Block title
Block content
Hoe denken huizenbezitters over verduurzaming?
  Door: roel 2103 keer gelezen
Lopen we al warm voor verduurzaming? We peilden de stemming onder huizenbezitters. Deze energiebesparende maatregelen zijn populair.

Energie besparen werkt verslavend

Recent energiebesparende maatregelen genomen

Huizenbezitters die recent energiebesparende maatregelen hebben genomen, zijn vaker van plan om nieuwe maatregelen te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Hypotheek-Rentetarieven.nl onder de nieuwsbriefabonnees.

Van de 302 respondenten gaf 63% aan in de afgelopen drie jaar één of meer energiebesparende maatregelen te hebben genomen. Juist deze groep was vaker (47%) van plan om binnen 3 jaar nieuwe besparende maatregelen te nemen

Van de respondenten die aangeven geen energiebesparende maatregelen te hebben genomen, gaf 35% aan plannen te hebben om dit binnen 3 jaar wel te doen.

Energiebesparende maatregelen financieren

Het overgrote deel (86%) van de respondenten met energiebesparende maatregelen, hebben deze gefinancierd met spaargeld. Geen gek idee met de lage spaarrente van dit moment.

Financiering met de hypotheek komt daar ver achteraan met (8%). Een enkele keer worden deze beide financieringen gecombineerd. 

Weinig respondenten maken momenteel gebruik van consumptieve kredietmogelijkheden en de Duurzaamheidslening van de overheid.

Heeft u interesse in een 'Groene Hypotheek'?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

Van zonnepanelen tot warme trui

Zonnepanelen is de populairste energiebesparende maatregel. Veel respondenten hebben ze al op het dak liggen of het staat bovenaan op het verlanglijstje.

Top 3 genomen maatregelen

Top 3 geplande maatregelen

Minder vaak wordt gekozen voor: beglazing (HR++ of hoger), energiezuinige ventilatie en zonneboilers (PVT, heatpipes).

Maatregelen die ook zijn genoemd zijn: LED lampen, warmtepompdroger, (participeren in) windenergie, pelletketel/ kachel, slimme thermostaat, regenwater opvangen, vloerverwarming, rolluiken, inductie (gasloos) koken, solar freezer, thermostaat lager en warme trui.

Genoeg inspiratie voor nieuwe ‘groene maatregelen’ in en om het huis!

Een bewuste keuze

Welke informatie missen respondenten, of kan helpen, bij de keuze om (verdere) energiebesparende maatregelen te nemen?

 • Respondenten geven vaak aan hulp te kunnen gebruiken bij het financiële plaatje. Wat zijn de financiële mogelijkheden, kosten-baten en terugverdientijd?

 • In mindere mate is hulp gewenst bij het kiezen van energiebesparende maatregelen. Welke volgorde is verstandig? Wat levert de grootste besparing op?

 • Meer informatie over financierings- en subsidiemogelijkheden vanuit de overheid wordt vaak genoemd. Respondenten zijn hier dus wel al mee bekend.

 • Respondenten willen ook duidelijkheid van de overheid. Wat zijn de beleidsplannen van de overheid voor ‘gasloos wonen’ en de ‘energietransitie’ in het algemeen?

 • Meer informatie over de kwaliteit, voor- en nadelen en rendement van specifieke producten en maatregelen is ook gewenst.

 • Een aantal respondenten geeft aan verhuisplannen mee te wegen in de keuze voor energiebesparende maatregelen, of mede afhankelijk te zijn van het beleid van de vereniging van eigenaars (VVE).

Deze (bewust) open vraag helpt ons lezers verder te informeren over dit thema. Dit zullen we de komende tijd dan ook doen in het ‘groene hypotheek-dossier’.

verduurzaming woningen tagcloudOntvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.