Goedkope Duitse hypotheek leidt niet tot concurrentieslag

De Volksbank Emmerich-Rees verstrekt sinds 1 oktober hypotheken op de Nederlandse markt. De Duitse bank biedt rentepercentages die gemiddeld 0,45% lager liggen dan de Nederlandse hypotheekaanbieders. Een hypotheekrenteoorlog tussen de aanbieders is echter uitgebleven. Sterker nog, de verwachting is dat de concurrentie op de hypotheekmarkt minder wordt.

Update 30 mei 2013: Nieuwe goedkope Duitse hypotheek in Nederland

Groot nieuws

De toetreding van Volksbank Emmerich-Rees tot de Nederlandse hypotheekmarkt was groot nieuws. De ‘Duitse bank met de goedkope hypotheken’ zou niet alleen voordelig zijn, door de concurrentieslag op de hypotheekmarkt zou ook de hypotheekrente dalen.

Naarmate meer details over de Duitse hypotheken bekend werden bleek dat de Nederlandse hypotheekaanbieders weinig te vrezen hadden. Emmerich-Rees richt zich op het ‘hogere segment’ van de hypotheekmarkt. Enkel deze kleine doelgroep voldoet aan de hoge eisen van de bank

  • Hypotheek van minimaal € 265.000,-.
  • Maximaal 75% van de marktwaarde gefinancierd. 
  • Beperkt aanbod van maximaal 25 miljoen euro (ongeveer 70 woningen).

Weinig navolging

Een hypotheekrenteoorlog is uitgebleven en van een algehele daling van de hypotheekrente is geen sprake (zie onze hypotheekrenteverwachting). Ook heeft de toetreding van Volksbank Emmerich-Rees op de Nederlandse hypotheekmarkt weinig navolging gekregen. 

Minder concurrentie

In plaats van een concurrentieslag is de verwachting dat concurrentie op de hypotheekmarkt minder wordt. In december werd namelijk bekend dat BNP Paribas stopt met het verstrekken van hypotheken in Nederland. De Franse bank was met de lage hypotheekrentes een geduchte concurrent en veroverde een groot marktaandeel in Nederland.

In het Financiële Dagblad spreken de Vereniging Eigen Huis en enkele intermediairs hun zorgen uit over de vermindering van de concurrentie. Zij verwachten dat hypotheekaanbieders minder ‘scherp gaan prijzen’ en dat de marge van de banken op de hypotheekrente toeneemt. Dit is uiteraard in het nadeel van de hypotheekconsument.         

Op zoek naar een voordelige hypotheek? Met onze hypotheekvergelijking bent u verzekerd van de laagste hypotheekrente en de beste hypotheekvoorwaarden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.