Dossier: Onderzoek naar marges op hypotheken – inleiding

Dit onderzoek pijlt naar de ontwikkelingen van de marges die de Nederlandse banken nemen op de hypotheekmarkt. Het onderzoek vormt onderdeel van het bredere onderzoek naar de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt. De bancaire sector speelt een belangrijke rol in het functioneren van het economische verkeer in het algemeen.

Gevolg van kredietcrisis

De marktstructuur van de bankensector in Nederland is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Belangrijkste oorzaak is de kredietcrisis. Verschillende buitenlandse banken hebben tijdens de crisis de Nederlandse markt verlaten. Fortis en ABN AMRO zijn gefuseerd en zijn in sterk gereduceerde vorm eigendom van de Nederlandse Staat geworden.

Vanwege de ontvangen staatssteun hebben ING, ABN AMRO, Fortis en AEGON van de Europese Commissie voorwaarden opgelegd gekregen.

Verschillende berichten uit de media wijzen erop dat de hypotheekmarkt mogelijk niet optimaal werkt. De financieringskosten voor banken zouden de afgelopen 2 jaar flink gedaald zijn. Deze lagere kosten zouden echter niet doorgerekend worden naar de consument.

Bovendien zijn de hypotheekrentes in Nederland erg hoog in vergelijking met de rest van Europa. Belangrijke reden hiervoor is de afgenomen concurrentie op de hypotheekmarkt.

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft het zelfs over de mogelijkheid van verboden prijsafspraken.

Reactie NVB

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken(NVB) hebben de kortetermijnrentes zoals Euribor– of ECB-rentes maar beperkt invloed op de hoogte van hypotheekrente (gezien het langetermijn karakter van hypotheekverstrekking).

Ook wijst de NVB op ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.

De NVB geeft aan dat de kosten van lenen op de kapitaalmarkt hoog zijn omdat banken de investeerders moeten vergoeden voor het hoge risico van banken. Het aantrekken van geld is volgens de NVB ook duurder geworden.

Bijkomend stelt de NVB dat het verstrekken van hypotheken risicovoller is geworden. De NVB stelt ook dat een bepaalde marge moet genomen worden op hypotheken zodat de personeelskosten worden terugverdiend.

Cijfers

In Nederland hebben ongeveer 3,5 miljoen huishoudens een hypotheek afgesloten, op een totaal van bijna vier miljoen eigen woningen.

De totale waarde van de hypotheken aan gezinnen (589.532 miljoen euro in 2008) uitgedrukt als een percentage van het Nederlandse bruto binnenland product (BBP) bedraagt 99%. Dit cijfers laat zien dat een gebrekkige marktwerking in de hypotheekmarkt grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse economie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.1
8.1 uit 3282 reviews. 87% beveelt ons aan!
  • Heel goed geinformeerd!

    Ik heb telefonisch informatie gekregen over de mogelijkheid mijn huis na afloop van mijn overbruggingshypotheek te financieren. De informatie was redelijk duidelijk en werd op een vriendelijke manier gegeven.

    02/12/2024 Janny, Amsterdam
  • Prima heldere uitleg in direct contact

    Op mijn vragen werd direct helder geantwoord. Ook het persoonlijke contact verliep duidelijk.

    01/12/2024 David, Middelharnis
  • Geweldig, tevreden

    Ik krijg de juiste alerts, duidelijk informatie. Online formulier ingevuld en ik werd gebeld. Er werd goed naar mij geluisterd naar mijn wensen. Uit eindelijk kreeg ik een deskundige adviseur die geduldig alles heeft uitgelegd. Advies op maat. Ik kreeg de ruimte om rustig na te denken over de opties. Nazorg werk keurig uitgevoerd. Echt een aanrader

    29/11/2024 Ruth, Almere

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024