Gevolgen ECB-besluit voor hypotheekrente en spaarrente

Het was een roerige week. Het ECB-besluit zorgt voor een aantal ontwikkelingen die mogelijk bepalend zijn voor de hypotheekrente in de tweede helft van 2022. Ook kijken we naar de spaarrente, waar ook van alles aan de hand is.

ECB verhoogt de beleidsrente

In juli heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente voor het eerst in 11 jaar verhoogd. Het werd uiteindelijk een rentestap van 0,5%. Vandaag, op 8 september, verhoogt de centrale bank de beleidsrente opnieuw. Nu met een historische 0,75%.

De ECB wil daarmee laten zien dat het hen menens in om de hoge inflatie in de Eurozone te beteugelen. Daarnaast is de euro in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, omdat de centrale bank in de Verenigde Staten al meerdere renteverhogingen heeft doorgevoerd.

Inflatie en hypotheekrente

Door de hoge inflatie steeg de rente op staatsleningen, zoals te zien in onderstaande grafiek. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente. Dit zorgde voor een forse rentestijging in de eerste 6 maanden van 2022. In de zomer maakte de hypotheekrente even pas op de plaats, maar vanaf eind augustus stijgen de tarieven weer.

(Bron: IEX)

Hypotheekrente-ontwikkeling tweede helft 2022

Momenteel is er veel onzekerheid in de markt, onder andere door de wisselende gastoevoer uit Rusland. De vraag is of de renteverhoging, beleggers voldoende vertrouwen dat de ECB de inflatie onder controle weet te krijgen.

Vooralsnog stijgt de kapitaalmarkt verder en verhogen geldverstrekkers nog dagelijks hun tarieven. Op een gegeven moment zal de hypotheekrente een piek bereiken, maar de vraag is waar die ligt.

Analisten verwachten de komende maanden meer renteverhogingen door de ECB. Uiteindelijk moet de inflatie het gewenste peil van 2% bereiken. In veel landen stijgen de prijzen maandelijks nog met zo’n 10%. Het kan nog tot 2023 of 2024 duren voor de inflatie onder controle is.

We houden daarom sterk rekening met een verdere hypotheekrentestijging. Dit kan reden zijn om nu naar jouw hypotheek te kijken. We helpen je vrijblijvend de mogelijkheden te onderzoeken:

Spaarrente kan stapsgewijs omhoog

De spaarrente trekt zich minder aan van van de marktrente, maar wordt vooral bepaald door de ECB-depositorente. Dit tarief waartegen banken geld kunnen stallen bij de centrale bank ging in juli al van -0,5% naar 0%. Banken betalen dus geen boete meer voor overtollig kasgeld bij de ECB.

De afgelopen jaren is deze ‘spaarboete’ stapsgewijs doorberekend aan klanten door de spaarrente te verlagen. Tot het punt dat bij spaarsaldo’s boven een ton veel banken momenteel een negatieve spaarrente rekenen.

Door de renteverhoging van de ECB rekenen banken binnenkort geen negatieve spaarrente meer. Rabobank stopt hier op 1 augustus mee en ING en ABN AMRO hebben al aangegeven te volgen.

Nu kunnen krijgen banken voor het eerst in jaren een vergoeding het overtollig kasgeld. De verwachting is dat de komende tijd voorzichtige stappen worden gemaakt voor een spaarrente boven 0%

Wie niet wil wachten kan alvast eens over de grens kijken voor een hogere spaarrente. Deze week is de hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening gestegen van 0,35% naar 0,65%. En wie het spaargeld 2 jaar vastzet in een Europees spaardeposito, kan nu al rekenen op een spaarrente van 2,30%. (Via FX.nl)

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Gevolgen ECB-besluit voor hypotheekrente en spaarrente”

 1. Weten jullie waarom de hypotheekverstrekkers de rente niet verlagen? Omhoog gooien doen ze altijd lekker snel met grotere marges tot gevolg. De 10 jrs NL rente staat alweer op 1,25%. Dit is 1% onder waar ie op de top heeft gestaan.

  Beantwoorden
  • Beste Henk, tijdens de vakantieperiode zijn er traditioneel minder rentemutaties. Hypotheekverstrekkers zijn dan druk met het wegwerken van de werkvoorraad en zitten niet te wachten op een grote instroom van nieuwe aanvragen.

   Dat ze nu wat extra marge kunnen pakken is mooi meegenomen. Dit is normaal gesproken een stuk lastiger door de hevige concurrentie.

   Mocht de marktrente laag blijven, dan verwacht ik dat eind augustus de hypotheekverstrekkers weer in beweging komen. Één renteverlaging kan voldoende zijn om de lont in kruitvat te steken. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
   • Dank voor je reactie.

    Als consument (huizenzoeker) vind ik dat niet zo mooi dat de banken nu meer marge pakken :) de marges zijn nu inmiddels wel extreem tov een jaar geleden…

    Vwb de concurrentie: die mag van mij overigens nog wel iets meer zijn eigenlijk. Veel van de nieuwe hypotheekverstrekkers zijn gewoon een label van één van de oude garde.

    Banken hebben een belangrijke maatschappelijke functie omdat ze fungeren als smeerolie voor de economie. Laat ze hun verantwoordelijkheid pakken ipv even lekker vette marges maken.

    Mja ondertussen wachten we maar rustig af… Meer keus hebben we niet he :)

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024