De aantrekkende woningmarkt in 5 grafieken


Diverse indicatoren geven aan dat de woningmarkt weer aantrekt. We zullen de voornaamste ontwikkelingen behandelen aan de hand van vijf grafieken, waaronder de huizenprijzen en transacties.

De dynamiek op de woningmarkt is terug. Makelaars melden weer vaker wordt overboden en ook wisselen koophuizen sneller van eigenaar. Dit is ook terug te zien in de laatste marktcijfers van makelaarsvereniging NVM. We kiezen 5 grafieken om de aantrekkende woningmarkt in beeld te brengen.


Meer biedingen boven de vraagprijs

Een jaar geleden werd nog bij 80% van de woningen boven de vraagprijs geboden. Het kenmerk van een verhitte woningmarkt. Dit zorgde er onder ander voor dat de huizenprijzen sterk stegen. Dit aantal is gehalveerd, maar het afgelopen kwartaal is weer vaker boven de vraagprijs geboden.


Gemiddelde huizenprijs stijgt weer

Het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld 8,9% gedaald. Kijken we echter naar het afgelopen kwartaal, dan zien we weer een prijsstijging, gemiddeld met 2,8%. Dit wordt deels veroorzaakt door stijgende lonen. Zet deze trend door?

Veel woningbezitters hebben overwaarde

Door de jarenlange prijsstijging hebben veel woningbezitters een mooie overwaarde opgebouwd. Met de huizenprijzen op een piek, is dit een goed moment om na te denken wat je met deze overwaarde wilt doen. Nu zijn de mogelijkheden om overwaarde op te nemen op zijn ruimst.


Structureel meer woningen te koop

Het aantal woningen dat te koop staat, is nu al 4 kwartelen op rij rond 30.000. Dit betekent dat woningzoekers nu structureel meer te kiezen hebben dan in 2021 en 2022. De krapte op de woningmarkt blijft echter een zorg. Met een gemiddelde aantal van 2,8 huizen om uit te kiezen, blijft het een krappe woningmarkt.


Verkooptijd daalt weer

De afgelopen 3 kwartalen liep de gemiddelde verkooptijd steeds een beetje op. Aan deze trend is mogelijk een einde gekomen. Het afgelopen kwartaal stonden een woning gemiddeld 67 dagen te koop. Dit is 17 dagen minder dan een kwartaal eerder.

Tijdelijk twee woningen? Ontdek wat mogelijk is met een overbruggingshypotheek.


Aantal transacties gestegen

Kopers hebben nu meer te kiezen en kunnen op het gemak een koopwoning bezichtigen en bieden. Dit zorgt nu ook voor meer transacties. Het zijn voornamelijk starters die momenteel hun slag slaan op de woningmarkt. Maar ook voor doorstromers is het interessant om nu hun woning te koop te zetten.


Nu kopen of wachten?

Indien we enkel naar de financiële overwegingen kijken, vormen de schommelingen in de hypotheekrente en huizenprijzen twee onvoorspelbare variabelen.

Desondanks is het optimale financiële tijdstip om te kopen niet van primair belang. Wat werkelijk telt, is dat je je comfortabel voelt in je nieuwe woonst en dat de maandelijkse lasten binnen je budget passen. Het financieel ideale moment van kopen is echter minder van belang. Het belangrijkste is dat je prettig woont en dat de maandlasten betaalbaar zijn.

Wat dat laatste betreft zijn er voor zowel starters als doorstromers op de woningmarkt interessante mogelijkheden:

 • Huizenbezitters hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd en kunnen het benodigde hypotheekbedrag drukken. Daarnaast kun je jouw bestaande hypotheek met een lage rente meenemen (verhuisregeling).
 • Starters kunnen profiteren van diverse regelingen waardoor een eerste koopwoning toch haalbaar is. Lees deze 9 hypotheektips. Ook betalen starters tot 35 jaar veelal geen overdrachtsbelasting.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 2966 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Prima, overzichtelijk

  Helder inzicht in de tarieven en voorwaarden, prima site.

  19/09/2023 Piet de Vos, Steenbergen
 • Koe bij de horens vatten

  Een zeer snelle reactie (binnen een uur) na invullen website. Meteen terzake en afspraak geregeld. Ofwel de koe bij de horens vatten

  15/09/2023 Nico ten Brinke , Eibergen
 • Prima

  Snelle reactie, vriendelijke mensen en goed advies gekregen.

  14/09/2023 Alexis, Arnhem

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023