8 tips voor bieden op een koophuis

Door de afkoelende woningmarkt is er weer ruimte om te onderhandelen over een koophuis. Vergroot je kans op een geaccepteerd bod onze 8 tips.

Het onderhandelen over een koophuis kan een spannende en uitdagende ervaring zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het succesvol onderhandelen over een koophuis.

1. Ken de woning en de markt

Voor het bepalen van je biedingsstrategie helpt het om de achtergrond van de woning te kennen. Hoelang staat de woning al te koop? Is dit al wat langer, dan heeft dit misschien een reden. Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte bent van de huidige woningmarkt en de prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Bekijk hier bijvoorbeeld de WOZ-waarde.

Let daarbij ook op het energielabel. Duurzame woningen worden nu sneller en tegen een betere prijs verkocht blijkt uit onderzoek. Ook dit helpt je om een realistisch bod uit te brengen.

2. Begrijp de verkopersmotieven

Probeer inzicht te krijgen in de beweegredenen van de verkoper. Willen ze snel verkopen, bijvoorbeeld vanwege een scheiding of dubbele woonlasten bij de aankoop van een andere woning? Dit kan van invloed zijn op hun bereidheid om te onderhandelen over de prijs of andere voorwaarden van de verkoop.

3. Weet wat je budget is

Stel voordat je begint met onderhandelen je budget vast. Dit begint met inzicht in hoeveel je kunt lenen en hoeveel eigen geld je kunt en wilt inzetten.

  • Woningbezitters moeten daarnaast nagaan hoeveel overwaarde je hebt en of je gebruik kunt maken van de meeneemregeling.
  • Voor starters is het belangrijk om vooraf na te gaan of je gebruik kunt maken van financiële hulp, bijvoorbeeld van ouders of de gemeente.

Om je financiële grenzen te bepalen is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in je toekomstige maandlasten. Blijft er voldoende geld over om lekker van te leven.

Tip: Stel alvast jouw hypotheek samen

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een hypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

4. Doe een realistisch bod

Als je wilt onderhandelen over de verkoopprijs, begin je met een openingsbod. Dit bod moet interessant genoeg zijn voor de koper om een tegenbod te doen. Je openingsbod moet ook weer niet zo hoog zijn dat er geen ruimte meer is om te onderhandelen.

Een andere strategie is om in één keer een eindbod te doen. Daarmee geef je aan dat er geen onderhandelingsruimte is. Tip: een aankoopmakelaar kan je helpen met het bepalen van een goede biedingsstrategie.

De verkopende partij mag maar met één koper tegelijk onderhandelen. Zijn er veel geïnteresseerden dan kan worden gekozen voor bieden op inschrijving. Alle gegadigden doen dan één bod voor de deadline. Dit is ook meteen je eindbod.

5. Wees flexibel

Onderhandelen gaat niet alleen over de prijs, maar ook over andere voorwaarden van de verkoop, zoals de datum van de sleuteloverdracht, de overname van bepaalde goederen of reparaties aan het huis. Wees bereid om te onderhandelen en flexibel te zijn om tot een akkoord te komen.

Dit is een ander verhaal met ontbindende voorwaarden. Een voorbehoud van financieren en bouwkundige keuring beschermen de koper. Deze voorwaarden schrappen mag dan misschien je kans op een geaccepteerd bod vergroten, maar de financiële risico’s zijn groot. Doe dit dus alleen als je hier volledig achter staat.

6. Communiceer duidelijk

Zorg voor heldere communicatie met de verkoper of de verkoopmakelaar. Zorg ervoor dat je je bedoelingen, wensen en zorgen duidelijk uitdrukt en ook goed luistert naar de andere partij. Open en eerlijke communicatie kan het onderhandelingsproces vergemakkelijken en een wederzijds begrip bevorderen. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan wanneer je een eindbod doet.

7. Vergroot je gunfactor

De gunfactor kan ervoor zorgen dat je bod sneller geaccepteerd is. Het kan dus geen kwaad om een persoonlijke boodschap mee te sturen als je een bod doet. Vertel daarin kort iets over jezelf en waarom jij de woning wilt kopen.

8. Laat emoties niet de overhand nemen

Het is natuurlijk mooi dat je enthousiast bent over een woning. Het is echter aan te raden om dit niet al te zeer te laten blijken tijdens de bezichtiging. Jouw enthousiasme kan namelijk voor de verkopers reden zijn om een schepje bovenop de prijs te doen.

Een te groot enthousiasme kan er ook voor zorgen dat je negatieve aspecten aan het huis over het hoofd ziet of overhaaste beslissingen neemt. Het helpt dan om bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) mee te nemen naar de bezichtiging.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3195 reviews. 91% beveelt ons aan!
  • Snel, helder en duidelijk overzicht

    Om een goed beeld te krijgen van de huidige rente tarieven is het van belang om in de huidige tijdsgeest snel, helder en een duidelijk overzicht te krijgen van de tarieven. En dat wordt geboden en kun je vandaar uit doorschakelen naar aanbieders op de huidige financieringsmarkt.

    31/08/2024 Marino, Kampen
  • Een prima en overzichtelijke site.

    Verder ben ik op een duidelijke manier verder geholpen. Zij zeer klantvriendelijk zonder opdringerig te zijn.

    01/09/2024 Bram, Spijkenisse
  • Duidelijke meldingen

    Duidelijke meldingen actuele situatie woning- en hypotheekmarkt alsmede de bijbehorende rentetarieven.

    20/08/2024 Ed, Stellendam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024