijd van de hypotheek.  Wees met name alert bij reclameslogans als: ‘betaal het eerste jaar maar 2% procent rente’. Een hypotheek is een langlopend financieel product en dergelijke stunts zijn daarom niet gepast. 

Lage maandlasten

De maandlasten van uw hypotheek bepalen mede hoeveel geld er maandelijks over blijft voor andere dingen. 

  • Weinig aflossen U kunt ervoor kiezen om daarom zo min mogelijk aflossing of premie te betalen. Dit kan u echt op later moment in de problemen brengen. U loopt zo de kans op een flinke restschuld wanneer uw woning niet genoeg in waarde stijgt. 
  • Standaard belastingvoordeel  Nederland kent een aantal belastingvoordelen voor huizenbezitters. Hier moet u uiteraard van profiteren en hypotheek-rentetarieven.nl laat graag zien hoe op onze belastingpagina. Toch moet altijd twee dingen in uw achterhoofd houden. Ten eerste zijn aan elk belastingvoordeel voorwaarden en regels verbonden, mogelijk voldoet u hier niet aan. Ten tweede kan een belastingvoordeel gedurende de looptijd van uw hypotheek wijzigen of vervallen.   

Hypotheekvergelijking

Voor een goede hypotheek vergelijking is het belangrijk dat u twee hypotheekoffertes met dezelfde hypotheekvoorwaarden vergelijkt.

  • Looptijd De looptijd van de hypotheek heeft een grote invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Kijk daarom bij een hypotheekvergelijking altijd naar de looptijd van de hypotheek in de hypotheekofferte.
  • Overlijdensrisicoverzekering De premie die u maandelijks betaalt voor bijkomende verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering, bepalen mede de hoogte van de maandlasten. Let dus bij een hypotheekvergelijking op de kosten én voorwaarden van bijkomende verzekering. Over het algemeen geldt dat hoe lager de premie is, hoe minder uitgebreid de verzekering is.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.