Block title
Block content
Een hypotheek in tijden van het coronavirus
  Door: roel 9678 keer gelezen
Een hypotheek sluiten in tijden van corona blijft mogelijk. Wel heeft de coronacrisis impact op huizenmarkt en hypotheekrente. We praten u bij over de recente ontwikkelingen.

Tijdens de coronacrisis heeft de aandacht voor ieders gezondheid prioriteit. Ondertussen doet iedereen zijn of haar best om andere zaken zoveel mogelijk door te laten gaan, ook hypotheekaanvragen. Gevolgen voor huis en hypotheek zijn echter onvermijdelijk.

Minder huizenverkopen verwacht

Door de coronacrisis is de economie tot stilstand gekomen en neemt de onzekerheid toe. Economen van Rabobank verwachten dat hierdoor minder huizen worden verkocht. Huishoudens die werkloos raken of in inkomen terugvallen stellen de aankoop van een huis uit. Ook een dalend consumentenvertrouwen werkt door in het sentiment op de huizenmarkt.

Aan de andere kant is de krapte op de huizenmarkt groot. Ook de hypotheekrente is nog altijd laag waardoor meer geleend kan worden. Dit stuwt de huizenprijs op. Rabobank houdt daarom nog altijd rekening met een stijging van de huizenprijzen in 2020, maar minder sterk dan eerder voorspeld.

Profiteert u al optimaal van de lage rentestand? Bereken uw laagste rente voor aankoop of oversluiten >>>

Hypotheekrente licht gestegen

De afgelopen week hebben een aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Zij volgen daarmee de kapitaalmarktrente die is gestegen als gevolg van de coronacrisis. De risico’s van leningen zijn groter geworden omdat bedrijven moeite krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen en banken rekening houden met kredietverliezen.

Het is nog te vroeg om van een definitieve trendbreuk te spreken. De Europese Centrale Bank pompt met een uitbreiding van het opkoopprogramma extra geld in de economie. Het is de vraag of dit voldoende is om de rente te blijven drukken. Lees meer over de hypotheekrente verwachting voor 2020.

Hypotheek oversluiten naar voren halen

De coronacrisis kan reden zijn om een oversluiting naar voren te halen. Niet zozeer vanwege de lichte rentestijging, historisch gezien is de hypotheekrente nog altijd laag, maar door nu uw hypotheek over te sluiten kiest u voor zekerheid in onzekere tijden.

Wanneer u door de coronacrisis uw baan verliest of terugvalt in inkomen is oversluiten misschien niet mogelijk. Daarnaast kunnen geldverstrekkers hun acceptatiecriteria aanscherpen. Door de lage hypotheekrente nu vast te leggen kiest u daarbij voor de zekerheid van een blijvend lage maandlast.

Hulp bij betalingsproblemen

Door de coronacrisis kunnen huishoudens problemen krijgen met het betalen van de hypotheek. Een aantal banken heeft al aangegeven deze huishoudens te hulp te schieten door tijdelijk geen aflossing en/of rente af te schrijven.

Als de betalingsproblemen dreigen voor de hypotheek kunt u direct contact opnemen met uw bank. Samen met u wordt naar een passende oplossing gezocht. Daarnaast heeft het kabinet een pakket aan maatregelen om werknemers en zelfstandigen te ondersteunen.

Piek in hypotheekaanvragen

Zoals eerder aangegeven gaan de aanvragen voor een hypotheek gewoon door. Er is zelfs sprake van een toename, vooral van huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten. Vorige week zijn bijna 15.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dit is ruim een derde meer dan andere weken dit jaar, blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN)

Vooralsnog leidt dit niet tot grote vertraging bij geldverstrekkers. De doorlooptijden zijn de afgelopen week iets opgelopen, mogelijk omdat veel werknemers thuiswerken en door ziekteverzuim. De afgelopen jaren zijn banken en hypotheekkantoren steeds meer digitaal gaan doen, met klantportalen en hypotheekadvies via webcam. Dat komt nu van pas.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.