Gevolgen val kabinet voor hypotheekrente

De val van het kabinet gaat mogelijk zorgen voor een hogere hypotheekrente. Dat voorspellen diverse deskundigen na het mislukken van de Catshuis-onderhandelingen. Mocht Nederland de AAA-status verliezen, dan stijgt waarschijnlijk de hypotheekrente.

AAA-status belangrijk

Welke gevolgen heeft de val van het kabinet voor de hypotheekrente? Economen hebben verschillende scenario’s genoemd. Over één punt zijn zij het eens. Door het uitblijven van hervormingen kan de AAA-status van Nederland worden afgewaardeerd. Mocht ons land de AAA-status verliezen, dan stijgt waarschijnlijk de rente op staatsobligaties. Een lagere status betekent namelijk meer risico waardoor lenen duurder wordt. Dit heeft ook gevolgen voor de hypotheekrente. 

Graadmeter voor hypotheekrente

Staatsobligaties (ook wel staatsleningen) zijn een belangrijke graadmeter voor langlopende hypotheekrentes, bijvoorbeeld de populaire 5 jaar rentevast en 10 jaar rentevast. Wanneer de rente voor staatobligaties stijgt, dan is de verwachting dat ook de hypotheekrente stijgt. Dit kan nooit met zekerheid gezegd worden. Het zijn de banken die uiteindelijk de hypotheekrente bepalen.

Rentestijging verwacht

De afgelopen jaren werden verlagingen van de staatsrente maar beperkt doorgevoerd in de hypotheekrente. Het is dan ook niet voor niets dat minister De Jager de te hoge hypotheekrente gaat aanpakken. Afgaande op de houding van banken de afgelopen jaren, is de kans groot dat zij de stijging van de rente op staatobligaties doorvoeren in de hypotheekrente. Dit kan echter kan echter niet met zekerheid gezegd worden. Veel hangt af of Nederland de AAA-status behoudt en zo niet, wat de banken dan doen met de hypotheekrente.

Volop kansen door huidige rente

Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Dit biedt volop kansen voor huizenkopers en huizen bezitters om te besparen op hun hypotheek.

  • Wanneer u een woning gaat kopen, kunt u de lage hypotheekrente voor langere tijd vastleggen en zo besparen uw hypotheek. Op zoek naar de laagste hypotheekrente? Maak een hypotheekvergelijking.
  • Door uw huidige hypotheek over te sluiten naar een aanbieder met een lagere rente kunt u direct besparen op uw hypotheek. Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Test eenvoudig of oversluiten voor u interessant is.

Zie ook onze uitgebreide hypotheekrenteverwachting

Meer over de gevolgen van de val van het kabinet voor de hypotheekrenteaftrek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.