Goed hypotheekadvies, waar vind ik dat?

Door de recente economische crisis zijn het turbulente tijden op de financiële markt. Dit zorgt voor veel onzekerheid bij de hypotheekconsument. Daarbij ligt de ‘woekerpolisaffaire’ nog vers in het geheugen. U heeft dus alle reden om extra alert te zijn als het gaat om hypotheken en hypotheekadvies.

Onafhankelijk toezicht

AFM, de Autoriteit Financiële Markten, houdt toezicht op de financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het uitgangspunt van de AFM is de bescherming van de consument.

 • Door strenge hypotheekregels wil de AFM voorkomen dat u een te hoge lening aangaat. Daarvoor heeft de AFM onder andere een maximaal hypotheekbedrag vastgesteld afhankelijk van uw inkomen. Helaas maakt dit het soms lastig om uw droomhuis te financieren.
 • Ook controleert de AFM of consumenten duidelijke en eerlijke hypotheekinformatie krijgen. Hypotheekverstrekkers en intermediairs worden voortdurend getoetst door de AFM.
 • Verder biedt de AFM op de website begrijpelijk advies aan consumenten over financiële ondernemingen en producten.

Betrouwbaarheid financiële dienstverlener

Alle Nederlandse financiële dienstverleners staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Maar u wilt natuurlijk ook weten wat anderen vinden van de financiële dienstverlener. Dit kunt u onder andere terugvinden op Independer.nl. Op Independer vindt u de beoordelingen en ervaringen van alle financieel dienstverleners van Nederland.

Deskundigheid Adviseur

Hoe weet ik of mijn hypotheekadviseur zich wel aan de richtlijnen houdt?

 • Om de integriteit van de hypotheekadviseur te controleren, kunt u voor het hypotheekgesprek controleren of u te maken heeft met een keurmerk-kantoor. Zo weet u zeker dat de adviseur deskundig is en in het bezit is van de juiste diploma’s. U moet letten op de volgende keurmerken: Erkend Hypotheekadviseur en Keurmerk Financiële Dienstverlening.
 • Om de kwaliteit van uw adviesgesprek zelf te kunnen inschatten, heeft de AFM een checklist ontwikkeld. Na afloop van het hypotheekgesprek met de adviseur kunt u aan de hand van een interactieve vragenlijst controleren of de hij of zij alle verplichte punten met u heeft overlopen en besproken. Zo kunt u na afloop het hypotheekadvies goed beoordelen.

Second opinion

Een hypotheek is een grote financiële beslissing in uw leven. U wilt dan ook zeker zijn dan u de meest voordelige hypotheek kiest met de beste voorwaarden. Kritische hypotheekconsumenten hebben twee opties:

 • Vraag een tweede gesprek of second opinion aan met een tweede adviseur. Zit u nog met vragen, dan kunt u deze tijdens een tweede gesprek verifiëren. En bovendien kan u door slim te onderhandelen misschien wel een extra korting krijgen.
 • Laat een onafhankelijke hypotheekvergelijking maken. Zal een bank u het hypotheekproduct van de concurrent aanraden? Een onafhankelijke hypotheekvergelijking vergelijkt de hypotheken van alle Nederlandse aanbieders op prijs en kwaliteit. Bent u al bij uw bank geweest? Dan kan het geen kwaad om hier eens een onafhankelijke hypotheekvergelijking naast te leggen.

Goed voorbereid naar uw hypotheekadvies gesprek

U kunt natuurlijk gewoon alles op u af laten komen, maar het is toch raadzaam een basiskennis over hypotheken op te doen. Op Hypotheek-rentetarieven.nl vindt u veel informatie en tips over hypotheken. Zo gaat u het hypotheekgesprek scherp in en behaalt u het beste resultaat.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024