Hoe denken huizenbezitters over verduurzaming?

Lopen we al warm voor verduurzaming? We peilden de stemming onder huizenbezitters. Deze energiebesparende maatregelen zijn populair.

Energie besparen werkt verslavend

Recent energiebesparende maatregelen genomen

Huizenbezitters die recent energiebesparende maatregelen hebben genomen, zijn vaker van plan om nieuwe maatregelen te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Hypotheek-Rentetarieven.nl onder de nieuwsbriefabonnees.

Van de 302 respondenten gaf 63% aan in de afgelopen drie jaar één of meer energiebesparende maatregelen te hebben genomen. Juist deze groep was vaker (47%) van plan om binnen 3 jaar nieuwe besparende maatregelen te nemen

Van de respondenten die aangeven geen energiebesparende maatregelen te hebben genomen, gaf 35% aan plannen te hebben om dit binnen 3 jaar wel te doen.

Energiebesparende maatregelen financieren

Het overgrote deel (86%) van de respondenten met energiebesparende maatregelen, hebben deze gefinancierd met spaargeld. Geen gek idee met de lage spaarrente van dit moment.

Financiering met de hypotheek komt daar ver achteraan met (8%). Een enkele keer worden deze beide financieringen gecombineerd. 

Weinig respondenten maken momenteel gebruik van consumptieve kredietmogelijkheden en de Duurzaamheidslening van de overheid.

Heeft u interesse in een ‘Groene Hypotheek’?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

Van zonnepanelen tot warme trui

Zonnepanelen is de populairste energiebesparende maatregel. Veel respondenten hebben ze al op het dak liggen of het staat bovenaan op het verlanglijstje.

Top 3 genomen maatregelen

Top 3 geplande maatregelen

Minder vaak wordt gekozen voor: beglazing (HR++ of hoger), energiezuinige ventilatie en zonneboilers (PVT, heatpipes).

Maatregelen die ook zijn genoemd zijn: LED lampen, warmtepompdroger, (participeren in) windenergie, pelletketel/ kachel, slimme thermostaat, regenwater opvangen, vloerverwarming, rolluiken, inductie (gasloos) koken, solar freezer, thermostaat lager en warme trui.

Genoeg inspiratie voor nieuwe ‘groene maatregelen’ in en om het huis!

Een bewuste keuze

Welke informatie missen respondenten, of kan helpen, bij de keuze om (verdere) energiebesparende maatregelen te nemen?

 • Respondenten geven vaak aan hulp te kunnen gebruiken bij het financiële plaatje. Wat zijn de financiële mogelijkheden, kosten-baten en terugverdientijd?
 • In mindere mate is hulp gewenst bij het kiezen van energiebesparende maatregelen. Welke volgorde is verstandig? Wat levert de grootste besparing op?
 • Meer informatie over financierings- en subsidiemogelijkheden vanuit de overheid wordt vaak genoemd. Respondenten zijn hier dus wel al mee bekend.
 • Respondenten willen ook duidelijkheid van de overheid. Wat zijn de beleidsplannen van de overheid voor ‘gasloos wonen’ en de ‘energietransitie’ in het algemeen?
 • Meer informatie over de kwaliteit, voor- en nadelen en rendement van specifieke producten en maatregelen is ook gewenst.
 • Een aantal respondenten geeft aan verhuisplannen mee te wegen in de keuze voor energiebesparende maatregelen, of mede afhankelijk te zijn van het beleid van de vereniging van eigenaars (VVE).

Deze (bewust) open vraag helpt ons lezers verder te informeren over dit thema. Dit zullen we de komende tijd dan ook doen in het ‘groene hypotheek-dossier’.

verduurzaming woningen tagcloud
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024