Gaan de pensioenfondsen de hypotheekmarkt redden?

Een lagere hypotheekrente en een ruimere hypotheekverstrekking zijn de wens van iedere starter en huizenbezitter. In het nieuwe Nationale hypotheekplan moeten de pensioenfondsen de impasse op de hypotheekmarkt moeten doorbreken.

Impasse op de hypotheekmarkt

Het is al langer duidelijk dat er iets mis is op de hypotheekmarkt. Banken zijn terughoudend om hypotheken te verstrekken en rekenen een hoge marge op de hypotheekrente. Ook is er een gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt wat de rentetarieven omhoog stuwt.

Pensioenfondsen nemen hypotheken over

De banken kampen met grote tekorten waardoor ze maar beperkt geld kunnen verstrekken voor de financiering van woningen. De pensioenfondsen zitten juist met een groot overschot op de balans. In het Nationale hypotheekplan nemen de pensioenfondsen miljarden aan hypotheken van de bank over.

Positief effect op hypotheekmarkt

Wanneer de banken hun tekort niet verder zien oplopen zullen deze eerder een hypotheek te verstrekken. Ook kunnen de marges omlaag wat zorgt voor een lagere hypotheekrente. De concurrentie op de hypotheekmarkt toenemen omdat ook verzekeraars weer een grotere rol kunnen gaan spelen bij de hypotheekverstrekking. Althans dat is de verwachting.

Lees ook: onze hypotheekrente verwachting

Gaat de consument profiteren?

Het valt immers nog maar te bezien of de hypotheekrente inderdaad daalt en de verstrekking van leningen weer op gang komt. Het plan wordt inmiddels van alle kanten enthousiast ontvangen. Met name door de banken en de pensioenfondsen voor wie een groot probleem wordt opgelost. Aan de regering de taak om ervoor te zorgen dat de consument ook profiteert.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.