Block title
Block content
Duurder uit met hypotheekadvies bank
  Door: roel 5060 keer gelezen
Hypotheekadvies van de bank lijkt in eerste instantie goedkoper, op de lange termijn is de consument echter duurder uit. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyView. Consumenten kunnen beter naar de onafhankelijke hypotheekadviseur stappen.

Provisieverbod

Sinds het provisieverbod (1 januari 2013) worden de kosten van advies rechtstreeks in rekening gebracht door de adviseur. Met deze maatregel wordt voorkomen dat aanbieders het advies kunnen beïnvloeden. Ook wordt het vergelijken van de advieskosten makkelijker.

Consument staat voor keuze

De consument staat voor de keuze: ga ik naar de bank of de onafhankelijke hypotheekadviseur. Consumenten die niet verder kijken dan de prijs, komen al snel uit bij de bank. Het gemiddelde tarief van de bank is € 1873,- bij de onafhankelijke hypotheekadviseur is dit € 2776,-.

Lager tarief

De bank kan een lager tarief rekenen omdat zij de kosten voor advies en bemiddeling deels kunnen ‘verstoppen’ in de productkosten. De bank zal immers altijd haar eigen product adviseren. De bank hoeft dus ook geen tijd te stoppen in een uitgebreide hypotheekvergelijking.

Op lange termijn duurder uit

Uit onderzoek blijkt dat consumenten met een advies van de bank op lange termijn duurder uit zijn. MoneyView bekeek 59 hypotheken op basis van 28 klantprofielen. Bij geen van de profielen was de oplossing van de bank voordeliger. Wanneer was gekozen voor de beste aanbieding had dit op termijn € 380,- tot € 41.277,- bespaart.

Het voordeel van onafhankelijk advies

Een onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt wel de hypotheekrente en voorwaarden van alle aanbieder. Dit advies is in eerste instantie duurder, maar op de lange termijn bent u voordeliger uit. Bedenk daarbij dat de advieskosten fiscaal aftrekbaar zijn. Ook hebben veel adviseurs lagere tarieven voor starters. Vergelijken heeft dus altijd zin, maar weet wat u vergelijkt.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.