Verhuisplannen? Dit is hét moment om je woning te koop aan te bieden.

Met een stijgende trend in het aantal bezichtigingen en frequenter bieden boven de vraagprijs, is het duidelijk dat dit een gunstig moment is om jouw woning te koop aan te bieden. Het is het perfecte moment om te verhuizen naar een ruimere, luxueuzere, duurzamere of toekomstbestendige woning die aan al jouw wensen voldoet.

Wil je een nieuwe woning kopen?

Een gunstig moment om je woning te koop aan te bieden

Uit recent gepresenteerde kwartaalcijfers van de NVM blijkt dat de dynamiek terug is in de woningmarkt. Volgens de grootste makelaarsvereniging van Nederland is de verkoopprijs van bestaande woningen met bijna 3 procent gestegen, terwijl het aantal transacties met 20 procent is toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

Daarnaast constateert de NVM een stijging in het aantal bezichtigingen en overbiedingen. Momenteel wordt 39% van de woningen weer boven de vraagprijs verkocht.

Dit zorgt er ook voor dat woningen weer sneller worden verkocht. In het afgelopen kwartaal bedroeg de gemiddelde verkooptijd 35 dagen, ten opzichte van 42 dagen in het voorgaande kwartaal.

Deze signalen geven aan dat het een gunstig moment is om je woning te koop aan te bieden, mocht je dat overwegen. Bereken hier vrijblijvend jouw hypotheekmogelijkheden.

Koop een woning die aan al jouw wensen voldoet

Ruimer en luxer

Op dit moment is het gunstig om te kiezen voor een ruime en luxueuze woning, omdat je nu meer waar voor je geld krijgt. De prijzen van woningen in het hogere segment zijn namelijk relatief sterk gedaald. Bovendien is het aanbod opvallend gestegen. Volgens de laatste kwartaalcijfers van NVM zijn er 48% meer vrijstaande woningen te koop gezet dan een kwartaal eerder, waardoor je nu een ruime keuze hebt uit gemiddeld 5,3% huizen in dat segment.

Kleiner en levensloopbestendig

Een andere optie is om te verhuizen naar een kleinere, levensloopbestendige woning of over te stappen op huur. In deze gevallen komt er vaak overwaarde vrij die je naar eigen inzicht kunt besteden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om je financiële situatie te verbeteren of om andere persoonlijke doelen te verwezenlijken.

Tip: niet verhuizen en toch je overwaarde benutten. Bereken hier vrijblijvend jouw verzilvermogelijkheden. 

Modern en duurzaam

Ook is dit het moment om een moderne en duurzame woning te kopen. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Je profiteert van lage energielasten.
 • Een duurzame woning is waardevast.
 • Creëer een prettig binnenklimaat (warm in de woning, koel in de zomer).
 • Verklein je ecologische voetafdruk.
 • Extra hypotheek als je een duurzame woning koopt.

Impact op de maandlasten beperkt

Woningbezitters hebben aanzienlijke overwaarde opgebouwd en daarnaast is het mogelijk om de huidige lage hypotheekrente mee te nemen via de meeneemregeling. Hierdoor is het nu mogelijk om een nieuwe woning te kopen met slechts een beperkte stijging van de maandlasten.

Bekijk hier een rekenvoorbeeld hoe Esther en John ruim € 500,- per maand goedkoper uit zijn met de meeneemregeling.

Bovendien is er een speciale seniorenregeling beschikbaar voor mensen vanaf 57 jaar. Deze regeling hanteert een andere rekenmethode, waarbij de werkelijke hypotheeklast wordt gebruikt in plaats van een standaard annuïtaire toetsing. Hierdoor kunnen senioren meer lenen en hebben ze meer mogelijkheden om een nieuwe woning aan te schaffen.

Jouw mogelijkheden optimaal benutten

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een hypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3136 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024