Wat kost hypotheekadvies?

Voor zijn of haar diensten vraagt een hypotheekadviseur een beloning. Dit geld is niet weggegooid. Goed hypotheekadvies betaalt zich uiteindelijk terug door een kwalitatief goed hypotheekproduct voor een voordelige prijs. Ook neemt een hypotheekadviseur u veel werk uit handen.

Hypotheekadvies is niet gratis

Consumenten denken nog wel eens dat hypotheekadvies gratis is. Zij hebben bijvoorbeeld het idee dat ze nooit betaalt hebben voor hypotheekadvies. Ook banken doen vaak alsof hun advies gratis is. Dit is uiteraard niet waar. De kosten voor hypotheekadvies zijn in deze gevallen doorberekend aan de klant via de hypotheekrente. 

Vergoeding adviseur

U kunt zelf kiezen hoe u de hypotheekadviseur betaalt. Een hypotheekadviseur hanteert verschillende vergoedingswijzen. Adviseur kennen grofweg twee vergoedingswijzen. Ze worden betaalt op basis van factuur of op basis van provisie. 

  • Factuur: Vergoeding op basis van factuur houdt in dat de adviseur een rekening opmaakt met de kosten voor de dienstverlening. Deze rekening betaalt u rechtstreeks aan de adviseur. Daarbij kunt u kiezen of u een vaste prijs betaalt of een percentage. Ook kunt u kiezen of u een uurtarief betaalt of dat u een service abonnement neemt (doorlopende vergoeding).
  • Provisie: Bij een vergoeding op basis van provisie zit de vergoeding voor de hypotheekadviseur bij de premie die u maandelijks betaalt aan de hypotheekverstrekker. De adviseur ontvangt de vergoeding weer van de hypotheekverstrekker

Kosten hypotheekadvies aftrekbaar

De kosten voor hypotheekadvies zijn eenmalig aftrekbaar van de belasting. Dit worden de bemiddelingskosten voor het afsluiten van een hypotheek genoemd. De belastingaftrek is mogelijk voor zowel de vergoeding van de hypotheekadviseur op basis van provisie als de vergoeding op basis van factuur. Voor beide geldt dat de hypotheek daadwerkelijk afgesloten moet zijn en dat de bemiddelingskosten zijn gemaakt voor die hypotheek.

Hypotheekadviseurs vergelijken

Hoe weet u nu wat u mag verwachten van een hypotheekadviseur? De markt van hypotheekadviseurs wordt steeds transparanter. Dit is goed nieuws voor de consument. U kunt gemakkelijk de verschillende adviseurs vergelijken en u weet waar u aan toe bent.

  • Per 1 juli 2009 moet elke hypotheekadviseur over een dienstverleningsdocument beschikken. In dit document staat aangegeven wat u van de adviseur mag verwachten met daarbij een indicatie van de kosten. Aan de hand van dit dienstverleningsdocument kunt u verschillende hypotheekadviseurs met elkaar vergelijken en een bewuste keuze maken met welke adviseur u in zee gaat.
  • Een andere manier om hypotheekadviseurs te vergelijken is via vergelijkingssites op internet, bijvoorbeeld Advieskeuze. Op deze vergelijkingssites kunnen de klanten van de adviseur een beoordeling achterlaten. Deze vergelijkingssites zijn onafhankelijk en een goede beoordeling betekent dan ook een hoge klanttevredenheid.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.