10 alternatieven om een koopwoning te vinden

Heb je Funda inmiddels uitgespeeld, maar nog steeds geen koophuis gevonden? Op deze krappe huizenmarkt kan het geen kwaad om eens een andere strategie te kiezen. In deze nieuwsbrief vind je 10 alternatieve manieren om een koophuis te vinden.

1. Koop een opknapper

Een woning kopen die al wat verouderd is, heeft een aantal voordelen. Ten eerste betaal je vaak niet de hoofdprijs. Daarnaast kun je extra lenen voor een (duurzame) verbouwing. Heb jij twee rechterhanden (of handige vrienden en familieleden), dan kun je van een opknapper jouw droomhuis maken.

Een huis kopen als starter?

2. Kies een wijk in opkomst

Verschillende voorheen minder populaire wijken zijn nu juist in opkomst. Niet in de laatste plaats omdat woningen daar nog betaalbaar zijn. Je komt dus veel gelijkgestemde jonge starters tegen en dit trekt weer nieuwe voorzieningen zoals leuke winkeltjes en koffietentjes aan. Waarschijnlijk wil je er nooit meer weg.

3. Koop je huurhuis

Je woont prettig in je huurwoning, maar je wilt graag profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maandelijkse aflossing en waardestijging. Trek dan de stoute schoenen aan en vraag je huisbaas of woningcorporatie of je de woning kan kopen. Wie weet, willen ze toevallig van de woning af.

4. Bekijk het aanbod van woningcorporaties

Woningcorporaties zetten regelmatig woningen in de verkoop, bijvoorbeeld omdat onderhoudskosten te hoog zijn of omdat deze niet meer voldoen aan de eisen voor sociale huur. Het voordeel van kopen van een woningcorporatie is dat je geen concurrentie hebt van beleggers.

Daarnaast bieden verschillende woningcorporaties een koopgarantregeling aan. Je koopt dan met korting op de verkoopprijs van bijvoorbeeld 25%. Je wordt volledig eigenaar, maar hebt minder hypotheek nodig. De woningen worden toegewezen op basis van loting. Je koopt dan voor de taxatiewaarde en hoeft niet te bieden.

5. Maak het persoonlijk (gunfactor)

Een koopwoning gaat niet altijd naar de hoogste bieder, de gunfactor speelt ook een rol. Het kan daarom helpen om een persoonlijke boodschap toe te voegen bij je bod. Vertel daarin iets over jezelf en waarom jij de woning graag wilt kopen. Dit geldt ook voor de toewijzing bij nieuwbouwwoningen. Misschien kom je door jouw persoonlijke bericht wel hoger op de stapel.

Laat in ieder geval iedereen in je netwerk weten dat je een koopwoning zoekt. Misschien kennen zij iemand met verhuisplannen en willen ze een goed woordje voor je doen.

6. Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kent de lokale woningmarkt en weet als eerste als er een woning te koop komt. Hij of zij kan je een woning aanbieden, nog voordat deze op Funda komt. Het is dan een kwestie van snel reageren. Deze exclusieve marktinformatie heeft wel een prijskaartje. Een aankoopmakelaar vraagt 1 á 2% van de koopsom.

7. Kies een randgemeente met station en goede verbindingen

Is een appartement in het centrum van je favoriete stad te duur, bekijk dan ook eens de woningen in een randgemeente. Met een station in de buurt en goede verbindingen ben je binnen enkele minuten in het hartje van de stad.

Voorbeeld: in de Vinex-wijk Brandevoort in Helmond koop je voor €250.000,- een nieuwbouwappartement van 91 m2. In 6 minuten ben je in het centrum van Eindhoven, waar dezelfde woning al snel €400.000,- kost.

8. Samen kopen of bouwen

Naast kopen met een partner, kun je ook met andere personen eigenaar worden van een koopwoning. Je kan bijvoorbeeld samen met vrienden of familieleden een woning kopen of bouwen. Het voordeel is dat je bepaalde kosten kunt delen.

Wil je het nog groter aanpakken, probeer dan een bouwgroep bij elkaar te krijgen. Samen kunnen jullie bijvoorbeeld een oude fabriek of oud school- of kantoorgebouw bewoonbaar maken.

9. Koop of bouw een kangoeroe- mantelzorgwoning

Meerdere generaties die bij elkaar in huis wonen; vroeger was het vaak noodgedwongen. Nu kiezen ouders en kinderen er soms voor om samen op één perceel te wonen, met ieder een aparte voordeur. Dit wordt ook wel een kangoeroe- of mantelzorgwoning genoemd. Naast dat het heel gezellig kan zijn, kunnen jullie ook zorgtaken delen. Ouders passen op de kleinkinderen en jij helpt je ouders op leeftijd.

10. Een tiny house kopen

Je hoort er regelmatig over als oplossing voor het woningtekort; tiny houses. Toch zie je ze nog maar weinig in het straatbeeld. Mogelijk komt het omdat gemeenten niet goed weten hoe ze er mee om moeten gaan. Maar misschien ook omdat het behelpen is op pakweg 20m2. Heb jij niet veel ruimte nodig, dan is een tiny house economisch wel heel aantrekkelijk.

Jouw mogelijkheden optimaal benutten

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een startershypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024