Gevolgen ECB-besluit voor hypotheekrente en spaarrente

Het was een roerige week met een aantal ontwikkelingen die mogelijk bepalend zijn voor de hypotheekrente in de tweede helft van 2022. Ook kijken we naar de spaarrente, waar ook van alles aan de hand is.

ECB verhoogt de beleidsrente

De Europese Centrale Bank (ECB) had al aangekondigd de beleidsrente in juli met een kwart procent te verhogen. Het werd een rentestap van 0,5%. De centrale bank acht dit nodig om de hoge inflatie te beteugelen. Daarnaast is de euro in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, omdat de centrale bank in de Verenigde Staten al meerdere renteverhogingen heeft doorgevoerd.

Door de hoge inflatie en anticiperend op de renteverhoging door de ECB, steeg de rente op staatsleningen. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente. Dit zorgde voor een forse rentestijging in de eerste 6 maanden van 2022.

(Bron: IEX)

Hypotheekrente-ontwikkeling tweede helft 2022 onzeker

De laatste weken vlakt de marktrente af en daalt deze zelfs iets, zoals te zien is in bovenstaande grafiek van de 10-jaars rente voor Nederlandse staatsleningen. De hypotheekaanbieders verlagen de rente momenteel niet of zeer beperkt. Dit betekent dat de marges oplopen voor hypotheekverstrekkers.

Hoe de hypotheekrentes over een aantal weken staan is niet met zekerheid te zeggen.

Momenteel is er veel onzekerheid in de markt, onder andere door de wisselende gastoevoer uit Rusland en de politieke crisis in Italië. Daarbij neemt de angst voor een mogelijke recessie toe. Deze factoren zorgen ervoor dat de hypotheekrente momenteel minder hard stijgt dan eerder verwacht.

Deze onzekerheid over de renteontwikkeling kan reden zijn om nu naar uw hypotheek te kijken. We helpen u vrijblijvend de mogelijkheden te onderzoeken:

Spaarrente kan stapsgewijs omhoog

De spaarrente trekt zich minder aan van van de marktrente, maar wordt vooral bepaald door de ECB-depositorente. Dit tarief waartegen banken geld kunnen stallen bij de centrale bank gaat één keer van -0,5% naar 0%. Banken betalen dus geen boete meer voor overtollig kasgeld bij de ECB.

De afgelopen jaren is deze ‘spaarboete’ stapsgewijs doorberekend aan klanten door de spaarrente te verlagen. Tot het punt dat bij spaarsaldo’s boven een ton veel banken momenteel een negatieve spaarrente rekenen.

Door de renteverhoging van de ECB rekenen banken binnenkort geen negatieve spaarrente meer. Rabobank stopt hier op 1 augustus mee en ING en ABN AMRO hebben al aangegeven te volgen.

Momenteel is de rente op een vrijopneembare spaarrekekening voor veel Nederlanders nog 0% of dicht daarbij. Ook zij kunnen op termijn weer spaarrente verwachten. De ECB is van plan dit jaar nog een aantal rentestappen te zetten.

Wie niet wil wachten kan alvast eens over de grens kijken voor een hogere spaarrente. Deze week is de hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening gestegen van 0,35% naar 0,65%. En wie het spaargeld 2 jaar vastzet in een Europees spaardeposito, kan nu al rekenen op een spaarrente van 2%. (Via FX.nl)

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Gevolgen ECB-besluit voor hypotheekrente en spaarrente”

 1. Weten jullie waarom de hypotheekverstrekkers de rente niet verlagen? Omhoog gooien doen ze altijd lekker snel met grotere marges tot gevolg. De 10 jrs NL rente staat alweer op 1,25%. Dit is 1% onder waar ie op de top heeft gestaan.

  Beantwoorden
  • Beste Henk, tijdens de vakantieperiode zijn er traditioneel minder rentemutaties. Hypotheekverstrekkers zijn dan druk met het wegwerken van de werkvoorraad en zitten niet te wachten op een grote instroom van nieuwe aanvragen.

   Dat ze nu wat extra marge kunnen pakken is mooi meegenomen. Dit is normaal gesproken een stuk lastiger door de hevige concurrentie.

   Mocht de marktrente laag blijven, dan verwacht ik dat eind augustus de hypotheekverstrekkers weer in beweging komen. Één renteverlaging kan voldoende zijn om de lont in kruitvat te steken. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
   • Dank voor je reactie.

    Als consument (huizenzoeker) vind ik dat niet zo mooi dat de banken nu meer marge pakken 🙂 de marges zijn nu inmiddels wel extreem tov een jaar geleden…

    Vwb de concurrentie: die mag van mij overigens nog wel iets meer zijn eigenlijk. Veel van de nieuwe hypotheekverstrekkers zijn gewoon een label van één van de oude garde.

    Banken hebben een belangrijke maatschappelijke functie omdat ze fungeren als smeerolie voor de economie. Laat ze hun verantwoordelijkheid pakken ipv even lekker vette marges maken.

    Mja ondertussen wachten we maar rustig af… Meer keus hebben we niet he 🙂

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2592 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Uitstekend overzicht

  Uitstekend overzicht van de actuele rentestanden.

  08/08/2022 Willem's , Brabant
 • Handig

  Handige site met alle tarieven op een rijtje.
  16/07/2022 Steffie, Tilburg
 • Snelle reactie

  Mijn vraag werd op zeer korte termijn opgenomen en heb direct een afspraak in kunnen plannen om de situatie en mogelijkheden door te kunnen spreken.

  31/07/2022 Petra Uijtenhaak, Hoofddorp

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022