Budgethypotheek erg populair

Rente boven voorwaarden

Klanten kiezen een lage hypotheekrente boven betere voorwaarden. Die betere voorwaarden hebben met name te maken met de mogelijkheden qua verhuizen maar ook hypotheekrente en betalingsbeschermers spelen een rol. Verhuizen kan dus een aanslag op de portemonnee betekenen terwijl dit vroeger nog gratis was.

Hypotheek verhuisd mee

Wie verhuisde had in het verleden met een normale hypotheek de keuze om op dat moment de oude hypotheek gratis in te wisselen voor een nieuwe. Gunstig dus wanneer op dat moment de rente lager was. De oude hypotheek werd afgelost en een nieuwe geaccepteerd tegen een lagere rente. Tegenwoordig vereisen leveranciers van een Budgethypotheek dat deze wordt meeverhuisd. Ofwel: de hypotheek kan bij een verhuizing niet tussentijds worden afgelost maar moet worden meegenomen als financiering voor de nieuwe woning. Volledige tussentijdse aflossing van de hypotheek kan bij verhuizing wel, hier staat echter een boete tegenover. Deze kan oplopen tot 3% of zo’n € 7.500,- van de hypotheeksom.

Offerterente daalt niet

Wanneer de hypotheekrente daalt nadat de offerte is getekend, maar voordat de hypotheek bij de notaris is gepasseerd, kon er voorheen een nieuwe offerte worden opgemaakt. Zo kon de woningkoper voor de gehele looptijd profiteren van de laagste rente. Ook dit voordeel valt door de komst van de budgethypotheek vaak weg. De geldigheidsduur van een offerte van een budgethypotheek is korter. Op normale hypotheken is dit zes maanden, bij de Budgethypotheek twee maanden. Door de grotere zekerheid die banken willen hebben omtrent de inkomensgegevens van woningkopers, is twee maanden al snel onvoldoende. Dit is namelijk een tijdrovende klus.

Betalingsbeschermer verplicht

De rentekorting voor de Budgethypotheek kan teniet gedaan worden als een woningkoper besluit om geen betalingsbeschermer bij de hypotheek af te sluiten. Een betalingsbeschermer is bijvoorbeeld een verzekering tegen de financiële gevolgen van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De betalingsbeschermers kunnen in individuele gevallen zeker nuttig zijn. Anderzijds hebben zij in het recente verleden onder vuur gelegen vanwege de soms torenhoge provisie die erop werd verdiend. De perikelen van de DSB zijn bij allen nog bekend.

Budgetvarianten

De budgetvarianten zijn niet bij elke bank hetzelfde. Zo heeft de SNS-variant de beperkende voorwaarden ten aanzien van de verhuisregeling. Een voorwaarde die tegelijkertijd een rentekorting tot gevolg kan hebben. Of het sluiten van een budgethypotheek aan te raden is, verschilt per situatie. Naast SNS Bank bieden ook Obvion, Bank of Scotland en ABN AMRO een budgethypotheek aan. Geïnteresseerd in een vergelijking? Dan kunt u via onze site een persoonlijke hypotheekofferte aanvragen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.