Consumentenbond pleit voor onafhankelijk hypotheekadvies

De consumentenbond heeft de gevolgen van het provisieverbod in 2013 voor de consument op een rijtje gezet. Hierin wordt kracht en noodzaak van onafhankelijke adviseur nog eens onderstreept. De consument heeft na 1 januari de keus: kies ik voor de onafhankelijke hypotheekadviseur of ga ik direct naar de bank?

Rol adviseur zuiverder

Door het provisieverbod betaalt u de kosten voor hypotheekadvies niet meer via de hypotheekmaatschappij, maar rechtstreeks aan de adviseur. Wanneer de adviseur door de klant rechtstreeks wordt betaald, is deze ook meer geneigd voor het belang van de klant op te komen.

De rol van de hypotheekadviseur wordt met het verbod zuiverder. In plaats van een beloning voor verkoop krijgt de adviseur een beloning voor het hypotheekadvies. Dit betekent dat de kwaliteit van het advies doorslaggevend is.

Belang van hypotheekadvies

Een hypotheek is misschien wel de grootste financiële beslissing in uw leven. Volgens de Consumentenbond is advies voor deze complexe en impactvolle producten noodzakelijk. Consumenten zijn vaak ‘ niet opgewassen tegen de ingewikkelde voorwaarden van financiële producten’. Een hypotheekadviseur kan de gevolgen van uw keuzes op de lange termijn overzien.

Onafhankelijk hypotheekadviseur versus bank

De consument staat vanaf 1 januari voor de keus: kies ik voor de onafhankelijke hypotheekadviseur of ga ik direct naar de bank? Volgens de Consumentenbond moet u bij die keuze niet alleen kijken naar de kosten, maar ook naar wat het oplevert.

Hypotheekadvies van de bank is in eerste instantie goedkoper (gemiddeld € 2.000,-). Echter, wanneer u bekijkt wat het oplevert blijkt goedkoop vaak duurkoop.

  • Advies van bank X betekent ook een product van Bank X, ook al is bank Y voordeliger. UIteindelijk bent u duurder uit met het advies van de bank.
  • Omdat de bank zeker weet dat u klant wordt, kunnen zij de kosten voor advies deels verstoppen in de kosten voor het product.

ABN AMRO biedt nu zelfs een online hyptoheek die u zonder advies kunt afsluiten. Lees ook: online hypotheek afsluiten verstandig?

Hypotheekadvies van een onafhankelijke hypotheekadviseur is duurder (gemiddeld € 2.700,-). Het levert uiteindelijk ook meer op. Een goed advies betekent namelijk een besparing op lange termijn.

  • Een onafhankelijk adviseur vergelijkt alle hypotheken en zoekt uit wat voor u het voordeligst is als het gaat om hypotheekrente en voorwaarden.
  • Door het grote assortiment kan hij of zij maatwerk leveren en de hypotheek kiezen die bij u past.

Lees meer over ons hypotheekadvies of maak direct een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij u in de buurt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.