10, 20 of 30 jaar vast? Kies eens voor een andere hypotheekrente

De hypotheekrente 10, 20 of 30 jaar vast wordt het meest gekozen bij een hypotheek. We noemen 4 redenen om eens voor een andere rentevastperiode te kiezen.

Hypotheekrente 10, 20 of 30 jaar vast het meeste gekozen

Op dit moment is 20 jaar vast de meest gekozen rentevastperiode. Niet in de laatste plaats door de lage hypotheekrente van dit moment. Niet ver daar achteraan komt de rentevastperiode 10 jaar vast en ook 30 jaar vast wordt regelmatig gekozen.

De afgelopen 10 weken werd bij 86,5% van de hypotheekoffertes gekozen voor 1 van bovengenoemde rentevastperiodes. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Niet zo vreemd dat geldverstrekkers hun hypotheken met deze periodes ‘in de etalage zetten’. Dit doen we ook op onze website.

Zouden Nederlanders weten dat het ook mogelijk is om voor een andere rentevastperiode te kiezen, bijvoorbeeld voor 7 jaar of 12 jaar? Dit zijn 4 redenen om voor een ‘onalledaagse rentevastperiode’ te kiezen:

Benieuwd naar uw optimale hypotheek? Start vrijblijvend een berekening

1. Gratis extra zekerheid

De renteverschillen tussen bepaalde rentevastperiodes zijn klein of zelfs helemaal afwezig. Dit betekent dat u gratis, of voor een klein bedrag per maand, extra zekerheid kunt krijgen. Op dit moment kunt u bijvoorbeeld de hypotheekrente 17 jaar vastzetten voor de prijs van 15 jaar vast.

2. Anticiperen op een rentestijging of -daling

Aan het einde van de rentevasteperiode kunt u de hypotheekrente boetevrij opnieuw vastleggen. Door de hypotheeksom op te delen in verschillende rentevastperiodes, kunt u anticiperen op een rentestijging of -daling.

Praktijkvoorbeeld bij huidige renteverwachting

Op dit moment is de hypotheekrente laag, maar een verdere rentedaling is niet uitgesloten. Het kan interessant om voor het grootste deel van de hypotheeksom te kiezen voor zekerheid, met een lange rentevastperiode. Tegelijkertijd kunt u met een kleiner deel van de hypotheeksom anticiperen op een verdere rentedaling, bijvoorbeeld door hypotheekrente 3 jaar vast te zetten. Daalt de hypotheekrente verder, dan kunt u hier boetevrij van profiteren.

3. Einde van de economische looptijd

Naast een rentevastperiode, heeft een hypotheek ook een economische looptijd. Vaak is dit 30 jaar. Bij de keuze voor een nieuwe rentevastperiode, kan deze niet langer zijn dan de resterende economische looptijd van de hypotheek.

4. Meer lenen met “rente-optimum”

Bij een rentevastperiode vanaf 10 jaar, wordt de hypotheek getoetst op de werkelijke hypotheekrente. Dit in plaats van de fictieve toetsrente van 5%. Met een financieringslasttabel wordt bepaald hoeveel van het inkomen voor de hypotheek gebruikt mag worden, bij een bepaalde hypotheekrente.

Deze toetsrente is ingedeeld in kolommen. Een iets hogere of lagere rente kan ervoor zorgen dat je in een andere kolom valt en dus meer kunt lenen. De onalledaagse rentevastperiodes bieden de mogelijkheid om de maximale hypotheek te optimaliseren bij een vergelijkbare zekerheid. 

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek

We berekenen de maximale hypotheek op basis van 1 bruto jaarinkomen van € 42.000,-. De wens daarbij is de aankoop van een eerste woning onder NHG. In dit voorbeeld gaan we uit van de hypotheekrentes van Florius per 21-03-2019. De rentes en leencapaciteit zijn als volgt:

  • 5 jaar rentevast (1,65%) geeft een maximale leencapaciteit van € 172.750,-
  • 10 jaar rentevast (1,87%) geeft een maximale leencapaciteit van € 187.900,-
  • 20 jaar rentevast (2,25%) geeft een maximale leencapaciteit van € 187.700,-

Als we kiezen voor een mix van rentevastperiodes om op die manier tot een “rente-optimum” komen dan bedraagt de maximale leencapaciteit € 193.850,-. De hypotheek zo samenstellen dat u maximaal kunt lenen is maatwerk. In een vrijblijvend hypotheekgesprek kunnen we dit voor u berekenen.

Nadelen bij een onalledaagse rentevastperiode

Kiezen voor een onalledaagse rentevastperiodes heeft ook nadelen. Zo bieden niet alle geldverstrekkers deze hypotheekrentes aan, waardoor er minder concurrentie is. Met name de prijsvechters bieden alleen de standaard rentevastperiodes aan.

Kiezen voor een mix van rentevastperiodes maakt uw hypotheek minder overzichtelijk. Op het einde van de rentevasteperiode moet u de keuze maken voor de hypotheek oversluiten of verlengen. Op onze website kunt u een rentewekker zetten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.