10 belangrijke nieuwe hypotheekregels in 2021

Wat verandert in 2021 voor de hypotheek? Lees meer over de belangrijkste nieuwe hypotheekregels en (fiscale) wijzigingen voor eigenwoningbezitters.

Nieuwe en gewijzigde hypotheekregels in 2021

Zowel huizenkopers als huizenbezitters krijgen volgend jaar te maken met nieuwe hypotheekregels. Deze bepalen onder andere hoeveel hypotheek u kunt krijgen en hoeveel belasting u gaat betalen. Een aantal populaire hypotheekregels blijven in 2021.

1. Meer hypotheek voor tweeverdieners

In 2021 mogen tweeverdieners 90% van het laagste inkomen meenemen bij de berekening van de maximale hypotheek. Nu is dit nog 80%. Rekenvoorbeeld: wie nu 300.000 euro hypotheek kan krijgen, kan volgend jaar tien tot twaalf duizend euro meer lenen.

Wat is de meest voordelige hypotheek voor u? Bereken hier uw laagste hypotheekrente >>>

2. Studielening telt minder zwaar mee

De wegingsfactor voor een studielening bij de berekening van de maximale hypotheek wordt vanaf 2021 naar beneden bijgesteld. Rekenvoorbeeld: een ex-student met een studielening van 10.000 euro kan volgend jaar ongeveer 3000 euro meer lenen.

3. Nieuwe woonquotes

Elk jaar wordt vastgesteld hoeveel van het inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek. In 2021 stijgt de maximale hypotheek voor huishoudens die een loonstijging verwachten. Wie er niet of beperkt in inkomen op vooruit gaat, kan volgend jaar minder hypotheek krijgen.

Bereken hier uw maximale hypotheek in 2021 op basis van uw inkomen of lees meer over de nieuwe hypotheeknormen.

4. Kostengrens NHG-hypotheek omhoog

In 2021 kunt u NHG-hypotheek afsluiten voor een huis tot 325.000 euro. Neemt u energiebesparende maatregelen dan is de NHG-kostengrens 344.500 euro. De hogere NHG-grens moet de garantie toegankelijk houden bij de gestegen huizenprijs.

Ook deze NHG-voorwaarden veranderen in 2021:

  • Ruimere mogelijkheden onder NHG voor senioren als sprake is van een financieringstekort door een verschil in pensioenleeftijd.
  • Oversluiten van niet-NHG naar NHG enkel vanwege de rentekorting, wordt lastiger in 2021.

5. Schrappen overdrachtsbelasting voor starters

Het Prinsjesdag-plan om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen is recent nog gewijzigd. Hierdoor ontstaan volgend jaar twee situaties:

  • Passeert de woning tussen 1 januari en 31 maart 2021 bij de notaris en bent u tussen 18 en 35 jaar, dan betaalt u geen overdrachtsbelasting.
  • Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend op bovenstaande hypotheekregel dat de woning niet duurder mag zijn dan 400.000 euro.
  • In beide bovenstaande situaties geldt dat de koper niet eerder de startersvrijstelling mag hebben aangevraagd.

6. Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

Als de koper de woning niet gaat bewonen, dan betaalt de koper (vaak een belegger) volgend jaar 8% overdrachtsbelasting. Dit geldt ook als de koper als geen natuurlijk persoon is, maar bijvoorbeeld een BV, Stichting of Coöperatie.

7. Hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd

Het maximale percentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, wordt versneld verlaagd. Het fiscale aftrekpercentage gaat in 2021 van 46% naar 43%. Dit betekent dat het belastingvoordeel voor mensen met een jaarinkomen boven € 68.507,- volgend jaar daalt.

8. Aftrek bij kleine of geen hypotheek omlaag

Ook de ‘Wet Hillen’ wordt stapsgewijs afgebouwd. Dit belastingvoordeel voor huizenbezitters van wie het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek wordt in 30 jaar uitgefaseerd. In 2021 is nog 90% van de bijtelling van het eigenwoningforfait aftrekbaar.

9. Eigenwoningforfait omlaag

In 2021 gaat u minder belasting betalen over het bezit van een eigen woning. Het eigenwoningforfait (EWF), dat wordt opgeteld bij uw belastbaar inkomen, daalt van 0,6 naar 0,5 procent van de WOZ-waarde.

Met deze belastingverlaging wordt de afbouw van de hypotheekrenteaftrek deels gecompenseerd. Omdat u in 2021 kunt uitgaan van een hogere WOZ-waarde, is de kans groot dat u toch meer kwijt bent aan eigenwoningforfait.

10. Energielabel wordt duurder

Een energielabel kost nu nog enkele tientjes. In 2021 wordt de prijs voor een energielabel anders berekend en komt deze uit op ongeveer € 190,-. Een energielabel is 10 jaar geldig, dus nu eentje aanvragen kan u later geld besparen.

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Ook geeft een aantoonbaar energiezuinig huis toegang tot korting op de hypotheekrente.

Deze populaire hypotheekregels blijven in 2021:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “10 belangrijke nieuwe hypotheekregels in 2021”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3086 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024