De aantrekkende woningmarkt in 5 grafieken


Diverse indicatoren geven aan dat de woningmarkt weer aantrekt. We zullen de voornaamste ontwikkelingen behandelen aan de hand van vijf grafieken, waaronder de huizenprijzen en transacties.

De dynamiek op de woningmarkt is terug. Makelaars melden weer vaker wordt overboden en ook wisselen koophuizen sneller van eigenaar. Dit is ook terug te zien in de laatste marktcijfers van makelaarsvereniging NVM. We kiezen 5 grafieken om de aantrekkende woningmarkt in beeld te brengen.


Meer biedingen boven de vraagprijs

Een jaar geleden werd nog bij 80% van de woningen boven de vraagprijs geboden. Dit is een indicatie van een zeer competitieve woningmarkt en heeft een belangrijke rol gespeeld in de sterke stijging van de huizenprijzen.

Door de afkoelende woning markt is het aantal biedingen boven de vraagprijs vorig jaar aanzienlijk afgenomen, maar vertoont momenteel weer een stijgende trend. Dit draagt opnieuw bij aan de toenemende huizenprijzen.


Gemiddelde huizenprijs stijgt weer

Vorig jaar is de gemiddelde huizenprijs met 8,9% gedaald. Ook wanneer we de gemiddelde huizenprijs van dit kwartaal vergelijken met die van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, is er sprake van een bescheiden prijsdaling van -1,3%.

Kijken we echter kwartaal op kwartaal, dan zien we een opleving in de prijzen, met een gemiddelde 1,7%. Deze huizenprijsstijging wordt deels gedreven door stijgende inkomens en een groter aantal biedingen die de vraagprijs overtreffen. Zet deze trend door?

Veel woningbezitters hebben overwaarde

Door de jarenlange prijsstijging hebben veel woningbezitters een mooie overwaarde opgebouwd. Met de huizenprijzen op een piek, is dit een goed moment om na te denken wat je met deze overwaarde wilt doen. Nu zijn de mogelijkheden om overwaarde op te nemen op zijn ruimst.


Structureel meer woningen te koop

Al gedurende meer dan een jaar schommelt het aantal woningen die te koop staan rond de 30.000. Dit betekent dat woningzoekenden structureel over meer opties beschikken dan in 2021 en 2022. Toch blijft de krapte op de woningmarkt een punt van zorg. Met een gemiddelde keuze uit slechts 2,6 huizen, blijft het aanbod op de woningmarkt beperkt. Hierbij speelt mee dat veel mensen momenteel op zoek zijn naar een koopwoning.


Gemiddelde verkooptijd daalt

In de afgelopen kwartalen is de gemiddelde verkooptijd geleidelijk toegenomen, maar deze trend is nu omgekeerd. Dit houdt in dat woningen weer sneller van de hand gaan. In het afgelopen kwartaal stond een gemiddelde woning slechts dagen te koop voordat deze werd verkocht. Een vrijstaande woning staat gemiddeld het langst, namelijk 51 dagen.

Tijdelijk twee woningen? Ontdek wat mogelijk is met een overbruggingshypotheek.


Aantal transacties gestegen

Potentiële kopers hebben momenteel meer te kiezen en kunnen meer tijd nemen om koopwoningen te bezichtigen en te bieden. Bovendien beschikken ze, dankzij gestegen inkomens, over meer financiële middelen.

Ondanks dat de omstandigheden voor woningkopers zijn verbeterd, heeft dit slechts in beperkte mate tot meer transacties geleid.

Opvallend is dat voornamelijk starters momenteel actief zijn op de woningmarkt, terwijl doorstromers terughoudender zijn. Zij moeten namelijk enkele obstakels overwinnen. Allereerst is de verkoopopbrengst van hun huidigen woning lager dan een jaar geleden. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen. Desondanks is het ook voor doorstromers een gunstig moment om de stap naar een nieuwe woning te maken.


Nu kopen of wachten?

Indien we enkel naar de financiële overwegingen kijken, vormen de schommelingen in de hypotheekrente en huizenprijzen twee onvoorspelbare variabelen. Desondanks is het optimale financiële tijdstip om te kopen niet van primair belang. Wat werkelijk telt, is dat je je comfortabel voelt in je nieuwe woning en dat de maandelijkse lasten binnen je budget passen. Wat dat laatste betreft zijn er voor zowel starters als doorstromers op de woningmarkt interessante mogelijkheden:

 • Huizenbezitters hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd en kunnen het benodigde hypotheekbedrag drukken. Daarnaast kun je jouw bestaande hypotheek met een lage rente meenemen (verhuisregeling).
 • Starters kunnen profiteren van diverse regelingen waardoor een eerste koopwoning toch haalbaar is. Lees deze 9 hypotheektips. Ook betalen starters tot 35 jaar veelal geen overdrachtsbelasting.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3079 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024