Heb je Funda inmiddels uitgespeeld, maar nog steeds geen koophuis gevonden? Op deze krappe huizenmarkt kan het geen kwaad om eens een andere strategie te kiezen. In deze nieuwsbrief vind je 10 alternatieve manieren om een koophuis te vinden.
1. Koop een opknapper
Een woning kopen die al wat verouderd is, heeft een aantal voordelen. Ten eerste betaal je vaak niet de hoofdprijs. Daarnaast kun je extra lenen voor een (duurzame) verbouwing. Heb jij twee rechterhanden (of handige vrienden en familieleden), dan kun je van een opknapper jouw droomhuis maken.
Een huis kopen als starter?
2. Kies een wijk in opkomst
Verschillende voorheen minder populaire wijken zijn nu juist in opkomst. Niet in de laatste plaats omdat woningen daar nog betaalbaar zijn. Je komt dus veel gelijkgestemde jonge starters tegen en dit trekt weer nieuwe voorzieningen zoals leuke winkeltjes en koffietentjes aan. Waarschijnlijk wil je er nooit meer weg.
3. Koop je huurhuis
Je woont prettig in je huurwoning, maar je wilt graag profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maandelijkse aflossing en waardestijging. Trek dan de stoute schoenen aan en vraag je huisbaas of woningcorporatie of je de woning kan kopen. Wie weet, willen ze toevallig van de woning af.
4. Bekijk het aanbod van woningcorporaties
Woningcorporaties zetten regelmatig woningen in de verkoop, bijvoorbeeld omdat onderhoudskosten te hoog zijn of omdat deze niet meer voldoen aan de eisen voor sociale huur. Het voordeel van kopen van een woningcorporatie is dat je geen concurrentie hebt van beleggers.
Daarnaast bieden verschillende woningcorporaties een koopgarantregeling aan. Je koopt dan met korting op de verkoopprijs van bijvoorbeeld 25%. Je wordt volledig eigenaar, maar hebt minder hypotheek nodig. De woningen worden toegewezen op basis van loting. Je koopt dan voor de taxatiewaarde en hoeft niet te bieden.
5. Maak het persoonlijk (gunfactor)
Een koopwoning gaat niet altijd naar de hoogste bieder, de gunfactor speelt ook een rol. Het kan daarom helpen om een persoonlijke boodschap toe te voegen bij je bod. Vertel daarin iets over jezelf en waarom jij de woning graag wilt kopen. Dit geldt ook voor de toewijzing bij nieuwbouwwoningen. Misschien kom je door jouw persoonlijke bericht wel hoger op de stapel.
Laat in ieder geval iedereen in je netwerk weten dat je een koopwoning zoekt. Misschien kennen zij iemand met verhuisplannen en willen ze een goed woordje voor je doen.
6. Schakel een aankoopmakelaar in
Een aankoopmakelaar kent de lokale woningmarkt en weet als eerste als er een woning te koop komt. Hij of zij kan je een woning aanbieden, nog voordat deze op Funda komt. Het is dan een kwestie van snel reageren. Deze exclusieve marktinformatie heeft wel een prijskaartje. Een aankoopmakelaar vraagt 1 á 2% van de koopsom.
7. Kies een randgemeente met station en goede verbindingen
Is een appartement in het centrum van je favoriete stad te duur, bekijk dan ook eens de woningen in een randgemeente. Met een station in de buurt en goede verbindingen ben je binnen enkele minuten in het hartje van de stad.
Voorbeeld: in de Vinex-wijk Brandevoort in Helmond koop je voor €250.000,- een nieuwbouwappartement van 91 m2. In 6 minuten ben je in het centrum van Eindhoven, waar dezelfde woning al snel €400.000,- kost.
8. Samen kopen of bouwen
Naast kopen met een partner, kun je ook met andere personen eigenaar worden van een koopwoning. Je kan bijvoorbeeld samen met vrienden of familieleden een woning kopen of bouwen. Het voordeel is dat je bepaalde kosten kunt delen.
Wil je het nog groter aanpakken, probeer dan een bouwgroep bij elkaar te krijgen. Samen kunnen jullie bijvoorbeeld een oude fabriek of oud school- of kantoorgebouw bewoonbaar maken.
9. Koop of bouw een kangoeroe- mantelzorgwoning
Meerdere generaties die bij elkaar in huis wonen; vroeger was het vaak noodgedwongen. Nu kiezen ouders en kinderen er soms voor om samen op één perceel te wonen, met ieder een aparte voordeur. Dit wordt ook wel een kangoeroe- of mantelzorgwoning genoemd. Naast dat het heel gezellig kan zijn, kunnen jullie ook zorgtaken delen. Ouders passen op de kleinkinderen en jij helpt je ouders op leeftijd.
10. Een tiny house kopen
Je hoort er regelmatig over als oplossing voor het woningtekort; tiny houses. Toch zie je ze nog maar weinig in het straatbeeld. Mogelijk komt het omdat gemeenten niet goed weten hoe ze er mee om moeten gaan. Maar misschien ook omdat het behelpen is op pakweg 20m2. Heb jij niet veel ruimte nodig, dan is een tiny house economisch wel heel aantrekkelijk.
Jouw mogelijkheden optimaal benutten
Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een startershypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.