Voor zijn of haar diensten vraagt een hypotheekadviseur een beloning. Dit geld is niet weggegooid. Goed hypotheekadvies betaalt zich uiteindelijk terug door een kwalitatief goed hypotheek product voor een voordelige prijs. Ook neemt een hypotheekadviseur je veel werk uit handen.
Hypotheekadvies is niet gratis
Consumenten denken nog wel eens dat hypotheekadvies gratis is. Zij hebben bijvoorbeeld het idee dat ze nooit betaalt hebben voor hypotheekadvies. Ook banken doen vaak alsof hun advies gratis is. Dit is uiteraard niet waar. De kosten voor hypotheekadvies zijn in deze gevallen doorberekend aan de klant via de hypotheekrente.
Vergoeding adviseur
Je kunt zelf kiezen hoe je de hypotheekadviseur betaalt. Een hypotheekadviseur hanteert verschillende vergoedingswijzen. Adviseur kennen grofweg twee vergoedingswijzen. Ze worden betaalt op basis van factuur of op basis van provisie.
- Factuur: Vergoeding op basis van factuur houdt in dat de adviseur een rekening opmaakt met de kosten voor de dienstverlening. Deze rekening betaal je rechtstreeks aan de adviseur. Daarbij kun je kiezen of je een vaste prijs betaalt of een percentage. Ook kunt je kiezen of je een uurtarief betaalt of dat je een service abonnement neemt (doorlopende vergoeding).
- Provisie: Bij een vergoeding op basis van provisie zit de vergoeding voor de hypotheekadviseur bij de premie die je maandelijks betaalt aan de hypotheekverstrekker. De adviseur ontvangt de vergoeding weer van de hypotheekverstrekker.
Kosten hypotheekadvies aftrekbaar
De kosten voor hypotheekadvies zijn eenmalig aftrekbaar van de belasting. Dit worden de bemiddelingskosten voor het afsluiten van een hypotheek genoemd. De belastingaftrek is mogelijk voor zowel de vergoeding van de hypotheekadviseur op basis van provisie als de vergoeding op basis van factuur. Voor beide geldt dat de hypotheek daadwerkelijk afgesloten moet zijn en dat de bemiddelingskosten zijn gemaakt voor die hypotheek.
Hypotheekadviseurs vergelijken
Hoe weet je nu wat je mag verwachten van een hypotheekadviseur? De markt van hypotheekadviseurs wordt steeds transparanter. Dit is goed nieuws voor de consument. Je kunt gemakkelijk de verschillende adviseurs vergelijken en je weet waar je aan toe bent.
- Per 1 juli 2009 moet elke hypotheekadviseur over een dienstverleningsdocument beschikken. In dit document staat aangegeven wat je van de adviseur mag verwachten met daarbij een indicatie van de kosten. Aan de hand van dit dienstverleningsdocument kun je verschillende hypotheekadviseurs met elkaar vergelijken en een bewuste keuze maken met welke adviseur je in zee gaat.
- Een andere manier om hypotheekadviseurs te vergelijken is via vergelijkingssites op internet, bijvoorbeeld Advieskeuze. Op deze vergelijkingssites kunnen de klanten van de adviseur een beoordeling achterlaten. Deze vergelijkingssites zijn onafhankelijk en een goede beoordeling betekent dan ook een hoge klanttevredenheid.