Goedkoper uit met onafhankelijk hypotheekadvies

Op zoek naar de goedkoopste hypotheek? Kies dan voor onafhankelijk hypotheekadvies. Uit onderzoek blijkt dat een onafhankelijke hypotheekadviseur voor u geld kan besparen. Maar let op welke adviseur u kiest.

75% van de hypotheken kan goedkoper

De goedkoopste hypotheek; dat zijn passende voorwaarden met de laagste hypotheekrente in de markt. Maar waar vindt u de beste aanbieding? Door nieuwe toetreders is dit minder vaak een traditionele bank.

Toch sluit nog altijd een meerderheid van de Nederlanders de hypotheek af bij hun huisbank of een andere ‘bekende naam’. Door alle geldverstrekkers te vergelijken waren ze goedkoper uit geweest. Dit blijkt uit onderzoek van de Hypotheekbond.

Daarin heeft de Hypotheekbond 382 hypotheken herbekeken. De conclusie: bij ruim 75% van de consumenten die onlangs een nieuwe hypotheek heeft afgesloten of de hypotheek heeft verlengd, kon de hypotheek goedkoper.

Op zoek naar de goedkoopste hypotheek? Start hier vrijblijvend uw hypotheekvergelijking >>>

Hypotheek via bank vaak te duur

Uit het onderzoek blijkt het renteverschil bij huizenbezitters die rechtstreeks naar de bank zijn gestapt het grootst. De respondenten die kozen voor hypotheekadvies van de bank waren tot 0,67% duurder uit. Dit komt omdat banken enkel de eigen hypotheken adviseren.

De kosten voor hypotheekadvies via de bank zijn lager omdat geen vergelijking wordt gemaakt. Dit scheelt zo’n 500 tot 750 euro. Deze afsluitkosten betaalt u tegenwoordig volledig uit eigen zak. Bedenk echter dat een hogere hypotheekrente over een rentevaste periode van 10 jaar of 20 jaar vele malen meer kost.

Goedkoopste hypotheek bij breed assortiment

Beter kiest u voor onafhankelijk hypotheekadvies. Opvallend: ook tussen hypotheekadviseurs zijn er renteverschillen gevonden, weliswaar kleiner (tot 0,3%).

Deze kunnen worden veroorzaakt door specifieke wensen van de klant. De adviseur adviseert een iets duurdere hypotheek. bijvoorbeeld vanwege een snelle doorlooptijd, lange geldigheid van de offerte of verhuisregeling in de voorwaarden. Lees meer over hypotheek voorwaarden die u geld kunnen besparen.

Het komt echter ook voor dat zelfs een onafhankelijke hypotheekadviseur de laagste hypotheekrente niet kan bieden. Zo is het het nieuwe label Vista Hypotheken niet voor alle hypotheekkantoren beschikbaar. Vergelijk dus niet alleen de kosten voor hypotheekadvies, maar ook het assortiment van de de adviseur.

Goedkoper uit met onafhankelijk hypotheekadvies

Dan doe ik het toch zelf

Wie veel van hypotheken weet, kan bij een aantal geldverstrekkers een hypotheek zonder advies afsluiten. Om hiervoor in aanmerking te komen is een kennis- en ervaringstoets nodig. Dit wordt ook wel execution only genoemd (enkel de uitvoering).

Omdat u zelf het advies doet is dit uiteraard goedkoper, maar ook hierbij geldt dat het assortiment uiteindelijk bepaalt of dit voordelig is. Niet elke geldverstrekker kan namelijk execution only gesloten worden. Mogelijk mist u hierdoor de goedkoopste aanbieding.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.