Bezwaar WOZ-waarde stap voor stap

Voor veel huizenbezitters is de WOZ-waarde wederom gestegen terwijl de huizenprijs is gedaald. Zij krijgen onterecht een hogere belastingaanslag. Hypotheek-rentetarieven.nl legt u stap voor stap uit hoe u bezwaar kunt maken tegen een te hoge WOZ-waarde.

Hoge WOZ-waarde nadelig voor huizenbezitter

De WOZ-waarde is de waarde van uw woning zoals die door de overheid is vastgesteld. Net als vorig jaar is de verwachting dat ook zit jaar de WOZ-waarde in veel gemeenten stijgt. Dit is nadelig voor voor de huizenbezitter. Een hogere WOZ-waarde betekent dat u meer belasting gaat betalen. Ook heeft een hogere WOZ-waarde invloed op uw hypotheekmogelijkheden bij het aanvragen en oversluiten van een hypotheek.

Stijging niet altijd terecht

In een tijd dat de huizenprijs daalt is het voor veel huizenbezitters moeilijk te begrijpen dat de WOZ-waarde stijgt. Ook zijn er vaak redenen waarom een specifieke woning afwijkt van de woningen die zijn gebruikt bij de taxatie. Deze huizenbezitters kunnen bezwaar maken tegen de te hoge WOZ-waarde van een woning.

Bezwaar maken stap voor stap

Door bezwaar te maken bij uw gemeenten kunt u uw WOZ-waarde verlagen. Door onderstaande stappen te volgen zorgt u voor een degelijk bezwaarschrift. 

 • Binnen 6 weken
  Na de dagtekening van uw WOZ-beschikking heeft u zes weken om bezwaar te maken.
 • Opvragen taxatierapport
  Vraag het taxatierapport van uw woning aan bij de gemeente. Dit is gratis en kan bij veel gemeenten online.
 • Vergelijk uw huis
  De gemeente stelt de WOZ-waarde vast door een aantal gelijkwaardige huizen in uw buurt te taxeren. Aan u de taak om aan te tonen op welke punten uw woning verschilt van de getaxeerde woningen.
  Tip: uw woning kan op veel punten verschillen van de getaxeerde woningen. Fiscaal up to Date heeft een overzicht gemaakt van succesvolle bezwaarprocedures. Wat kan uw WOZ-waarde verlagen?
 • Woningprijs Kadaster
  Vraag bij het Kadaster de verkoopprijs op van vergelijkbare woningen in uw buurt. Dit kost enkele euro’s, maar maakt uw bezwaarschrift sterker.
 • Bepaal de woningwaarde
  Bepaal op basis van uw bevindingen de werkelijke woningwaarde. Houdt hierbij rekening met de waardepeildatum. De peildatum van de WOZ-waarde is 1 januari van het jaar daarvoor. Voor de WOZ-beschikking van 2019 is dat dus 1 januari 2018
 • Opstellen brief
  Stel een brief op waarin u al uw argumenten voor een lagere WOZ-waarde noemt. Op internet zijn handige voorbeeldbrieven te vinden. Stuur deze brief naar uw gemeente.
 • Reactie gemeente
  De gemeente moet binnen vier weken reageren op uw bezwaarschrift.

Meer weten over de invloed van de WOZ-waarde op uw hypotheeksituatie? Een hypotheekadviseur kan u helpen tijdens een persoonlijk adviesgesprek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.