Overwaarde huis en belasting, hoe zit dat?

Wanneer je overwaarde wilt opnemen is het belangrijk ook rekening te houden met de eventuele belasting die daarbij komt kijken. Hoe zit het dan bij overwaarde huis en belasting? Wij vertellen je op deze pagina graag meer over:

Essentiele inzichten over overwaarde huis en belasting

Overwaarde berekenen: Voordat je kunt profiteren van je overwaarde, is het essentieel te weten hoeveel overwaarde je hebt. Met onze eenvoudige tool kun jij jouw overwaarde berekenen. Hierin hoef je enkel in te geven wat je woningwaarde op dit moment is en hoeveel je huidige hypotheeksom nog bedraagt. Aan de hand daarvan weet je dus hoeveel overwaarde je hebt. Om te weten of dit bedrag klopt kun je in gesprek met een hypotheekadviseur.

Overwaarde berekenen?

Wel of geen belasting bij het opnemen van overwaarde

Is overwaarde opnemen in 2023 belastingvrij?

Ja, in 2023 is overwaarde op je huis belastingvrij, tenminste onder de volgende omstandigheden.

Wanneer jij je huidige woning verkoopt met overwaarde hoef je over deze overwaarde geen belasting te betalen. Dit geldt ook wanneer je de overwaarde gebruikt voor het verbouwen of verduurzamen van je woning. Wanneer je er echter voor kiest om de overwaarde op je rekening te laten storten kun je wellicht wel te maken krijgen met vermogensbelasting. In dat geval is je overwaarde huis belast. Dit valt namelijk in box 3 bij de belastingdienst.

Het is raadzaam om overwaarde huis en belasting voor jouw situatie altijd te bespreken met je adviseur.

Eigenwoningreserve & hypotheekrenteaftrek

Wanneer je een woning koopt is de opbrengst vaak hoger dan de eigenwoningschuld. Dit is de overwaarde. Wanneer je deze overwaarde investeert in je nieuwe woning om je hypotheek te verlagen blijf je gewoon de volledige hypotheekrenteaftrek ontvangen. Wanneer je ervoor kiest je overwaarde uit je oude woning niet te gebruiken om de hypotheek van de nieuwe woning te verhogen, mag je heb je over het hypotheekgedeelte ter hoogte van de overwaarde geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit heeft alles te maken met de bijleenregeling.

Voorbeeld
Stel de overwaarde van de woning die je verkoopt is €50.000. De nieuwe woning die je koopt is 350.000. Je besluit je overwaarde niet mee te nemen in de hypotheek voor de nieuwe woning. Dan is de rente aftrekbaar over een bedrag van €350.000 – €50.000, of te wel €300.000. Wil je meer lenen dan €300.000, dan kun je over dat bedrag geen rente aftrekken.

Gezamenlijk een woning kopen en belasting

De bijleenregeling geldt ook wanneer jij of je partner een huis met winst heeft verkocht en jullie samen een nieuwe huis gaan kopen. Hoe dit precies zit hangt af van de eigendomsverhouding van het nieuwe huis (bijvoorbeeld beide voor vijftig procent eigenaar). Ga in gesprek met je hypotheekadviseur om hier alles over te weten.

Overwaarde op je spaarrekening

Wanneer je je overwaarde wilt gebruiken voor een consumptief bestedingsdoel, denk daarbij dus bijvoorbeeld aan het kopen van een auto of camper. Dan kun je te maken krijgen met vermogensbelasting. Dit valt namelijk onder box 3 bij de belastingdienst. In 2023 hoef je geen vermogensbelasting te betalen tot €57.000 (bij alleenstaande) en €114.000 (bij fiscale partners). In dit geval betaal je dus belasting op overwaarde huis.

Belasting overwaarde huis bij schenking

Belasting bij overwaarde huis op je spaarrekening

Wanneer je bij verkoop van de woning je overwaarde wilt schenken aan je kinderen of kleinkinderen hoef je daarover geen vermogensbelasting meer te betalen. Dit valt namelijk niet meer onder jouw vermogen. Ook kun je over dit gedeelte geen hypotheekrenteaftrek meer ontvangen, je gebruikt het namelijk niet meer voor de eigenwoning. Wanneer je een extra hypotheek hebt afgesloten voor het opnemen van deze overwaarde, ontvang je ook over dit gedeelte geen hypotheekrenteaftrek.

Je mag in 2023 €6035 belastingvrij schenken aan je kind en €2418 aan je kleinkind. Wanneer je een schenking doet die bedoeld is voor de aankoop van een woning dan mag er in 2023 maximaal €27.231 belastingvrij worden geschonken. Wil je een schenking doen voor de studie van je (klein)kinderen? Dan mag dat wanneer een studie minimaal 20.000 per jaar kost tot een bedrag van maximaal € 60.298.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen over overwaarde huis en belasting? Dan staan onze adviseurs natuurlijk graag voor je klaar om deze te beantwoorden.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.