De invloed van het energielabel op de woningwaarde

Het energielabel wordt steeds belangrijker voor de woningwaarde. Ontdek hoeveel jouw woning meer waard wordt met een beter energielabel.

De woningmarkt koelt af. Konden kopers een jaar geleden nog kiezen uit gemiddeld 1,4 koopwoningen, nu zijn dit er 3,3, aldus de krapte-indicator van makelaarsvereniging NVM. Bij een groter aanbod, valt de keuze van kopers sneller op een duurzame woning.

De stijgende interesse voor duurzame woningen komt uiteraard vanwege de hoge energieprijzen, maar ook comfort en toekomstige verkoopbaarheid spelen een rol. Er zijn zelfs makelaars die aangeven dat voor woningen met een energielabel F en G niemand meer komt opdagen.

Jouw woning (verder) verduurzamen?

Onderzoek naar waardevermeerdering beter energielabel

Dit vertaalt zich ook in de huizenprijs. Kopers zijn bereid meer te betalen voor een woning met een beter energielabel. Deze verschillen worden ook nog eens groter. Dit concludeert het onderzoeksbureau Brainbay op basis van huizenmarktdata van NVM.

Hieronder vind je een matrix met de meest voorkomende labelsprongen en de bijbehorende gemiddelde percentuele waardestijging van de woning.

Je leest de tabel als volgt: links (verticaal) is je huidige energielabel en rechts (horizontaal) zoek je jouw nieuwe/ beoogde energielabel. In het midden daarvan vind je de gemiddelde waardestijging.

Bron: Brainbay

Voorbeeld stijging woningprijs bij beter energielabel

Stel je hebt een tussenwoning uit de jaren 60 met energielabel E. Je woning is dan relatief hoog in het energieverbruik. Veel energie gaat verloren doordat de isolatie rondom de woning niet optimaal is. Misschien heb je al wat energiebesparende aanpassingen gedaan, maar er zijn verbeterpunten.

Door overal minimaal dubbel glas te plaatsen en de woning beter te isoleren (bijvoorbeeld muren, vloeren en dak), maak je een sprong naar energielabel C. Je woning wordt dan 3,9% meer waard. Bij een gemiddelde koopwoning van €407.000,-, betekent dit een waardestijging van bijna € 16.000,-.

Woning (verder) verduurzamen vaak interessant

Door te verduurzamen bespaar je dus niet alleen energiekosten, de woning wordt ook meer waard. In bovenstaand voorbeeld zijn de kosten voor de energiebesparende maatregelen niet meegenomen. Vergeet daarbij niet dat er verschillende subsidies klaarliggen als je jouw woning gaat verduurzamen.

In 2015 heeft elk huis van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Ga je jouw huis verkopen? Dan ben je sinds verplicht om een geldig energielabel te hebben. Bekijk hier of voor jouw huis een recent energielabel bekend is.

Interessante financieringsmogelijkheden

Ook banken zien de meerwaarde van een duurzame woning en bieden interessante financieringsmogelijkheden. Je spaargeld inzetten is hierdoor vaak niet nodig en je kunt direct aan de slag met energiebesparende maatregelen. Wij helpen je om optimaal gebruik te maken van alle voordelen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 3011 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Eerlijke voorlichting

  Uw medewerkster was snel met mij klaar. Mijn aflossingsvrije hypotheek met het huidige restsaldo zou bij oversluiten veel kosten met zich meebrengen, waardoor de terugverdientijd irreëel lang zou zijn. Het advies was dan ook: niet doen. Er werd niet aangedrongen op toch via jullie oversluiten ten voordeel van jullie organisatie. Alle lof hiervoor.

  07/12/2023 PJ, Papendrecht
 • Veel geleerd

  Voor starters is dit heel fijn. We hebben veel geleerd en meer inzicht gekregen. Dit is heel fijn voor de toekomst.

  30/12/2023 Ceyda, Amersfoort
 • Goed

  Website was goed en overzichtelijk.

  30/11/2023 Sigifredo, Almere

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023