Banken strijden om hypotheekklant | Zo profiteert u optimaal

Begin 2020 is de strijd om de hypotheekklant bikkelhard. Lees hoe u optimaal profiteert van een lagere hypotheekrente en ruimere voorwaarden.

Hypotheekomzet naar recordhoogte, banken profiteren beperkt

Vorig jaar steeg de hypotheekomzet naar recordhoogte. Deze groei komt vooral van huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten of verhogen. Ten opzichte van het jaar daarvoor steeg het aantal hypotheken in deze groep met 35,9%. Dit blijkt uit de meest recente marktupdate van IG&H.

De grootbanken profiteren maar beperkt van deze stijging van de hypotheekomzet. Het marktaandeel van de top 3 banken (Rabobank, ABN AMRO en ING) daalde in dezelfde periode naar 48,9%. Ter vergelijking: in 2011 hadden ze nog 75% van de markt in handen. Waar sluiten deze klanten nu hun hypotheek?

Profiteert u al optimaal van de lage rentestand? Bereken uw laagste rente voor aankoop of oversluiten >>>

Strijd om hypotheekklant bikkelhard

Begin 2020 is de strijd om de hypotheekklant bikkelhard. Verlaagt een bank de hypotheekrente, dan volgen andere partijen snel. Soms met een honderdste procentpunt lager om maar de bovenste posities in het renteoverzicht te halen.

Stunten met de hypotheekrente levert veel aandacht en daarmee aanvragen op. Dat zagen we recent nog met de nieuwe aanbieder Lot Hypotheken. Door als eerste een hypotheekrente 10 jaar vast onder 1% aan te bieden (0.99%) stond het label direct op de kaart.

Het tekent de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt, waar meer hypotheekaanbieders vechten om minder klanten. In 2014 waren er nog 20 aanbieders actief. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot 40 hypotheekaanbieders, waarvan Lot Hypotheken de laatste toetreder is.

Toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt

Deze nieuwe labels zijn bijna zonder uitzondering zogeheten regiepartijen. Via een regiepartij kunnen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Daarvoor heeft de overheid eerst een aantal barrières voor toetreding weggenomen.

Tegelijkertijd kregen banken juist de opdracht om hun balansen te versterken. Het internationaal comité voor bankentoezicht in Basel eist dat banken een hogere buffer aanhouden tegenover uitstaande hypotheken. Beleggers hebben niet te maken met deze kapitaaleis en kunnen dus concurrerender zijn.

De Nederlandse hypotheekmarkt is interessant nu de rendementen van institutionele beleggers onder druk staan. Dit is ook meteen een risico. Als andere lange termijn beleggingen meer opleveren, kunnen deze partijen zich uit de markt prijzen. Lees meer over de voor en nadelen van een regiepartij.

Marge op de hypotheekrente gedaald

Onder druk van de toegenomen concurrentie is de marge die banken maken op de hypotheekrente gedaald. Rond de zomer zat de gemiddelde marge op 2%. Door de vele rentedalingen van de afgelopen maanden is daar nu nog maar 1,3% van over. Dit blijkt uit een berekening in het Financieele Dagblad.

Consumenten profiteren niet alleen van een lagere hypotheekrente. Geldverstrekkers beconcurreren elkaar ook op voorwaarden. Zo introduceerde Munt Hypotheken, in 2014 de eerste geldverstrekker volledig gefinancierd met pensioengeld, de volgende ruime voorwaarden:

 • Onbeperkt aflossen uit eigen middelen
 • Hypotheekrente automatisch omlaag als voldoende is afgelost.
 • Gegarandeerd de laagste rente bij passeren.

Deze zijn inmiddels door veel banken overgenomen. Lees welke hypotheekvoorwaarden u geld kunnen besparen.

Hoe moeten banken zich staande houden?

In de analyse van het Financieele Dagblad worden een aantal strategieën genoemd die banken toepassen om toch gezonde winsten te halen. De eerste is kopiëren wat regiepartijen doen. Een voorbeeld hiervan is Rabobank die het label Vista Hypotheken ook een regiepartij in de markt heeft gezet.

Ook richten banken zich vaker op een specifieke doelgroep met aangepaste hypotheekproducten. Ze zetten bijvoorbeeld in op een duurzame hypotheken of bieden producten om overwaarde op te nemen.

Daarnaast zijn banken nog altijd sterk vertegenwoordigd bij korte rentevaste periodes. Hier voelen regiepartijen zich minder goed thuis, omdat ze streven naar lange termijn rendement.

Profiteert u al optimaal van de lage rentestand? Start hieronder uw hypotheekaanvraag:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Banken strijden om hypotheekklant | Zo profiteert u optimaal”

 1. Kunnen jullie aandacht gaan besteden aan hypotheken oversluiten om overwaarde op te nemen en te gebruiken voor eenmalige schenking aan kind tbv aankoop nieuwe woning?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024