Een hypotheek in tijden van het coronavirus

Een hypotheek sluiten in tijden van corona blijft mogelijk. Wel heeft de coronacrisis impact op huizenmarkt en hypotheekrente. We praten u bij over de recente ontwikkelingen.

Tijdens de coronacrisis heeft de aandacht voor ieders gezondheid prioriteit. Ondertussen doet iedereen zijn of haar best om andere zaken zoveel mogelijk door te laten gaan, ook hypotheekaanvragen. Gevolgen voor huis en hypotheek zijn echter onvermijdelijk.

Minder huizenverkopen verwacht

Door de coronacrisis is de economie tot stilstand gekomen en neemt de onzekerheid toe. Economen van Rabobank verwachten dat hierdoor minder huizen worden verkocht. Huishoudens die werkloos raken of in inkomen terugvallen stellen de aankoop van een huis uit. Ook een dalend consumentenvertrouwen werkt door in het sentiment op de huizenmarkt.

Aan de andere kant is de krapte op de huizenmarkt groot. Ook de hypotheekrente is nog altijd laag waardoor meer geleend kan worden. Dit stuwt de huizenprijs op. Rabobank houdt daarom nog altijd rekening met een stijging van de huizenprijzen in 2020, maar minder sterk dan eerder voorspeld.

Profiteert u al optimaal van de lage rentestand? Bereken uw laagste rente voor aankoop of oversluiten >>>

Hypotheekrente licht gestegen

De afgelopen week hebben een aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Zij volgen daarmee de kapitaalmarktrente die is gestegen als gevolg van de coronacrisis. De risico’s van leningen zijn groter geworden omdat bedrijven moeite krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen en banken rekening houden met kredietverliezen.

Het is nog te vroeg om van een definitieve trendbreuk te spreken. De Europese Centrale Bank pompt met een uitbreiding van het opkoopprogramma extra geld in de economie. Het is de vraag of dit voldoende is om de rente te blijven drukken. Lees meer over de hypotheekrente verwachting voor 2020.

Hypotheek oversluiten naar voren halen

De coronacrisis kan reden zijn om een oversluiting naar voren te halen. Niet zozeer vanwege de lichte rentestijging, historisch gezien is de hypotheekrente nog altijd laag, maar door nu uw hypotheek over te sluiten kiest u voor zekerheid in onzekere tijden.

Wanneer u door de coronacrisis uw baan verliest of terugvalt in inkomen is oversluiten misschien niet mogelijk. Daarnaast kunnen geldverstrekkers hun acceptatiecriteria aanscherpen. Door de lage hypotheekrente nu vast te leggen kiest u daarbij voor de zekerheid van een blijvend lage maandlast.

Hulp bij betalingsproblemen

Door de coronacrisis kunnen huishoudens problemen krijgen met het betalen van de hypotheek. Een aantal banken heeft al aangegeven deze huishoudens te hulp te schieten door tijdelijk geen aflossing en/of rente af te schrijven.

Als de betalingsproblemen dreigen voor de hypotheek kunt u direct contact opnemen met uw bank. Samen met u wordt naar een passende oplossing gezocht. Daarnaast heeft het kabinet een pakket aan maatregelen om werknemers en zelfstandigen te ondersteunen.

Piek in hypotheekaanvragen

Zoals eerder aangegeven gaan de aanvragen voor een hypotheek gewoon door. Er is zelfs sprake van een toename, vooral van huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten. Vorige week zijn bijna 15.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dit is ruim een derde meer dan andere weken dit jaar, blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN)

Vooralsnog leidt dit niet tot grote vertraging bij geldverstrekkers. De doorlooptijden zijn de afgelopen week iets opgelopen, mogelijk omdat veel werknemers thuiswerken en door ziekteverzuim. De afgelopen jaren zijn banken en hypotheekkantoren steeds meer digitaal gaan doen, met klantportalen en hypotheekadvies via webcam. Dat komt nu van pas.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024