Hoge energieprijzen zet woningbezitters voor het blok

Wie een woning heeft met een minder goed energielabel, heeft eigenlijk maar twee opties: verduurzamen of verhuizen. Vanwege de energierekening én de woningwaarde. Wat betekenen de hoge energieprijzen voor jou?

Woningmarkt op een kantelpunt

De woningmarkt staat op een kantelpunt. Woningen staan weer langer te koop en de keuze voor kopers is ruimer geworden. Er is zelfs weer ruimte om te onderhandelen over de vraagprijs.

Deze kentering begint nu ook zichtbaar te worden in de huizenprijsontwikkeling. Begin dit jaar stegen de huizenprijzen nog met dubbele cijfers, nu nauwelijks nog. Voor 2023 verwachten de economen van Rabobank en ABN AMRO lichte een prijsdaling van gemiddeld 2 á 3%. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt zelfs rekening met 6% lagere huizenprijzen.

Woning met minder goed energielabel daalt harder

Bovengenoemde prijsdalingen zijn gemiddelden. Door de hoge energieprijzen, daalt de prijs van een woning met een minder goed energielabel waarschijnlijk harder dan gemiddeld. Dit verschil is nu al zichtbaar. Recent meldde NVM dat woningen met een goed energielabel sneller en voor een betere prijs verkocht worden.

 • Een woning met een energielabel C brengt gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G.
 • Een sprong van energielabel C naar A verkoopt voor 7,1% meer.
 • Staan er veel woningen te koop dan komt de makelaars zelfs uit op een prijsverschil van 15%.

Woningbezitters voor keuze: verduurzamen of verhuizen

Dit betekent dat woningbezitters voor de keuze komen te staan; ga ik mijn huidige woning verduurzamen of verhuis ik naar een energiezuinige woning. Niet alleen met het oog op de energierekening, maar ook voor waardebehoud van de woning op de lange termijn.

Dit vraagt om een flinke investering, maar wel eentje die onderaan de streep al snel voordelig is. Met twee rekenvoorbeelden laten we zien hoe beide opties financieel kunnen uitpakken.

Rekenvoorbeeld: tussenwoning uit 1972

Jan en Suzanne wonen in een tussenwoning uit 1972 met energielabel G. Ze hebben het afgelopen jaar de lage rente van 1,5% voor 20 jaar vast gezet en betalen maandelijks €550,- aan hypotheek. Helaas is hun energietarief wel variabel, waardoor de energierekening is gestegen van €150,- naar €450,-.

Optie 1: de huidige woning verduurzamen

Uit een inventarisatie blijkt dat de woning van Jan en Suzanne het meeste baat heeft bij vloer, dak- en muurisolatie. Daarbij willen ze graag zonnepanelen plaatsen en de oude cv-ketel vervangen voor een hybride cv-ketel.

De totale investering komt neer op €30.000,-. Als ze dit financieren met een aflossingsvrij leningdeel tegen een rente van 4,5%, dan kost dit maandelijks €113,- extra. Daar staat tegenover dat de energierekening daalt van €450,- naar €235,- per maand.

Door te verduurzamen stijgen de maandlasten van Jan en Suzanne met totaal €187,-. Dit is minder dan gestegen energiekosten á €300,-, als ze niets zouden doen. Daarnaast wordt de woning in één keer minimaal €30.000,- meer waard. Mochten ze deze ooit willen verkopen, dan lukt dat sneller en tegen een betere prijs.

Optie 2: verhuizen naar een duurzame woning

Omdat Jan en Suzanne op leeftijd zijn, denken ze eraan om hun relatief grote jaren 70 huis te verlaten voor een levensloopbestendige woning. Het liefste een energieneutrale nieuwbouw woning. Ze hebben hun oog laten vallen op een nieuwbouwplan in het dorp.

Als woningbezitters kunnen ze profiteren van een aantal interessante regelingen. Ten eerste hebben ze een mooie overwaarde opgebouwd. Ook kunnen ze gebruik maken van de verhuisregeling en hun huidige hypotheek met de lage rente van 1,5% meeverhuizen. En omdat de nieuwbouw woning energieneutraal is, kunnen ze meer lenen en krijgen ze rentekorting.

Door de huidige hypotheek mee te nemen en overwaarde te benutten, hebben ze nog €100.000,- extra nodig om de woning te financieren. Hiervoor sluiten ze een nieuwe aflossingsvrij leningdeel tegen een rente van 4%.

Dit betekent dat hun maandelijkse hypotheeklast met €165,- toeneemt. Echter betalen ze bij deze optie maandelijks nog maar €50,- voor energie. Onderaan de streep zijn ze zelfs €95,- goedkoper uit. Bijkomend voordeel is dat ze de komende jaren hebben ze geen onderhoudskosten aan het huis.

Benieuwd naar het financiële plaatje voor jou.

Nogmaals, verduurzamen en verhuizen vergen een extra investering. Gelukkig zijn er voor woningbezitters interessante financieringsopties met de hypotheek. Bijkomend voordeel is dat je de rente lang kunt vastleggen zodat je nieuwe maandlasten grotendeels gelijk blijven. Met een hoge energierekening ben je overgeleverd aan de grillen van de energiemarkt.

Benieuwd naar het financiële plaatje voor jou? Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is in jouw situatie, of je nu je huidige woning wilt verduurzamen of een duurzame woning op het oog hebt.

Voor 57-plussers zijn er ruime mogelijkheden om te verhuizen of verduurzamen onder de seniorenregeling. Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden met een seniorenhypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3079 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024